Domů
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes233
mod_vvisit_counterVčera396
mod_vvisit_counterTento týden1709
mod_vvisit_counterMinulý týden2082
mod_vvisit_counterTento měsíc5383
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096178438
Jednání 7.5.2010 v Přibyslavi Tisk
Středa, 02 Červen 2010 07:57

Zápis z jednání Výkonného výboru SH ČMS
7. 5. 2010 v Přibyslavi

Přítomni:  
VV SH ČMS:  Ing. Richter, Ing. Homolková-Němečková, p. Janeba, Doc. Dr.     Ing. Liška, p. Netík, p. Černík, p. Doležal, p. Doubrava,
    p. Krakovský, Ing. Majer, p. Makkai, Mgr. Martínek, p. Muška, p. Navrátil, p. Pátek, p. Páv, p. Pumprla,  p. Procházka,
    p. Slámečka, p. Zatloukal, PhDr. Juráň, p. Pekárek,
Přizváni:   Ing. Aulický, Ing. Jirota, p. Nitra, pí Švejdová
Omluveni:   p. Hanus, p. Holásek, p. Matoušek, Ing. Karger, Ing. Olšanský, Ing. Boček

Jednání zahájil a řídil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter.

1) Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatelka:  pí. Švejdová
Ověřovatelé:   p. Ludvík Procházka
    Ing. Monika Homolková-Němečková

Ing. Richter zahájil jednání. Přivítal přítomné členy VV SH ČMS a omluvil nepřítomné členy VV SH ČMS. Poté informoval jak bude jednání probíhat a vyjmenoval materiály, které byly poslány poštou a dány na místě pro jednání VV SH ČMS a Shromáždění starostů OSH. (Následně zmínil členy VV SH ČMS, kteří mají v měsíci květnu narozeniny.)

Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 18/2010 VV SH ČMS schvaluje ověřovatele, zapisovatelku a program jednání.

2) Kontrola plnění usnesení

Materiál byl předložen písemně.
Ing. Richter okomentoval písemný materiál a krátce pohovořil o každém přidaném usnesení
z minulého VV SH ČMS.

Hlasování: jednomyslně schváleno.
Unesení č. 19/2010  VV SH ČMS bere „Kontrolu plnění usnesení“ na vědomí.

3) Zajištění jednání shromáždění starostů OSH

Ing. Richter přítomným přečetl pozvánku na SS OSH, která byla rozeslána poštou všem starostům OSH, KSH, ředitelům ÚHŠ, členům VV SH ČMS a hostům. Dále doporučil aby jednání SS OSH řídila Ing. Monika Homolková-Němečková. Dále informoval o smutné události na OSH Teplice, kdy náhle a neočekávaně zemřel starosta okresního sdružení pan Jaroslav Feller. Poté se členové VV SH ČMS dohodli na návrhové komisi pro jednání Shromáždění starostů OSH, ověřovatelích a skrutátorech jednání Shromáždění.
Ing. Richter následně informoval o tom, kdo přednese jednotlivé body programu jednání.
Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 20/2010  VV SH ČMS bere na vědomí program jednání SS OSH.

4) Stav příprav MČR dětí a dorostu

p. Muška uvedl, že příští ÚORM se bude konat v místě konání MČR dětí a dorostu ve dne 25. 5., tedy v Litomyšli.
Ing. Homolková-Němečková informovala přítomné o aktuálním stavu připrav na MČR dětí a dorostu. Všechny potřebné smlouvy a dohody jsou uzavřeny, organizační příprava probíhá dle standardu.

5) Stav připrav MČR v klasických disciplínách CTIF a MČR v PS

p. Pumprla informoval členy VV SH ČMS o přípravách na MČR v klasických disciplínách, které se bude konat ve Dvoře Králové dne 26.9. 2010. Dále informoval o aktuálních přípravách na MČR v PS, které se bude konat v Praze na stadionu Juliska ve dnech 17. - 19. 9. 2010. Uvedl, že družstva už jsou rozlosovány a informace ohledně Mistrovství lze najít i na webových stránkách sdružení.

Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 21/2010  VV SH ČMS bere na vědomí stav příprav MČR dětí a dorostu, stav příprav na MČR v klasických disciplínách CTIF a MČR v PS.

6) Stav příprav IV. sjezdu SH ČMS

Ing. Richter informoval VV o přípravách IV. sjezdu, Ing. Aulický a Ing. Homolková-Němečková se zúčastnili pracovního jednání v Ostravě. Dále uvedl, že na IV. sjezdu SH ČMS se bude udělovat jedno z nejvyšších vyznamenání SH ČMS Řád Českého hasičstva, a to p. Stanislav Sovinský, p. Václav Hanzal, p. Luboš Duzbaba a p. Miloslav Machač, tyto jmenovaní byli schváleni Výkonným výborem na minulém jednání. Mezi III. a IV. sjezdem bylo uděleno 10 těchto vyznamenání což je adekvátní vzhledem k počtu této organizace. Vedení SH ČMS prodiskutovávalo možné ocenění na IV. sjezdu některých organizačních jednotek sdružení – Čestný prapor SH ČMS pro OSH Nový Jičín. Jako důvod uvedl starosta SH ČMS velmi dobrou hasičskou akceschopnost  v krátké době a velké srdce hasičů (záplavy, přívalové deště, zimní kalamity). Dále navrhl ocenit OSH Ostrava stuhou k čestnému praporu a HZS Moravskoslezského kraje Stuhou k historickému praporu SH ČMS vzhledem k perfektní připravenosti a píli při mezinárodní soutěži v Ostravě. Dále informoval o pravděpodobném ocenění pro SH ČMS od Kominíků ČR právě na IV. sjezdu SH ČSM.

Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 22/2010  VV SH ČMS schvaluje udělení Čestného praporu SH ČMS pro OSH Nový Jičín a Stuhu k čestnému praporu pro HZS Moravskoslezského kraje a Stuhu k čestnému praporu OSH Ostrava.

Ing. Aulický přítomné informoval o aktuálních přípravách IV. sjezdu  SH ČMS. Seznámil s  informacemi ohledně prostoru pro jednání sjezdu, ubytování delegátů a hostů, podal informace ohledně stravy. Upozornil přítomné členy VV SH ČMS, že při možné ztrátě čipové karty nebo klíčů od pokoje bude dotyčná osoba nucena zaplatit zálohy ve výši 100,-- u čipové karty a 1700,-- při ztrátě klíčů od pokoje. Následně nabídl delegátům možnost přijet o den dřív na IV. sjezd SH ČMS tedy 2.7. a uvedl, že pokud tak chtějí učinit ať do 10. června kontaktují Kancelář SH ČMS ohledně ubytování a možnosti dvojic na pokoj.  Kancelář SH ČMS jim ubytování zprostředkuje, ale první noc před sjezdem a následně snídani 3.7. si budou jednotlivá OSH nebo osoby hradit z vlastních zdrojů. Následně doporučil posunutí programu IV. sjezdu ve dne 4. července se začátkem o hodinu déle tedy od 9:00 hod, vzhledem k zabezpečení stravování všech delegátů s hostů.
Diskuse ohledně organizace ubytování delegátů, hostů, Výkonného výboru a ÚKRR.
p. Janeba upozornil na skutečnost, že je třeba zajistit dostatečný prostor pro práci sčítací komise IV. sjezdu SH ČMS a zeptal se, je-li možnost přenosu zvuku a obrazu z jednacího sálu do jednotlivých místností a chodeb.
Výkonný výbor vyjádřil nesouhlas ohledně přenosu zvuku a obrazu z jednacího sálu do foyer z důvodu obav o nízkou účast v jednacím sále.
Následně proběhla diskuse na téma umístění delegátů, hostů a čestných míst pro ÚKRR, VV SH ČMS v jednacím sále IV. sjezdu SH ČMS.
Ing. Richter upozornil, že vzhledem k usnesení III. řádného sjezdu SH ČMS, by měli členové VV SH ČMS vystoupit v diskusi na IV. sjezdu SH ČMS. Dále otevřel diskusi ohledně možného poslání tzv. Prohlášení sjezdu politickým stranám a Parlamentu ČR.
Poté Ing. Richter přečetl seznam hostů na IV. sjezd SH ČMS.
p. Procházka doplnil návrh o policejního prezidenta ČR.
p. Pumprla doplnil návrh o JUDr. Řepiského
Ohledně seznamu hostů na IV. sjezd SH ČMS proběhla krátká diskuse.

Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 23/2010  VV SH ČMS schvaluje seznam pozvaných hostů na IV. sjezd SH ČMS s připomínkami a bere na vědomí stav příprav IV. sjezdu SH ČMS.

7) Návrhy na vyznamenání

Ing. Richter přečetl některé návrhy na vyznamenání k prodiskutování
Po krátké diskusi si členové VV SH ČMS určili, kdo bude kdy a kde předávat Čestné prapory SH ČMS a Stuhy k praporům.

Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 24/2010  VV SH ČMS schvaluje návrhy na vyznamenání bez připomínek.

8) Různé

Ing. Richter informoval o zajištění grantu od Magistrátu hl. města Praha ve výši 2 mil. Kč na opravu fasády Hasičského domu. Na zmíněnou opravu bylo vyhlášeno výběrové řízení a byly odeslány nabídky firmám. Dále přítomné informoval o setkání s ČHJ, kde byl domluven diskusní příspěvek Ing. Pekara, presidenta ČHJ, na IV. sjezdu SH ČMS. Dále s ČHJ diskutoval o další úzké spolupráci  SH ČMS a ČHJ.
Následně informoval o 65. výročí ukončení 2. světové války. SH ČMS se aktivně zapojila do oslav pražského povstání v Praze. Do oslav se zapojila Kancelář SH ČMS spolu s CHH Přibyslav. V ranních hodinách 5. května 2010 zaparkovala historická hasičská Pragovka z roku 1934 z Centra hasičského hnutí Přibyslav s posádkou mezi ostatní automobilové veterány na Staroměstském náměstí v Praze. Tady se od 10.00 hodin odehrávala vzpomínka na padlé v posledních dnech druhé světové války. Po vystoupeních politiků a veteránů války se auta rozjela po hlavním městě, aby při pomníčcích z květnových dnů roku 1945 položili účastníci povstání symbolické věnečky. Historická vozidla rozvezla také jednotlivé čestné stráže. Jednou ze zastávek byla pamětní deska na Hasičském domě v Blanické ulici.
Na závěr informoval o pozvání  od ruských kolegů do Kazaně na Mistrovství světa v dorostu. Doporučil, aby SH ČMS vyslalo na MS  zastupující delegaci.

Hlasování: 1 proti
Usnesení č. 25/2010  VV SH ČMS schvaluje 2 delegáty jako zástupce SH ČMS na MS v dorostu, konaného v ruské Kazani.
    
