Domů
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes460
mod_vvisit_counterVčera265
mod_vvisit_counterTento týden725
mod_vvisit_counterMinulý týden2325
mod_vvisit_counterTento měsíc6724
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096179779
Zápis z jednání výkonného výboru SH ČMS 1. 12. 2009 v Přibyslavi Tisk
Pondělí, 22 Únor 2010 13:17

Přítomni: 
VV SH ČMS: Ing. Richter, Ing. Homolková – Němečková, p. Janeba, Ing. Karger,
p. Netík, Ing. Boček, p. Černík, p. Doležal, p. Hanus, p. Krakovský,
p. Makkai, p. Muška, p. Navrátil, p. Pátek, p. Páv, p. Procházka,
p. Pumprla, p. Slámečka, p. Zatloukal, PHDr. Juráň, p. Pekárek
Starostové KSH:  p. Černý, p. Gargula, p. Grubauer, p. Krajča, Ing. Kuběna, Ing. Maděra, p. Orsák, p. Žižka
Přizvaní: Ing. Aulický, Ing. Jirota, Ing. Olšanský, p. Nitra, Ing. Kubeš
Omluveni: doc. Liška, p. Doubrava, p. Holásek, Ing. Majer, Mgr. Martínek,
p. Matoušek, p. Sýkora
Jednání zahájil a řídil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter.

1) Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání
Zapisovatelka:  sl. Lucie Novotná
Ověřovatelé:  p. Procházka
   p. Páv

Ing. Richter zahájil jednání. Přivítal přítomné členy VV SH ČMS, starosty KSH, generálního ředitele HZS genmjr. Ing. Miroslava Štěpána, předsedu ÚKRR PhDr. Josefa Juráně a předsedu představenstva a generálního ředitele HVP, a.s. Ing. Josefa Kubeše, na společném jednání a vyjmenoval jednotlivé body programu, který byl zaslán poštou. Dále se omluvil za přesun data jednání. Poté informoval o návštěvě rektora VŠB-TU, který končil své funkční období. Při této příležitosti obdržel student VŠB-TU, Jakub Pěkný, plaketu rektora VŠB-TU a ještě uvedl, že 16. prosince se bude konat zasedání ČNV CTIF.

Hlasování: jednomyslně schváleno.

Usnesení č. 42/2009:  VV SH ČMS schvaluje ověřovatele a program jednání.
2) Kontrola plnění usnesení
Materiál byl předložen písemně

Ing. Richter
- k bodu 55/2007 2) - smlouva byla po úpravách podepsána jak p. starostou, tak protistranou a jakmile katastr zaznamená odkup, bude okamžitě splacena domluvená částka podle smlouvy
- k bodu 60/2008 c. – program je zatím k odzkoušení na okresech

p. Pátek
- k bodu 26/2009 - návrh je zpracován a jedná se s ALERIONEM s.r.o. o zhotovení praporu, protože ALERION s.r.o. nabízí zajímavé ceny. Na jedné straně bude znak SH ČMS a na druhé straně bude silueta zámku s nápisem CHH Přibyslav.

Hlasování: jednomyslně schváleno.

Usnesení č. 43/2009:  VV SH ČMS bere „Kontrolu plnění usnesení“ na vědomí.


