Domů
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes6
mod_vvisit_counterVčera339
mod_vvisit_counterTento týden1228
mod_vvisit_counterMinulý týden2325
mod_vvisit_counterTento měsíc7227
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096180282
Program činnosti SH ČMS do roku 2015 Tisk
Pondělí, 12 Červenec 2010 10:46

 

Program činnosti Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (dále jen „SH ČMS“ nebo „sdružení“) pro období let  2010–2015 schválen IV. sjezdem SH ČMS, konaným ve dnech 3. a 4. července 2010 v Ostravě.

I. Postavení hasičů ve společnosti a na mezinárodní úrovni

1) V úzké spolupráci s představiteli obcí, státní správy, poslanci a senátory Parlamentu ČR, dalšími orgány, institucemi, občanskými sdruženími a podnikateli, zvýšit úsilí o zlepšení podmínek nutných k zabezpečení činnosti dobrovolných hasičů. Za tímto účelem je nutné vyhledávat vhodné možnosti na všech stupních, včetně navrhování potřebných legislativních změn.
2) Působit na veřejnost ve smyslu zvyšování společenského uznání hasičů s důrazem na jejich nezastupitelnou činnost.
3) Sledovat navrhované změny právních předpisů v požární ochraně i v dalších oblastech s cílem iniciovat a prosazovat zájmy hasičů.
4) Prohlubovat spolupráci s mezinárodními hasičskými organizacemi (CTIF, F.W.V.F.A. a dalšími).
5) Rozvíjet přímou spolupráci se zahraničními hasičskými svazy zejména se svazy sousedícími s Českou republikou a svazy zapojenými v podunajské komisi CTIF.
6) Průběžně připravovat reprezentace mládeže a dospělých České republiky pro účast na mezinárodních soutěžích.
7) Iniciovat podporu humanitárním akcím a úzce spolupracovat s organizacemi působícími v této oblasti (liga proti rakovině, PIM atd.) 
8) Vytvářet podmínky :
a)  pro zapojení vybraných organizačních celků jednotek SH ČMS do mezinárodní pomoci při živelních pohromách a mimořádných událostech.
b)  pro rozvoj spolupráce s dalšími občanskými sdruženími a svazy, zejména se sdruženími a svazy, které mají svoji činnost obdobně zaměřenou jako SH ČMS.


II. Výstavba sdružení

1) V činnosti Sdružení v souladu se stanovami SH ČMS zlepšovat činnost organizačních jednotek sdružení.
2) Zkvalitnit systém přenosu informací uvnitř SH ČMS s přihlédnutím na www stránky SH ČMS, KSH, OSH a SDH. Opírat se o přijaté Stanovy SH ČMS a s plnou odpovědností a důsledností prosazovat jejich dodržování.
3) Nadále vylepšovat zavedený program evidence členské základny, pružně a aktuálně reagovat na oprávněné připomínky uživatelů s cílem jeho využití v maximálně možném počtu organizačních jednotek sdružení.
4) Prohlubovat spolupráci s krajskými orgány samosprávy i státní správy, s pověřenými obcemi a s obcemi s rozšířenou pravomocí s cílem vytvořit pro činnost sdružení a zejména sborů dobrovolných hasičů (SDH) v krajích ty nejlepší podmínky.
5) V určeném termínu zapracovat do stanov a směrnic sdružení změny schválené nebo vyplývající z jednání IV. sjezdu SH ČMS.
6) V případě nutných změn ve stanovách vyvolaných legislativními změnami, vytvořit nový model stanov na principu, který by tento vnitřní dokument výrazně zjednodušil.
7) Rozvíjet odbornou úroveň funkcionářů SH ČMS, organizovat školení a semináře, vytvářet studijní a metodické pomůcky (Univerzita 3. věku, školení starostů OSH, KSH, hospodářů, ekonomů atd.).
8) Usilovat o získání státních a jiných dotačních prostředků, které jsou určeny k rozvoji činnosti SH ČMS, včetně provozních nákladů všech článků. Za tímto účelem aktivně sledovat průběžně vyhlašované grantové programy a v rámci možností na ně reagovat zpracováním projektů.

