Domů » Archiv » Podařilo se! » Hasičské hnutí v Horce
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes348
mod_vvisit_counterVčera339
mod_vvisit_counterTento týden1570
mod_vvisit_counterMinulý týden2325
mod_vvisit_counterTento měsíc7569
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096180624

Archiv

Hasičské hnutí v Horce

V loňském roce oslavili dobrovolní hasiči v Horce na Chrudimsku 120. výročí od založení SDH. O zdárném průběhu oslav jste se mohli také dočíst v Hasičských novinách. K hasičům v této obci se vracíme i dnes, neboť zajímavé současnosti předchází neméně pestrá historie. Jelikož není možné zde zmínit vše, co se za uplynulých 121 let událo, připomeňme alespoň ty nejzásadnější okamžiky.

Počátky hasičského hnutí se vážou k roku 1888. V r. 1889 měl sbor již 28 členů a na náklady obce byla pořízena první čtyřkolová stříkačka, sada hadic, obleků a dalšího vybavení. Postaveno bylo také skladiště materiálu. Následujících 80 let prošel sbor několika obdobími rozkvětu a úpadku (v období dvou světových válek). Jelikož časté požáry obytných i hospodářských objektů nebyly ničím výjimečným, účastnil se sbor přibližně 3-6x do roka jejich likvidace. Také veřejná cvičení s motorovou stříkačkou za účasti okolních hasičských sborů byla jejich pravidelnou činností. Několikrát za rok byly vysílány hlídky na zábavy a do divadel, jak bylo v té době zvykem. I tradiční hasičské bály a zábavy se v obci konají již od 30. let minulého století. Přibližně z této doby pochází i motorová stříkačka, která je bohužel jedinou dosud dochovanou místní historickou technikou.

A nyní se v čase posuneme o kousek dál, do let, která jsou již sice historií, ale mnozí ze současných členů nebo generace jejich rodičů ji pamatují a rádi o těchto časech povyprávěli. Za zmínku určitě stojí, že v roce 1961 měl sbor své první ženské družstvo, které se aktivně podílelo na veškeré činnosti včetně účasti na soutěžích, kde dosáhlo nemalých úspěchů.

Rok 1970 odstartoval dvacetiletou éru úspěšné a bohaté hasičské činnosti v Horce. Aktivně činné tu byly všechny věkové kategorie počínaje dětmi, dorostem, ženami i muži. Byla vybudována zasedací místnost v tehdejší požární zbrojnici, kde probíhala pravidelná školení, praktický výcvik a ukázky. Sbor v tomto období zasahoval u dvou požárů v obci a dalších mnoha požárů porostu kolem železniční tratě. V období žní se dokonce držely noční hlídky. Samozřejmě že se družstva mužů, žen i dětí účastnila sportovních soutěží pořádaných v rámci okresu. Nejlepších výsledků však dosáhli tehdejší mladí požárníci. Ti dokázali v průběhu let šestkrát zvítězit v okresním kole a postoupit do kola krajského. V roce 1983 zvítězili i v kole krajském což jim přineslo postup do kola celostátního, kde obsadili třetí místo. Hodnotu tohoto výkonu umocňuje i fakt, že po té se už v tehdejším Československu nepodařilo žádnému oddílu z okresu Chrudim dosáhnout podobného výsledku.

Bohužel od roku 1991 byla hasičská aktivita v obci téměř nulová. O to více si místní hasiči cení toho, že se jim po 18 letech podařilo činnost v Horce obnovit. Průkopníci hasičského hnutí by jistě byli rádi, že jejich odkaz přetrvává a věřme, že zde zůstane i pro další generace.

Aneta Horáková

SDH Horka

 

 

 

 



 

plakat chp-2017