3) Hodnocení shromáždění starostů OSH
Ing. Richter předal v úvodu slovo genmjr. Ing. Miroslavu Štěpánovi.
genmjr. Ing. Miroslav Štěpán pozdravil přítomné a pohovořil o návrhu státního rozpočtu. Poté poděkoval za Ostravu 2009 a kritizoval chování rakouských účastníků. Vyzdvihl však organizaci a úspěchy české reprezentace. Řekl, že rok 2010 bude zvláštní, protože to bude právě 10 let od reformy veřejné správy. Při této příležitosti se uvažuje o uspořádání obdobné akce, jako byla v uplynulém roce akce v Poděbradech, tentokrát však v Brně a proběhne také 10. ročník festivalu hasičských hudeb, tentokrát dvoudenní – jeden den v Jihlavě a druhý den v Pelhřimově. Dále informoval, že veletrh je v plánu až v roce 2011 a bude se konat společně s vojenským a bezpečnostním veletrhem. Poté řekl, že doufá, že do konce roku spatří světlo světa Řád výkonu služby. Na závěr popřál všem hezký závěr roku 2009 a šťastný vstup do roku 2010.
Ing. Aulický se dotázal, zda HZS ČR počítá v roce 2010 s Hasičskými slavnostmi v Litoměřicích.
genmjr. Ing. Miroslav Štěpán odpověděl, že HZS ČR bude spolupracovat s SH ČMS na této akci.
p. Navrátil informoval o hodnotící konferenci, na níž bylo i velké zastoupení HZS ČR, která dopadla dobře a byly řečeny věci, které pomáhají k tomu, aby vše dobře fungovalo.
Ing. Richter uvedl, že zápis ze SS SH ČMS byl dodán písemně a podrobně poreferoval, jaký byl průběh SS SH ČMS. Uvedl, že diskutujícími byla velmi kladně hodnocena Propagační jízda. Řekl, že shromáždění mělo klidný a důstojný průběh.
Ing. Kubeš pozdravil přítomné a popřál hezké Vánoce a hodně štěstí a zdraví do Nového roku. Informoval, že obchodní výsledky se vyvinuly dopředu o 30% a co se týká povinných ručení, tak zde bude HVP, a.s. spravovat asi 1% všech pojištěných aut. Kladně hodnotil seminář v Turecku a informoval, že na příští rok se připravuje seminář v Petrohradu.
Ing. Richter upřesnil datum konání semináře, a to na 14. – 17. května 2010.
p. Hanus řekl ke zprávě o činnosti ÚKRR, že v ní měla být uvedena skutečnost, že v této radě pracovali 2 lidé, kteří do ní nepatřili. 
Ing. Richter nakonec předal vyznamenání těm, kteří nebyli na říjnovém SS OSH ČMS přítomni a uvedl, že se v závěru listopadu konalo v Přibyslavi setkání dobrovolníků. Při té příležitosti předal těm dobrovolníkům z řad přítomných, kteří se setkání nemohli zúčastnit, účastnické listy.
4) Návrhy na vyznamenání
Materiál byl předložen písemně
Ing. Richter krátce informoval o předávání titulů Zasloužilý hasič, které se konalo v Přibyslavi.
p. Hanus u medaile Za mimořádné zásluhy pro pana Josefa Škrháka ml. a Josefa Gála nevidí důvod pro udělení výjimky a doporučuje, aby tito dostaly ČU SH ČMS. Dále u jednoho z návrhů Záslušného řádu českého hasičstva navrhl, aby byl tento návrh okresem přepracován, protože je návrh psán rukou a je nečitelný.
Přítomní se panu Josefa Škrhákovi ml. rozhodli udělit výjimku pro jeho špatný zdravotní stav.
p. Janeba se pozastavil nad tím, že jsou z jednoho sboru zaslány až 3 návrhy na Zasloužilého hasiče, protože tomuto vyznamenání přikládá příliš velký význam na to, aby bylo předáváno v tak velikém množství. 
Ing. Richter nechal hlasovat o návrhu pana Josefa Gála.
Hlasování:     pro: 14          proti: 2          zdržel: 3
Ing. Richter nechal hlasovat o všech předložených návrzích na vyznamenání.


