Domů » Archiv » Propagační jízda 2011 » Krajem se znakem jeřabiny
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes14
mod_vvisit_counterVčera373
mod_vvisit_counterTento týden1263
mod_vvisit_counterMinulý týden1299
mod_vvisit_counterTento měsíc6176
mod_vvisit_counterMinulý měsíc6538
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096171987

Archiv

Do kraje, který má ve znaku jeřabinu to nebylo nijak daleko. Už po několika kilometrech nás na silnici č. 353 přivítala obec Borovnice a sní i vysočinští hasiči. To jsme ještě vůbec netušili, kolik podobných zastávek dnes bude. Srdečných přijetí bylo už od začátku hned několik. Například za samotou u Benešů nás na území obce Javorek pozdravil se svými lidmi její starosta a zároveň starosta SDH bratr Vlastimil Kakač. Malá vesnička v tomto úžasně malebném kraji má 110 obyvatel všeho věku a z tohoto počtu je 38 hasičů. To je hasičská Vysočina.

Do obce Fryšava pod Žákovou horou přijeli zástupci hasičů z celého okrsku  Nové Město na Moravě. Před školou, na které je pamětní deska zakladatelům sboru se sešly také desítky občanů. Starosta KSH Vysočina Jan Slámečka zde na praporec propagační jízdy přivěsil zelenou stuhu s nápisem: "Účastníci Pyrocaru 2011, vítejte na Vysočině!"

Před námi byl Žďár nad Sázavou. U drahokamu českého baroka poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře se k nám připojili organizátoři pyrocaru z Centra hasičského hnutí i s jeho ředitelem Jiřím Pátkem. Za houkání sirén jsme vjeli na nádvoří zdejšího zámku, kde už kapela vyhrávala Karlíčku můj. Skladba určitě patřila přítomnému nestorovi žďárských hasičů dvaadevadesátiletému Karlu Heroldovi, který nás přivítal spolu se senátorkou a starostkou Žďáru nad Sázavou Ing. Dagmarou Zvěřinovou. Náš příjezd se tak stal jednou z akcí 125. výročí založení SDH Žďár n. S. II - Zámek, které připadá na 11. září.

Proběhly další krátké pozdravy v dalších vesnicích na trase a při zapadajícím slunci tropického dne se před námi objevila Přibyslav. Bylo skutečně neuvěřitelné, co nejen naše "Andulka" z roku 1928 v těch třicítkových teplotách uplynulých čtyřech dnů vydržela. Však Milan Pospíšil ji také řídil skvěle. Myslím, že jsem slyšel, jak si oddechla, když jsme za soumraku dorazili na přibyslavské náměstí, kde nás očekávali představitelé města a Hasičské vzájemné pojišťovny, která byla  hlavním sponzorem propagační jízdy. Starosta Mgr. Jan Štefáček předal Jurovi Orsákovi symbolický klíč města se slovy: "Hasiči, teď je Přibyslav vaše!" Zdejší letiště se zatím úspěšně zaplňovalo požárními automobily a dýchalo ruchem prvního dne Pyrocaru 2011.

 

 

plakat chp-2017