Domů » Úsek vnitroorganizační » Zasloužilí hasiči » Zasedání aktivu ZH z 22. 10. 2009
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Kontakt

SH ČMS

Římská 2135/45

121 07 Praha 2


Telefon: 222 119 501
Fax: 222 119 507
Email: kancelar@dh.cz

IČ: 00442739

DIČ: CZ00442739

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes80
mod_vvisit_counterVčera548
mod_vvisit_counterTento týden80
mod_vvisit_counterMinulý týden3533
mod_vvisit_counterTento měsíc9612
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096182667
Zasedání aktivu ZH z 22. 10. 2009 Tisk
Středa, 04 Listopad 2009 11:31

 

SDRUŽENÍ HASIČŮ ČECH, MORAVY A SLEZSKA.
AKTIV ZASLOUŽILÝCH HASIČŮ PŘI SH ČMS.
ZÁPIS
ze zasedání Aktivu při SH ČMS dne 22. října 2009 v zasedací místnosti hotelu Přibyslav v Přibyslavi.
Přítomní: Zdeněk Moutelík, Antonín Hučín, Václav Hanzal, Jiří Štefán, Kurt Třeba,
František Wiener, Vlastislav Košťálek, Josef Culka, Ladislav Švejda, Stanislav
Juřena, Stanislav Sovinský.
Nepřítomní: Zdeněk Ježil, František Tauchman, Emil Dušek.
Hosté: Josef Netík, Jan Slámečka. Ing.Karel Richter, Dagmar Hladíková.
Zasedání bylo svoláno na 9,00 hodin do hotelu Přibyslav. Skoro všichni členové Aktivu byli včas přítomní, ale vedoucí Aktivu Zdeněk Moutelík se dostavil až na 10,00 hodin, navíc nebyl na zasedání přípraven. Proto v 9,10 hodin zahájil zasedání zástupce vedoucího Aktivu Antonín Hučín. Přivítal přítomné členy Aktivu a zástupce SH ČMS náměstka starosty SH ČMS Josefa Netíka a členy VV SH ČMS vedoucího ÚOROrg. br.Jana Slámečku. Vzpomenul kolik máme ZH ve věku 100 let, myslí si, že by tyto ZH měl navštívit kromě vedoucího krajského Aktivu i starosta SH ČMS. Nabádal členy Aktivu, že by měli projednat s OSH i KSH aby zasloužilí hasiči byli zváni na akce okresního i krajského významu. Zabezpečit, aby se vedly Kroniky nebo Knihy ctí zasloužilých hasičů. Pokud se jedná o zasílání blahopřání při výročích ZH měl by provádět vedoucí krajského Aktivu ZH a neměl by se spoléhat na starostu KSH. Pak předal slovo Stanislavu Sovinskému, aby přednesl zápis ze zasedání Aktivu ze 4.12.2008.
Kontrola zápisu:
1. Aktiv se bude scházet dvakrát ročně v Praze. Nebylo splněno jarní zasedání aktivu se neuskutečnilo.
2. Nutno pracovat dle Statutu Aktivu Zasloužilých hasičů. I když v zápise bylo uvedeno, že Statut je přílohou zápisu ze 4.12.2008 tak tento nebyl přiložen. Vyřešilo se to během zasedání, aby všichni členové Aktivu měli Statut.
3. Nutno dodat JUDr.Řepiskému fotografie a životopisy k funkcionářům uvedeným v zápise ze zasedání Aktivu dne 4.-5. května 2008. Nebylo možno zkontrolovat plnění.
4. Zápisy ze zasedání krajských Aktivu zasílat vedoucímu br.Moutelíkovi. Členové se nevyjádřili zda posílají a vedoucí Aktivu nebyl přítomen, aby to komentoval.
5. Zprávu o činnosti, kterou člen Aktivu předkládá na zasedání mít písemně a předat do zápisu. Dodali jen Košťálek, Culka, Švejda, Wiener a Sovinský. Ostatní informovali jen ústně.
6. Josef Netík – náměstek starosty SH ČMS projedná se starosty krajů připomínky nanesené některými členy Aktivu a upozorni je, aby se více zabývali činnosti a problematikou ZH. Nanesl to starostům KSH na poradě, ale je nutné, aby si vedoucí krajského Aktivu vyřešil nedostatky sám, tak jak je cítí, že by mu funkcionáři nepomáhali, případně jej neinformovali o činnosti KSH. Na to reagoval br.Štefan a požádal, že mají 24. a 25.10.2009 Shromáždění starostů a byl by rád, kdyby mu někdo přijel pomoct.
- 2 -
Vlastní jednání:
Člen VV SH ČMS br.Jan Slámečka – Podal informaci jak řeší problematiku v OSH Žďár nad Sázavou:
- Nechal kolovat jak zabezpečují v OSH Almanach historických praporů.
- Na sjezdu se nebudou projednávat Stanovy SH, proto také nebyla vyhlášena diskuse ke Stanovám.
- Název Sdružení se měnit nebude.
- Výkonné výbory nejsou přívržencem zvát vedoucí Aktivu ZH. Tuto záležitost je nutno řešit v rámci OSH a KSH. Jsem však zastancem, aby vedoucí Aktivu ZH byl členem VV OSH i VV KSH.
- Podal informaci o Zasloužilém řádu českého hasičstva. Je to výběrové vyznamenání za celoživotní práci v hasičstvu.