Hlasování      pro: 18           proti: 0          zdržel: 1
Usnesení č. 44/2009:  VV SH ČMS schvaluje většinou hlasů návrhy na vyznamenání tak, jak byly předloženy.
5) Diskuse
p. Žižka poznamenal, že by měl VV SH ČMS při schvalování návrhů více důvěřovat okresům a krajům, které návrhy schvalují.
Ing. Richter reagoval, že by bylo třeba najít někoho, kdo bude tato vyznamenání kontrolovat.
PhDr. Juráň informoval o kontrole, která v současné době probíhá, a to o kontrole čerpání prostředků vynaložených SH ČMS na mezinárodní soutěž CTIF. Tuto akci provádí
PhDr. Juráň, p. Kumpán a kontrolu prodejního zboží včetně upomínkových předmětů provádí
p. Pokorný. Jmenoval osnovu pro tuto kontrolu a podrobně informoval o průběhu kontroly. Předběžně konstatoval, že účetnictví, které bylo prováděno, bylo naprosto průkazné a nebylo rozdílu mezi účetnictvím a prvotními doklady o vynaložení prostředků na tuto mezinárodní soutěž. Závěr pak bude definitivně zpracován pro příští jednání VV SH ČMS, poté, co
p. Pokorný dokončí svou kontrolu.
p. Páv navrhl, aby byly v Litoměřicích oceněny krajské prapory stuhami. Dále se dotázal, zda nebylo při oceňování zapomenuto na Kancelář, konkrétně na Ing. Homolkovou – Němečkovou.
Ing. Richter otázka kanceláře se teprve bude řešit. Na stuhy reagoval, že jsou přirozeným vývojem a krajská sdružení si stuhy určitě zaslouží. Poté vyzval starosty KSH, ať si hejtmanům řeknou o stuhy na svých krajích.
p. Orsák informoval, že hejtman slíbil, že dostanou prapor i krajskou medaili a dále uvedl, že připravují setkání pro své dobrovolníky, kteří byli v Ostravě. Dále informoval o tom, že proběhla shromáždění představitelů sborů a o tom, že je připravován rozpočet. Kraj podal projekt z programu příhraniční spolupráce, který je politicky podporován. Dále se připravuje program, který má za cíl zlepšit prostředí v ÚHŠ v Bílých Poličanech.
p. Pekárek zhodnotil rok jako úspěšný, řekl, že je dobrá spolupráce jak s krajem Královéhradeckým, tak s krajem Libereckým. Informoval, že je na leden a únor na Liberecku připraveno školení.
p. Navrátil řekl, že Hejtman kraje je upozornil, že příští rok bude kritický. Spolu s krizovým řízením tedy připravují podklady k tomu, aby tomuto faktu předešli. Peníze na soutěže a akce už jsou snad zahrnuty v plánu. Dále doplnil zápis z předchozího VV SH ČMS, kdy v případě záležitosti IZIPu požádal o uvedení celého jména – Vlastimil Navrátil, aby nedošlo k záměně osob.
p. Makkai se dotázal zda bylo dáno do pořádku ocenění Kanceláře za Ostravu 2009.
p. Pumprla informoval o tom, že se za 14 dní bude konat ÚORV v Bílých Poličanech, bude vyhlášený Hasič I., budou zkoušky na prodloužení kvalifikace rozhodčí instruktor. Dále poděkoval Ing. Aulickému, který udělal v Ostravě velice mnoho práce v prodejním týmu. Do Nového roku popřál všem hlavně zdraví.
p. Krajča informoval, že při hodnocení činnosti krajského sdružení, podsunul nově zvolenému hejtmanovi, jestli by si dobrovolní hasiči nezasloužili nějaké ocenění za jejich práci. Současně požádal písemně hejtmana o pomoc při řešení otázky služebních vozů. Dostal písemnou odpověď a tato otázka se bude řešit. Dále řekl, že se ještě tento týden bude konat závěrečné jednání VV spojené se všemi členy rad, kdy se bude hodnotit činnost a proběhne příprava příštího období. Informoval, že veškeré okresní shromáždění už jsou naplánované a je naplánované i shromáždění krajských delegátů na 17. dubna. Dále řekl, že ještě nezazněla příprava systému voleb v předsjezdovém období, kdy by měli krajští starostové vědět, jaký je záměr do budoucna – v jakém početním obsazení lze navrhovat. Poté uvedl, že v příštím roce by kraj rád zahájil fungování výcvikového střediska dobrovolných hasičů pro Zlínský kraj, kde jsou v úzkém kontaktu s ÚHŠ Jánské koupele.
