Domů » Archiv » Litoměřice 2010 » Z Lán do Litoměřic se cesta vydařila
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes369
mod_vvisit_counterVčera827
mod_vvisit_counterTento týden2418
mod_vvisit_counterMinulý týden2325
mod_vvisit_counterTento měsíc8417
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096181472

Archiv

Místem startu se staly Lány, kde před Muzeem T. G. Masaryka delegace SH ČMS vedená starostou Ing. Karlem Richtrem položila kytici u pomníku prvního prezidenta. Hasiče přišel pozdravit starosta obce Lány Karel Sklenička a náměstek hejtmana Středočeského kraje PhDr. Marcel Chládek, MBA. Starosta Richter pak předal organizátoru akce Josefu Nitrovi prapor akce z dílny ALERION, na který pak v každém památném místě byly vyvěšeny stuhy s nápisy Lidice, Velvary a Terezín. Poté historický automobilový žebřík Škoda 125 z roku 1927 z SDH Březnice vyrazil na 86 kilometrovou trasu.
První zastávka byla v Památníku Lidice, kde hasiči uctili památku obětí lidické tragédie. Se starostou obce Tomášem Skálou a s primátorem Kladna Ing. Danem Jiránkem se delegace hasičů setkala před čtyřkolovou stříkačkou, jediným artefaktem, který po roce 1942 v Lidicích zbyl. Starosta Krajského sdružení hasičů Středočeského kraje Josef Páv připomněl, že v Lidicích bylo v době války také 16 hasičů.
V poledne na velvarském Náměstí krále Vladislava, tak jako i v Lánech, vyhrávala hasičská kapela Vranovanka z SDH Vranov na Benešovsku. Ve 13.00 před radnicí hasiče přivítala starostka města Ing. Jitka Linhartová. Historii prvního českého hasičského sboru pak přiblížil starosta SDH Velvary Ing. František Saifrt. Starosta SH ČMS pak spolu s generálním ředitelem Hasičské vzájemné pojišťovny, a.s. Ing. Josefem Kubešem, s náměstky Josefem Netíkem a doc. Václavem Liškou a krajskými starosty Středočeského a Královehradeckého kraje Josefem Pávem a Jiřím Orsákem pokřtil hasicím přístrojem knihu Josefa Nitry Lidé a oheň v českých zemích do roku 1895.
Třetí zastavení se odehrálo na hřbitově před terezínskou malou pevností. Zde za přítomnosti starostky města Růženy Čechové a ředitele Památníku Terezín PhDr. Jana Munka, CSc. delegace SH ČMS položila kytice u hlavního pylonu a u hrobu protektorátního starosty Františka Procházky, který v Terezíně v roce 1944 byl umučen. Jeho život a smrt připomněl starosta OSH Svitavy Josef Jiruše. Řekl také, že ještě 8. května 1945 v Terezíně zahynuli hasiči Jan Ulrich z Vrchovin na Náchodsku a František Šperla ze Švihova, kteří tak na konci války uzavřeli smutnou řadu čtyř tisíc hasičů, kteří položili životy za naši svobodu. Františku Procházkovi položili smuteční kytice také hasiči z OSH Kutná Hora a SDH Čestín, kde byl učitelem.
Z Terezína kolona vozidel propagační akce Lány - Litoměřice 2010 odjela do Litoměřic.

 

plakat chp-2017