p. Pátek pouze souhlasil s panem starostou, že akce k 65. výročí ukončení druhé světové války byla velice zdařilá a vše se uskutečnilo na úrovni.   
Ing. Richter následně přečetl písemnou žádost OSH Pardubice na konání V. sjezdu SH ČMS v lokalitě Pardubic.
Ing. Kubeš přítomné členy VV SH ČMS informoval o aktuálním stavu v HVP. Seznámil s hospodářským výsledkem a ziskem HVP, a. s., který činil před zdaněním necelých 7 mil Kč. Uvedl, že část zisku byla předena do rezervního fondu společnosti, část do sociálního fondu, část zisku bylo použito ke zvýšení základního kapitálu a zbytek zisku bylo ponecháno jako nerozdělený zisk. Následně informoval o konání valné hromady, které se zúčastnila převážná část akcionářů HVP,a.s. včetně hlavního akcionáře SH ČMS. Akcionáři hlasovali shodně, naopak zástupce Moravia banky většinu navrhovaných opatření neodsouhlasil, případně se hlasování zdržel. Dále informoval o plánovaném semináři do Petrohradu pro starosty OSH, členy VV SH ČMS a ÚKRR. Na závěr uvedl, že podrobněji informuje na zítřejším jednání SS OSH.
p. Páv namítl, že zpráva o činnosti SH ČMS, která bude přednesena starostou SH ČMS na jednání Shromáždění starostů je dle jeho názoru příliš pozitivní. Dále vyjádřil nesouhlas s činností ÚORV, kde podle jeho názoru rada nepracuje jak by měla. Měla by být rozdělena na ÚOR pro požární sport a ÚOR pro školení a výcvik. Ve Středočeském kraji obor represe a prevence také pokulhává a je to výsledek nečinnosti ÚORV. Krajská odborná rada velitelů Středočeského kraje pracuje dle metodiky ÚORV a jelikož nedostává od ÚORV ty správné impulsy, její činnost není nejlepší. Ve Středočeském kraji je po konferenci krajského shromáždění okresů odsouhlasena pouze krajská rada velitelů, ostatní rady nejsou zatím schváleny.
p. Pumprla reagoval na příspěvek p. Páva. V ÚORV je zástupce Středočeského kraje a jeho úkolem je postoupit informace z činnosti ÚORV níž, tudíž do svého kraje. Dále reagoval na školení. ÚORV školení pro velitele nezabezpečuje, školení pro velitele zabezpečuje HZS ve spolupráci s okresními sdruženími. ÚORV udělala nově odbornosti hasič a strojník. Tím připravuje členy SH ČMS po odborné stránce na činnost v JPO.
p. Páv reagoval na p. Pumprlu s tím, že velitelé, kteří jsou školení HZS jsou dobrovolní hasiči a ÚORV by o ně měla v tomto duchu pečovat. Nejdříve by naši členové měli dostat poznatky a vědomosti od SH ČMS a pak můžou pokračovat na vyšší vzdělání v rámci HZS. Vyjádřil názor, že SH ČMS by měla tyto členy víc motivovat pro vědomosti z vlastních řad.
p. Krakovský reagoval na příspěvky z pohledu ÚOR pro Školení a výcvik. ÚO Rada vydala spoustu dobrých materiálů pro členy SH ČMS. Určitý problém je v odborné přípravě jednotek a nejvíc v odborné přípravě našich členů SH ČMS. Uvedl, že základy prevence by se měli odrážet už v mládeži SH ČMS.
Ing. Majer reagoval na problém prevence a represe. Uvedl, že výborný preventista SH ČMS by měl propagovat prevenci a mít vědomosti a znalosti, aby mohl své zkušenosti předávat dál. Velký problém vázne v komunikaci mezi ÚORP, OORP a sbory dobrovolných hasičů. Pokud na OSH není  ustanovena OORP, nechť se obrátí na HZS. Materiály HZS jsou dostačující. Na závěr svého příspěvku uvedl, že preventisté SH ČMS musí být komunikativní a mít základní znalosti a vědomosti pro možnost vzdělávat další členy SH ČMS, SDH i obce.
p. Makkai informoval o aktuálním dění na KSH Pardubického kraje. Zmínil, že KSH obdržela od hejtmana Pardubického kraje 450 tis. Kč na svou činnost. Následně navrhl finanční odměnu pro starostu SH ČMS a zaměstnance Kanceláře SH ČMS, ÚHŠ a CHH vzhledem k dobré práci po celé volební období a konce volebního období.