III. Podpora činnosti jednotek SDH obcí a jejich odborná příprava

1) Za hlavní poslání každého člena SH ČMS považovat připravenost k provádění zásahů při požárech, živelních pohromách, technických a jiných haváriích, včetně ochrany obyvatelstva a životního prostředí v duchu hesla „Bližnímu ku pomoci – vlasti ku prospěchu“.
2) Vyhledávat a získávat členy SH ČMS pro činnost v hasičských jednotkách, spolupůsobit při zřizování těchto jednotek a požárních hlídek. Připravovat nejlepší členy SH ČMS pro funkce velitelů, strojníků a pro další funkce v požární ochraně.
3) Upozorňovat odpovědné subjekty a hledat společně s nimi možnosti, jak výrazně zlepšit zanedbaný stav v oblasti osobní ochrany a bezpečnosti práce členů dobrovolných hasičských jednotek a jak zlepšit technické vybavení v těchto jednotkách. Zabezpečovat potřebnou údržbu vlastních i svěřených prostředků a zařízení.
4) Působit na zlepšení systému odborné přípravy tak, aby odborná příprava velitelů, strojníků a dalších funkcí v požární ochraně byla dostupná širšímu počtu aktivních členů SH ČMS zařazených v hasičských jednotkách při zachování kvality odborné přípravy, s cílem zajištění jejich lepší zastupitelnosti.
5) Působit na pořádání prověřovacích a taktických cvičení, pořádat kvalifikační hasičské soutěže, memoriály, pohárové soutěže, mládežnické soutěže i další prospěšné akce za účelem zvýšení odborné úrovně členů SH ČMS a působení na veřejnost. K tomu využívat možnosti mezinárodní spolupráce hasičů.
6) Podílet se na rozvoji efektivního systému likvidace požárů, havárií a jiných mimořádných událostí.
7) Rozvíjet zahraniční spolupráci a na základě pověření ČNV CTIF zabezpečit účast na 15. mezinárodní soutěži CTIF v Itálii v roce 2013.
8) Navázat spolupráci s komisí pro IZS při Radě Asociace krajů České republiky.
9) Pro zabezpečení odborných znalostí členů SDH realizovat publikační činnost.

 
IV. Preventivně výchovná oblast

1) Získávat a odborně připravovat pro aktivní preventivní a výchovnou činnost členy sdružení, vybavovat je potřebnými informacemi a pomůckami a vést je k úzké spolupráci s obcemi, právnickými i fyzickými osobami s cílem předcházení vzniku požárů a jiných nebezpečí.
2) Zprostředkovávat veřejnosti hlavní zásady požární ochrany pro oblast občanského života i podnikatelskou činnost, vyjádřené v právních a technických předpisech ČR a EU. Působit tak na vyšší úroveň péče o bezpečný domov provádění výrobní a jiné činnosti, a také na zvyšování právního vědomí společnosti v oblasti požární ochrany.
3) Propagovat a informovat veřejnost o činnosti hasičů. (tiskové konference, tiskové zprávy).
4) Působit na veřejnost s cílem motivovat ji pro dobrovolnou činnost v požární ochraně a k ochraně života, zdraví, majetku a životního prostředí.
5) Rozvíjet a zdokonalovat výtvarnou a literární soutěž „ Požární ochrana očima dětí „. Za tímto účelem úzce spolupracovat s HZS ČR, jak při vyhlašování, propagaci, tak při vyhodnocování.

 
V. Oblast ochrany obyvatelstva

1) Rozvíjet spolupráci s HZS ČR v oblasti ochrany obyvatelstva a rozvíjet koncepci ochrany obyvatelstva do roku 2013 s výhledem do roku 2020.
2) Podporovat specializované kurzy v ÚHŠ SH ČMS a Centru hasičského hnutí Přibyslav v oblasti ochrany obyvatelstva.
3) Získávat členy SH ČMS k základní odborné přípravě velitelů družstev v oblasti ochrany obyvatelstva.


