Domů » Úsek mládeže » Vzdělávání » Mladí hasiči » Junior univerzita zahájena
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Kontakt

SH ČMS

Římská 2135/45

121 07 Praha 2


Telefon: 222 119 501
Fax: 222 119 507
Email: kancelar@dh.cz

IČ: 00442739

DIČ: CZ00442739

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes182
mod_vvisit_counterVčera548
mod_vvisit_counterTento týden182
mod_vvisit_counterMinulý týden3533
mod_vvisit_counterTento měsíc9714
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096182769
Junior univerzita zahájena Tisk
Neděle, 21 Únor 2016 08:23

Junior univerzita mladých hasičů Zlínského kraje byla zahájena

V sobotu 20. února 2016 bylo v Ústřední hasičské škole Jánské Koupele slavnostně zahájeno studium „Junior univerzity – vzdělávání mladých záchranářů“ pro mladé hasiče ze Zlínského kraje.

Cílem projektu je blíže seznámit žáky formou vysokoškolského studia, ale přitom praktickým a dle možností i zábavným způsobem s přírodovědnou a technickou oblastí činnosti hasičů. Junior univerzita má za cíl přesvědčit žáky, že přírodní vědy a technika, odborné předměty jako je matematika, chemie, fyzika nebo biologie jsou velice lákavé a perspektivní a jsou využitelné v praxi. Navíc témata budou souviset s činností záchranářů, kteří mají ve společnosti nejvyšší kredit. Junior univerzita je koncipována jako multidisciplinární, jelikož oblast zaměřená na záchranářství spojuje mnoho z techniky a přírodovědných oblastí.

Junior univerzita pro mladé záchranáře je realizována ve spolupráci se středními školami a vysokou školou, kde se studují záchranářské obory, a přinese žákům možnost seznámení se s prostředím na těchto školách. Tato zkušenost může být pro žáky rozhodující i při výběru budoucího studia a zaměstnání.

Projekt zajišťuje Ústřední hasičská škola Jánské Koupele, partnery projektu jsou:

Vysoká škola Báňská, Technická univerzita Ostrava – Fakulta bezpečnostního inženýrství (VŠB TU – FBI), SH ČMS – Krajské sdružení hasičů Zlínského kraje (KSH), Střední škola techniky a služeb Karviná (SŠTaS), Střední průmyslová škola v Hranicích (SPŠ) a Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje. Finančně projekt významně podporuje ústředí SH ČMS a Zlínský kraj.

Slavnostní akt imatrikulace studentů řídil doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák z VŠB TU – FBI Ostrava. Za hostitele pozdravil přítomné zástupce ředitele ÚHŠ Ing. Petr Vícha, studenti složili slavnostní slib a starosta Krajského sdružení hasičů Zlínského kraje Ing. Josef Bernátík jim předal studijní průkazy. Význam celé akce a podporu studentům svou přítomností zdůraznili  ředitel SPŠ Hranice Ing. Ivan Doležal a Ing. Vladimír Lon, zástupce ředitelky SŠTaS Karviná Ing. Jiří Navrátil, člen výkonného výboru SH ČMS a 1. náměstek starosty KSH Stanislav Pumprla, vedoucí Krajské odborné rady mládeže Vlastimil Nevařil a zástupce vedoucího Okresní odborné rady mládeže Uherské Hradiště Ing. Martin Řezníček, Ph.D.

Do studia Junior univerzity je zapojeno celkem 33 mladých hasičů ve věku 11-14 let ze všech okresů Zlínského kraje. Ve třech víkendových pobytech a jednom týdenním soustředění se žáci seznámí s celou řadou odborných témat. Výuka je plánována s důrazem na praktickou činnost a bude využito i laboratoří VŠB-TU Ostrava a zařízení a dílen SŠTaS v Karviné a SPŠ Hranice. Výuka bude doplněna o zajímavé exkurze např. na pracovištích Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a v Dolní oblasti Vítkovic (expozice Svět techniky).

Mladí hasiči po počáteční nervozitě při imatrikulaci zahájili sérii přednášek lektorů z řad absolventů VŠB TU – FBI Ostrava.

Ing. Josef Bernátík, starosta KSH Zlínského kraje

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 
Banner

plakat chp-2017