p. Navrátil informoval o nepříjemné příhodě na OSH, kde jim byla vykradena kancelář OSH. Krádež je v řešení místní policie. Uvedl, že s činností ÚORP je spokojen. Na OSH Liberec bylo proškoleno všech 13 okrsků ve spolupráci s HZS. OORV se rozdělila na dvě rady a to OORV a rada rozhodčích, obě rady pracují dobře a spokojenost je na všech stranách. Namítl, že na Shromáždění delegátů sborů v OSH Liberec delegáti shromáždění diskutovali ohledně „nečinnosti“ ÚORV a ÚOR pro Školení a výcvik. Uvedl připomínku ohledně školení v rámci HZS. Připomněl, že některé věci se zanedbávají, ale vzhledem k aktivní spolupráci mezi OSH Liberec a HZS Libereckého kraje se školení členů SH ČMS daří.
p. Zatloukal informoval přítomné o aktuální činnosti KSH, kde byla jmenována nová starostka KSH, s čímž souvisí více změn jako nový web, email, kontakty atd.
p. Pekárek informoval o slavnostním zakončení U3V, kde studovalo již přes 60 zájemců a U3V má velmi pozitivní ohlasy. Uvedl, že v letošním roce už bylo na ÚHŠ Bílé Poličany proškoleno 600 členů  JPO a členů SH ČMS. Na závěr uvedl, že spolupráce se zámkem Bílé Poličany je na velmi dobré úrovni.
p. Pátek se zmínil o slavnostním vyhodnocení U3V v Přibyslavi. Následně informoval
o aktuální činnosti CHH Přibyslav.
p. Doležal přítomné seznámil s aktuální obměnou starostů na Jihočeském kraji.
Mgr. Martínek informoval přítomné o činnosti ÚOROO.
p. Doubrava seznámil členy VV SH ČMS s aktuální obměnou starostů na Ústeckém kraji. Zmínil se o nepříjemné situaci na OSH Teplice, kde bude pravděpodobně v pondělí 10. května jmenovaná nová starostka OSH Teplice. Následně informoval o činnosti OSH Ústí nad Labem vzhledem k připravované olympiádě pro mentálně postižené a olympiádě mateřských školek. Na závěr uvedl, že  KSH Ústeckého kraje se snaží usilovat o možné slevy pro hasiče v různých směrech např. cestovní kanceláře, lékárny atd.
p. Pumprla informoval přítomné o setkání s hejtmanem Zlínského kraje. Při této příležitosti převzalo z rukou hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka ocenění 40 dobrovolných hasičů.  Zároveň zde bylo dohodnuto, že každé OSH dostane finanční prostředky od Zlínského kraje na nákup nových automobilů. Školení probíhají na všech úsecích a řadách, uvedl, že je potřeba komunikativní přístup jak ze strany SH ČMS tak HZS.
p. Muška informoval členy VV SH ČMS o aktuálních školeních na úseku mládeže a krátce okomentoval poslední jednání ÚORM. Na závěr uvedl, že příští ÚORM se bude konat
v místě konání MČR Plamen a dorostu, tedy v Litomyšli.
p. Slámečka stručně přítomné seznámil s aktuální činnosti KSH Vysočina, kde probíhají běžné činnosti v rámci KSH či OSH. Stručně se zmínil o akci „Devět skal 2010“, kde se jedná o pokus o nový světový rekord v dálkové dopravě vody ze stroje do stroje na 63,46 km.
p. Procházka informoval o aktuálním dění v KSH Jihomoravského kraje, kde došlo
k menším obměnám starostů OSH. Následně stručně informoval o přípravě školení programu  členské evidence, které proběhne 23.5. Na závěr konstatoval, že oblast prevence na KSH ani OSH bohužel nefunguje.
p. Černík se stručně zmínil o výměně starosty a VV na Městském sdružení Praha.
p. Netík stručně uvedl, že KSH Královéhradeckého kraje zůstalo po Shromáždění okresů beze změn. Na závěr stručně uvedl, že hasičská pouť na Sv. Hostýně  měla obrovský úspěch
a pozitivní ohlasy.
