Domů » Archiv » Litoměřice 2010 » Hasičské slavnosti Litoměřice
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes235
mod_vvisit_counterVčera321
mod_vvisit_counterTento týden1043
mod_vvisit_counterMinulý týden2082
mod_vvisit_counterTento měsíc4717
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096177772

Archiv

V letošním roce se ve dnech 11.-12. června koná v Litoměřicích již pátý celorepublikový sraz hasičstva spojený s výstavou hasičské techniky – Hasičské slavnosti Litoměřice 2010. Tato akce je velikým svátkem nejen pro samotné hasiče, ale i milovníky tradic, řemesla a hasičské techniky. Jedná se o největší setkání tohoto druhu u nás – v roce 2007 se dvoudenních oslav průběžně zúčastnilo na patnáct tisíc návštěvníků. Akce si získala své jméno i v zahraničí, mezi vystavovateli se objevily také hasičské sbory z okolních států. Hasičské slavnosti Litoměřice, konané vždy jednou za 3 roky, nabývají tedy celoevropského rozměru. Součástí slavností proběhnou i oslavy 10. výročí HZS, 20 let České hasičské jednoty a 160 let od vzniku 1. rakouskodobrovolného hasičského sboru v Zákupech.

Hasičské slavnosti Litoměřice se skládají z dvoudenní výstavy na litoměřickém výstavišti a slavnostního nástupu a průvodu hasičů s technikou z litoměřického Mírového náměstí na výstaviště. Vystavena je především historická hasičská technika z majetku dobrovolných hasičských sborů, doplněná o prezentaci současné nejmodernější techniky Hasičského záchranného sboru České republiky i Armády ČR. Podobné akce mají kořeny v první polovině minulého století, kdy nad všeslovanskými sjezdy hasičstva měl záštitu sám T. G. Masaryk. 

Program oslav je koncipován podobně, jako v předchozích letech – výstavními dny jsou pátek a sobota. Pátek je zaměřen na školy / školní výpravy - připraveny jsou soutěže s hasičskou tématikou, ukázky z činnosti mladých hasičů a mnoho dalšího. V sobotu proběhne slavnostní nástup a průvod hasičů na litoměřickém náměstí za účasti významných osob kulturního a společenského života naší republiky. Záštitu převzal ministra vnitra Ing.Martin Pecina, který i potvrdil účast na tomto významném setkání. Účast také přislíbili vrcholní představitelé hasičských hnutí z celé Evropy a přední osobnosti kulturního a společenského života České republiky. Jedná se o neopakovatelné defilé hasičských sborů a technikou a jedinečný přehled hasičských praporů / zástav. 
Slavnosti podporuje generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, a to  pro jejich jedinečnost a význam, protože slavnosti  pod jednou myšlenkou – pomoci v nouzi – spojují společně jak dobrovolné tak profesionální hasiče, kteří jsou nedílnou součástí integrovaného záchranného systému. Oslavy 10.let existence HZS ČR vyvrcholí právě na Hasičských slavnostech.  Akce se těší podpoře  i Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, které Hasičské slavnosti vítá jako jedinečnou příležitost demonstrovat co nejširší veřejnosti hodnoty soudržnosti a pospolitosti předávané z generace na generaci prostřednictvím nejstarší dobrovolné organizace v naší zemi. 
Nosným prvkem oslav je rozsáhlá výstava historické hasičské techniky (ruční stříkačky, parní stříkačky, automobily), doplněná o expozici hasičských uniforem, přileb tiskovin a modelů. Chybět ale nebude ani nejnovější hasičská a záchranářská technika včetně speciální techniky užívané při chemických haváriích a moderních vrtulníků Policie ČR a Armády ČR.

Na slavnostech bude opět vyhlášen vítěz III. ročníku soutěže o nejzajímavější internetové stránky sboru dobrovolných hasičů – garantem je ministr vnitra Ing.Martina Pecina.
Závěrem oslav je sobotní večerní program na Lodním náměstí, který je zaměřen na prezentaci speciální techniky, nasazovanou v boji proti živelným katastrofám boj s živelnými pohromami.
Ke konci celého večera připraví členové dobrovolných hasičských sborů pro návštěvníky Hasičskou hudební fontánu.

Otevřena návštěvníkům bude též stanice profesionálních hasičů v Litoměřicích (naproti výstavišti), která při příležitosti slavností uspořádá po oba dny Den otevřených dveří s bohatým programem pro děti i dospělé.
 

Program 


 

ČTVRTEK  10. 6. 2010

12:00 - 24:00  příjezdy vystavovatelů

 

PÁTEK  11. 6. 2010  

Výstaviště Zahrada Čech

00:00  - 08:00  příjezdy vystavovatelů


10:00 - 18.00   celodenní výstava techniky, kulturní a doprovodné programy

10:30 - 11:30   křest knihy vydané HZS ČR

15:00 - 16:00   přednáška o renovaci techniky

 

Doprovodný program

Ukázky činnosti s historickou technikou

Den otevřených dveří HZS Litoměřice

Soutěže pro děti

18:30 - 19:30  Floriánská mše v katedrále sv. Štěpána

 

SOBOTA  12. 6. 2010

 

Litoměřické náměstí

08:30 - 10:00  kulturní program

08:45 - 09:45  řazení nástupu

10:00 - 12:00  slavnostní nástup a průvod hasičů s technikou z náměstí na výstaviště

součástí nástupu ukázka hašení dle dobových povelů od SDH Jamnice u Opavy

a přehlídka historických praporů

 

Výstaviště Zahrada Čech

Výstaviště je v době slavnostního nástupu 10:00 – 13:00 uzavřeno

13:00 – 19:00  výstava techniky, kulturní a doprovodné programy

15:00 - 16:00   vyhlášení soutěže "O nejlepší internetové stránky dobrovolných hasičů"

 

Doprovodný program

Ukázky s historickou technikou

Den otevřených dveří HZS Litoměřice

Kulturní program


Lodní náměstí

19:30                 zahájení programu

20:05 - 21:55  předvedení speciální techniky, záchranné práce na vodě

23:00 - 23:30  Hasičská hudební fontána

22:30 - 23:00  ohňostroj             

 

NEDĚLE 13. 6. 2010

výstaviště  pro veřejnost uzavřeno 

 
 

 

plakat chp-2017