p. Muška informoval, že poslední rada proběhne příští týden. Popřál jménem svým a jménem SDH Moravské Budějovice krásné prožití Vánočních svátků a vykročení správnou nohou do Nového roku.
p. Zatloukal informoval o tom, že proběhla některá shromáždění představitelů sborů. Na krajském VV se zabývali přípravou okrskových, okresních a krajských shromáždění na příští rok a v krátkosti se probíral volební program. Dále tlumočil poděkování Ing. Richterovi za to, že vyslal zástupce na otevření hasičské stanice Sboru dobrovolných hasičů ve Zlíně. Do Nového roku popřál hodně zdraví a peněz.
Ing. Kuběna informoval, že se podařilo získat finanční prostředky na krajský prapor, který bude předán panem hejtmanem 17. dubna při krajské konferenci. Dále informoval, že do konce března by měly mít čtyři okresy také svůj prapor. Uvedl, že se v kraji pracuje na krajském almanachu, který zahrnuje roky od roku 2000 a měl by pokračovat až do současnosti. Rádi by jej vydali v dubnu. Informoval o velice dobré spolupráci s Polskem. Poté uvedl, že v kraji budou končit dva starostové OSH. Dotace se příští rok sníží. Na krajský VV přišla výzva z novojičínského okresu, která se týká akce „Daruj krev s hasiči“. V rámci kraje tedy hodlají propagovat tuto akci tak, aby získali co nejvíce dárců krve.
p. Grubauer informoval, že na kraji připravují krajskou konferenci. Dále uvedl, že se podařilo nového hejtmana naklonit na stranu hasičů. Pro příští rok je dotace přislíbena ve stejné výši jako pro letošní rok. Dále řekl, že jej mrzí, že se o podepsání smlouvy s vedením DPO SR dozvěděl, jako starosta okresu Havlíčkův Brod a starosta kraje Vysočina, víceméně až z novin a také ho mrzí, že lipničtí hasiči vůbec nevěděli, že tato zahraniční návštěva navštívila Lipnici nad Sázavou. Na závěr popřál hodně štěstí a zdraví do Nového roku.
Ing. Richter se panu Grubauerovi omluvil.
p. Pátek informoval, že byla zahájena Univerzita 3. věku.
p. Žižka uvedl, že jej pan starosta delegoval na slavnost ke 120. výročí založení dobrovolných hasičů v Rakousku, které se zúčastnil s Ing. Aloisem Sellnerem z GŘ HZS ČR. Předali metály a přednesli zdravici. Dále informoval, že se na kraji dává dohromady „věc“ s názvem „PANEL“, což je akce, kterou jakoby zaštiťuje kraj, ale jedná se o Červený kříž SH ČMS a je tím míněno, že by ty organizace, které nejsou zařazeny do zásahových jednotek, v případě potřeby, pomáhali při mimořádných událostech. Po projednání VV se do této činnosti kraj zapojil. Požádal přítomné, kteří již mají s podobnou záležitostí zkušenosti, aby se o ně podělili. Na závěr popřál štěstí, zdraví do Nového roku.