VI. Práce s mládeží

1) Zabezpečit a důsledně věnovat pozornost činnosti mladých hasičů v duchu získávání znalostí a dovedností v oblasti PO a její historie. Pomocí plnění celostátní hry Plamen a celoroční činnosti dorostu zdůraznit příslušnost k SDH s jejich osobní přípravou, jako potencionálních nástupců pro převzetí úkolů v rámci svých sborů.
2) Zajistit obnovení akreditace MŠMT ČR na vzdělávání hlavních vedoucích táborů.
3) Zpracovat komplexní projekt za účelem získání titulu udělovaného MŠMT: Organizace uznaná pro práci s dětmi a mládeží v období 2011-2015.
4) Prodloužit členství v ČRDM a aktivně se podílet na činnosti této organizace.
5) Uvést do praxe aktualizovaný vzdělávací systém pro mládež SH ČMS – odznaky odborností a specializací.
6) Rozvíjet oblast vzdělávání vedoucích a instruktorů kolektivů mladých hasičů zejména pomocí vzdělávacích kurzů, seminářů a letních škol.
7) Aktivně se podílet na tvorbě a připomínkování legislativních norem a předpisů, které se přímo dotýkají oblasti práce s dětmi a mládeží ve volném čase, jako jsou např. Zákon o veřejně prospěšných organizacích a nový návrh Zákona o dobrovolnictví a
dobrovolnické službě a další.
8) Usilovat o získání státních a jiných dotačních prostředků, které jsou určeny k rozvoji celoroční činnosti mládeže SH ČMS, včetně provozních nákladů všech článků.
9) Rozvíjet zahraniční spolupráci, na základě pověření ČNV CTIF a zabezpečit účast na 18. mezinárodní soutěži MH CTIF ve Slovinsku v roce 2011 a 19. mezinárodní soutěži MH CTIF v Itálii v roce 2013.
10) Pokračovat v nastartovaném trendu pořádání celostátních propagačních a prezentačních akcí (Festival Přípravky SH ČMS, Propagační jízda a další).
11) Dle možností a potřeb rozvíjet publikační a propagační činnost na úseku mládeže SH ČMS.

 
VII. Oblast společenského dění, historie a muzejnictví

1) Zachovávat hasičské tradice.
2) Dbát o ochranu historických materiálů a dokumentace z  činnosti hasičstva.
3) Podporovat činnost „Mezinárodní komise pro historii požární ochrany a CTIF, pro muzea a dokumentaci“, jejíž sídlo je v Centru hasičského hnutí Přibyslav s cílem vytvoření mezinárodního muzejního centra CTIF.
4) Rozvíjet a podporovat Aktiv a kluby zasloužilých hasičů, mezilidské vztahy a kulturně společenskou činnost.
5) Rozvíjet činnost uměleckých hasičských souborů a další zájmovou činnost hasičů.


VIII. Ekonomická oblast

1) Hledat nové možnosti získání finančních prostředků pro činnost SH ČMS. Rozšiřovat využití dotačních titulů na úrovni krajů, nadací a fondů.
2) Pečovat a rozšiřovat nemovitý i movitý majetek ve vlastnictví a v péči SH ČMS. Finanční prostředky soustředit zejména na rozvoj Centra hasičského hnutí Přibyslav.
   Za tím účelem:
a)    usilovat o dořešení vlastnictví akcií HVP, a.s. v držení Moravia Banky, a.s. v likvidaci,
b)   doplatit úvěr na Hasičský dům Praha z roku 2000 a zajistit řádnou údržbu a opravy tohoto objektu.
3) Sledovat výnosnost finančních a majetkových vkladů a aktivně působit k zabezpečení jejich rozvoje.
4) Zachovat a valorizovat pojištění členů SH ČMS pro případ úrazu, smrti nebo trvalých následků.
5) Zvýšit podíl členů SH ČMS pojištěných u Hasičské vzájemné pojišťovny, a. s., a podporovat obchodní činnost Výzbrojny požární ochrany, a. s.
6) Rozvíjet Nadaci pro podporu hasičského hnutí v České republice. Usilovat o získání dalších prostředků do Nadačního jmění.

 

plakat chp-2017