p. Janeba informoval o jeho účasti na Shromáždění delegátů v OSH Chomutov a na závěr se pozitivně zmínil o Halové soutěži v Jablonci nad Nisou, kam byl vyslán Vedením SH ČMS.
Ing. Homolková-Němečková stručně přítomné informovala o dotacích MŠMT. Uvedla, že SH ČMS stále ještě nemá písemné rozhodnutí o přidělení dotace na rok 2010, tudíž nemohly být na SS připraveny pro KSH a OSH dílčí dohody. Dále informovala, že MŠMT přidělilo SH ČMS dotaci 16 mil. Kč na neinvestiční náklady a 1,5 mil. Kč na investiční náklady. Stručně okomentovala aktuální stav ohledně státních dotací pro NNO na MŠMT. Na závěr požádala členy VV SH ČMS o vyřízení  poděkování hospodářům OSH, kteří se neustále zlepšují a tím pozitivně ovlivňují činnost jednotlivých OSH.
Ing. Richter uvedl, že Královéhradecký kraj získal 62 mil. Kč na nákup nové mobilní techniky pro SDH, 11 automobilů je z ČR a 9 automobilů z polské strany. Uvedl, že Královéhradecký kraj navázal velice dobré vztahy s příhraničím. Podrobněji o této události informuje p. Orsák na jednání SS OSH. Dále reagoval na příspěvek p. Páva ohledně negativní činnosti ÚORad. Uvedl, že tento problém promyslí a pokusí se zapracovat do zprávy o činnosti SH ČMS na jednání SS OSH. Zmínil se, že tento problém je opravdu v lidech a je potřeba se k tomuto problému vrátit po skončení IV. sjezdu SH ČMS.
Následně proběhla krátká diskuse ohledně problému na úseku represe a prevence a možné příhraniční spolupráce.
PhDr. Juráň stručně informoval přítomné členy VV SH ČM o právě ukončeném jednání ÚKRR, kde se členové ÚKRR dohodli a doporučili VV SH ČMS, aby vznikl tzv. Předávací protokol ohledně funkcí na OSH mezi bývalým starostou a nově zvoleným starostou OSH. Jako důvod ÚKRR uvádí možné stížnosti a osobní vztahy.
Ing. Richter poděkoval předsedovi ÚKRR za aktivní činnost ÚKRR po celé funkční období.
p. Janeba reagoval na diskusi členů VV SH ČMS ohledně represe, prevence a příhraniční  spolupráce a vyjádřil názor, že je potřeba se více angažovat v mediích, možnost vytvořit tzv. příhraniční rady, financování naší hasičské činnosti a více se zaměřit v příštím volebním období na úseky, které v tuto chvíli pokulhávají jako je represe a prevence.
p. Aulický stručně informoval o plánovaných hasičských slavnostech v Litoměřicích, které se uskuteční v měsíci červnu. Na jednání SS OSH vystoupí p. Hejduk a starosty OSH bude více informovat. Ovšem na den před slavnostmi bylo z minulého jednání VV SH ČMS naplánováno jednání VV SH ČMS. Upozornil, že vzhledem k velkému rozsahu doprovodných akcí ke slavnostem na kterých by měli být členové vedení a VV SH ČMS by bylo vhodné toto jednání VV SH ČMS zrušit a nebo posunout.
Ing. Homolková-Němečková reagovala na názor p. Janeby a uvedla, že možnost spolupráce
s příhraničím je velmi pozitivní nápad. Jako příklad uvedla mezinárodní tábor v Jánských Koupelích, na který bude v letošním roce čerpána výrazná dotace prostřednictvím nadace Silesia.

Hlasování: 2 zdrželi (Ing. Richter, Ing. Homolková-Němečková)
Usnesení č. 26/2010  a) VV SH ČMS schvaluje finanční ocenění pro starostu SH ČMS ve výši jeho 100% platu a schvaluje finanční ocenění pro zaměstnance  Kanceláře SH ČMS, ÚHŠ a CHH ve výši dle uvážení ředitelů těchto organizačních jednotek.
                 č. 26/2010   b)      VV SH ČMS schvaluje zrušení jednání VV SH ČMS dne 10. 6. 2010 v Litoměřicích

9) Závěr

Ing. Richter poděkoval přítomným za aktivní přístup při jednání a popřál zdárný průběh zítřejšímu jednání Shromáždění starostů OSH.


 

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017