p. Černý informoval o přípravě almanachu praporů Sborů dobrovolných hasičů, který by rádi dokončili v roce 2010. Dále uvedl, že co se týká příprav ke sjezdu, mají předjednáno s krajským ředitelem HZS, že zapůjčí autobus, aby byla zajištěna hromadná přeprava. Dále uvedl, že jej mrzí, že se na kraji (okrese) pořádají akce a starostové o nich neví. Řekl, že doposud známé termíny okresních konferencí a krajské konference byly předány na Ústředí. Z prvního jednání s hejtmankou kraje vzešlo to, že hejtmanka vymyslela medaili pro oceňování nejen členů SH ČMS, ale i dalších lidí, kteří se budou podílet na záchraně života a podobných událostech. Na tuto medaili byl navržen jeden z členů. S předání medaile se bude zároveň konat i slavnostní akce. S hejtmankou byla projednávána i možnost finančních prostředků a majetku. V této souvislosti bylo před týdnem převzato na krajské sdružení služební auto. Hovořilo se i o automobilech pro některé okresy. Také bylo jednáno o krajském praporu. S Ing. Homolkovou – Němečkovou a domažlickým mládežnickým zástupcem jednali o přípravách na rok 2010. S náměstkem hejtmanky byly domluveny určité finanční prostředky nejen na přípravky, ale i pro krajské sdružení a tím pádem možnost finančních prostředků pro jednotlivá okresní sdružení pro zabezpečení mládežnických soutěží.
Ing. Maděra informoval o shromáždění představitelů, kde byly připraveny podmínky pro VVH a pro shromáždění delegátů, které je předběžně naplánováno na 27. března 2010. Uvedl, že již nebude kandidovat na starostu MSH Praha. Upozornil na to, že přišla od určité firmy nabídka na kalendáře „Odvaha a pomoc“. Apeloval na ověření, zda je firma solidní, protože při vyzvednutí kalendáře nepůsobila firma moc důvěryhodně. Jde o to, že lidé si kupují tyto kalendáře za účelem daru. Vyjádřil obavu, aby k tomuto vůbec skutečně došlo. Dále se dotázal, zda je k dispozici knížka hasičských pohlednic. Závěrem popřál hodně zdraví v Novém roce.
p. Gargula reagoval na stížnosti některých kolegů, kteří jsou informováni až jako poslední, což se i jemu stává. Uvedl, že hejtman Jihomoravského kraje přidělil sdružení velké množství peněz – na projektovou dokumentaci na miroslavský megaprojekt, na 4 vozidla Volkswagen transporter pro okresy, které budou slavnostně předány začátkem ledna na Náměstí svobody v Brně a na činnost. V příštím roce by měl kraj obdržet prapor. Dále informoval, že 17. dubna pravděpodobně proběhne krajská konference a že proběhla shromáždění představitelů sborů. 3. prosince provede hejtman ocenění jednotek SDH za povodně v severních Čechách na Výstavišti v Brně. Na podnět p. Žižky reagoval, že „PANEL“ by měl v Jihomoravském kraji fungovat již 8 let, ale nefunguje.
p. Černík doplnil, že proběhl seminář prevence a všem popřál všechno nejlepší do Nového roku.
Ing. Karger informoval, že ÚHŠ v Jánských Koupelích se poslední rok dařilo. Má přes 1400 proškolených, což je nejvíce za posledních 5 let. Také podali projekt na příhraniční spolupráci s Polskem, je však menší, než podával Královéhradecký kraj. Pokud by byl schválen, přinese výcvikový polygon pro Jánské Koupele. Některé kraje podaly projekty na vzdělávání (pokračování projektu Most). V Jihomoravském kraji se pokusili podat návrh na školení řidičů. Dále uvedl, že chtějí, aby odborná příprava tak, jak probíhá v Jánských Koupelích a v Bílých Poličanech, probíhala od příštího roku i v Přibyslavi. Při té příležitosti vyzval okolní kraje, aby této možnosti využily. Tyto kurzy bude zatím zastřešovat ÚHŠ Jánské Koupele. Na závěr popřál pěkné Vánoce a pěkný rok 2010.
p. Janeba popřál hodně dobrého, příjemné prožití svátků a hodně zdraví a spokojenosti do Nového roku. Zítřejší ÚORVo se bude zabývat směrnicí pro vyřizování stížností a doplňkem Zakládací listiny SH ČMS. Mechanismus voleb na sjezdu se bude projednávat na Vedení SH ČMS v lednu a návrh bude předložen VV SH ČMS.
p. Netík informoval o vyhodnocení soutěže Český pohár Velkopopovického kozla a Liga výstupu do 4. podlaží, která se konalo 7. listopadu v Dobřanech u Plzně. Akce byla dobře připravená a předávané ceny byly velice hodnotné. Na závěr popřál vše nejlepší do Nového roku.
Ing. Homolková – Němečková poděkovala všem za uplynulý rok. Podala informaci o průběhu školení rozhodčích mládeže KS I., obzvlášť vyzdvihla velký zájem o školení, disciplínu a odpovědný přístup účastníků. Dále informovala o mládežnických akcích, kterých se zúčastnila. Zejména slavnostní setkání MH v Manětíně bylo akcí atypickou a velmi zajímavou. VV SH ČMS podala zprávu o stavu vyúčtování státní dotace z MŠMT a náhledu na rok 2010.
Ing. Richter informoval o tom, že zasedla Dozorčí rada VPO, a.s. a v souvislosti s končícím pracovním poměrem generálního ředitele a ředitele obchodu, je odvolala z funkcí člena Představenstva a předsedy Představenstva. Jako nové členy zvolila pana Jana Žižku a pana Slávka Petruse. Dnes by mělo Představenstvo za účasti bývalých představitelů, zvolit pana Jana Žižku generálním ředitelem. Byla dohodnuta koordinace při předávání celé činnosti. Funkce měly být předány do Valné hromady a měly by být dohodnuty kroky, jakým způsobem budou v případě potřeby odstupující dva funkcionáři nápomocni. V lednu budou oba noví funkcionáři pozváni na VV SH ČMS.
SH ČMS ve spolupráci s redakcí Hasičských novin vyhlašuje soutěž u příležitosti konání
IV. sjezdu SH ČMS s názvem „Podařilo se.“ Nyní při VVH hodnotíte nejen uplynulý rok, ale i celé období mezi našimi sjezdy. Napište nám, co se Vám nejvíce za těch pět let povedlo. Bezpochyby to bude pravděpodobně nějaký významný zásah, nová zbrojnice či úspěšná společenská akce. Možností je jistě spousta a mi je nebudeme řadit do žádných kategorií. Uvítáme počin z kterékoliv oblasti. Zkuste nám ho popsat. Když bude doplněný pěknou fotografií, budeme jedině rádi. Nejlepší příspěvky nejen, že ohodnotíme věcnou cenou, ale také je zařadíme na elektronické stránky SH ČMS a na stránky nejoblíbenějšího hasičského periodika. Posílejte už ode dneška až do konce května 2010 na adresu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript a Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Předmět, podařilo se. Pokud by se VV SH ČMS námět líbil, byla by soutěž vyhlášena. Je to námět, který by mohl opětovně přispět k popularizaci bezejmenné hasičské práci ve sborech.
Hlasování: jednomyslně schváleno.

Usnesení č. 45/2009:  VV SH ČMS schvaluje vyhlášení soutěže „Podařilo se“

Dále informoval, že obdržel pozvánku na vánoční koncert Na dvě půlky, na slavnostní aktiv u příležitosti 140. narozenin dobrovolných hasičů ve Slovinsku. Při této příležitosti doporučuje udělit stuhu k čestnému praporu. Informoval o vánočním setkání důchodců. Také obdržel pozvánku do Kostelce nad Černými lesy, pozvánku na VVH do Vlčnova a pozvánku do SDH Hlubočky na otevírání zbrojnice.
6) Závěr jednání
Ing. Richter poděkoval všem za to, co dělají doma ve svých okresech a krajích a poděkoval rodinám a dětem.

 

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017