br.Culka – br.Slámečka se zúčastňuje všech akcí ZH, které pořádáme na Vysočině. Chtěli bychom na naších akcích přivítat i jiné členy SH ČMS, případně i vedoucího Aktivu ZH při SH ČMS.
br.Hučín – zúčastnil jsem se některých akcí v jiných krajích, jako zástupce vedoucího Aktivu při SH ČMS, ale myslím si, že můžete na vaše akce pozvat i člena Aktivu při SH ČMS ze sousedního kraje.
br.Švejda – předal br.Slámečkovi písemně připomínky ze zasedání ze zasedání Jhm.kraje, kterými by se měla ÚOROrg. zabývat.
Další diskuse o činnosti jednotlivých krajských Aktivů.
Vlastimil  Košťálek-kraj Královehradecký. Dne 17.září 2009 se uskutečnilo setkání ZH Královehradeckého kraje v restauraci Gruill Duran v Hradci Králové.
Stalo se dlouholetou tradicí, že toto setkání organizuje a zabezpečuje postupně vždy jeden z pěti okresů Královehradeckého kraje.
Pro rok 2009 byl touto záležitosti pověřen OSH Hradec Králové.
V dopolední části byla provedena prohlídka Opatovické elektrárny včetně odborného výkladu. V další části se uskutečnilo jednání ZH KH kraje, kde nejdříve vystoupili pozvání hosté dle prezenční listiny, pak zástupci jednotlivých OSH.
Z diskuse vyplynula tato poznání:
- Ze všech OSH KH kraje bylo slyšet, že značná část ZH mnohdy i přes vysoký věk ještě pracuje v různých a mnohdy významných funkcích, případně pomáhá běžné potřebné hasičské činnosti jako požární hlídky, pomoc při soutěžích jako rozhodčí, časoměřiči, startér, ve sčítací komisi a podobně.
- Aktivy na OSH pracují různě, většinou se uskutečňuje alespoň jedno setkání za rok, někde je to pozváním všech ZH okresu na zasedání Shromáždění představitelů SDH měst a obcí, které bývá až dvakrát do roka. Nebo je to jednorázová akce spojená s významnou události.
- V mnoha případech je pozornost věnována ZH i ostatním starým hasičům při narozeninách i jiných výročích a oslavách, či nemocech.
- V nastávajícím roce bude Sjezd, na kterém se mohou změnit stávající ustanovení včetně Stanov. Pro ZH platí Statut Aktivu ZH, Statut vyznamenání. Převážná část je toho názorů, že tyto dokumenty by měly platit nadále v dosavadním provedení, snad v případech výběru ZH přihlédnout k tomu jak pracuje jeho SDH (jak platí členské příspěvky, účast na okrskových soutěžích, schůzová činnost apod.)
- Nedoporučuje se žádná norma na stanovení počtu ZH jak v okrese, tak i v SDH. Pokud hasič dosáhne 60 let věku, 35 let je členem a získal všechna ta potřebná vyznamenání a ještě aktivně pracuje, nechť titul ZH získá.
- 3 -
Josef Culka-kraj Vysočina.  V letošním roce jsme se sešli 3 x. První i druhé zasedání jsme uskutečnili v Centru hasičského hnutí zde v Přibyslavi, a  to 13. ledna a 19 května tohoto roku. Potřetí jsme se sešli 19. srpna při rekreaci v Kamenici n/Lipou.
Hned na prvním zasedání jsme byli seznámení se změnou vedoucího AZH v okrese Jihlava. Bratr Josef Janda ze zdravotních důvodů odstoupil a na jeho místo byl jmenován Karel Med. Josef Culka seznámil přítomné se zápisem z celostátního AZH v Praze konaného dne 4.12.2008 a se změnou vedoucího. Místo Luboše Duzbaby byl zvolen Zdeněk Moutelík. Dále jsme si dohodli zasílání gratulací  členům AZH našeho kraje při dovršení 70ti let a pak po 5ti letech. Tyto gratulace bude zasílat sám vedoucí Josef Culka.
Na druhém zasedání jsme měli na programu hlavně zajištění rekreace ZH. Tato rekreace se uskutečnila v Kamenici n/Lipou a to v termínu 17.-20.8.2009. Zajištění této rekreace si vzal na svá bedra AZH a OSH Pelhřimov, kteří také vypracovali program. Byly dohodnuty počty osob z jednotlivých okresů kraje, kteří se rekreace zúčastní.
Dále jsme projednali celokrajské setkání ZH, které se mělo uskutečnit 8. října v okrese Třebíč.
Rekreace ZH kraje Vysočina proběhla už potřetí za účasti 50 osob. Ubytování a stravování bylo zajištěno v zařízení Domova mládeže Střední školy v Kamenici n/L. Na každý den rekreace byl připraven bohatý program s možností večerního posezení s občerstvením ve společenské místnosti Domova mládeže. Byli jsme seznámení s historií a současností HZS kraje Vysočina, územního odboru Pelhřimov. V průběhu rekreace jsme také navštívili zámek Červená Lhota, Kamenický zámek a zámek v Jindřichově Hradci, Želivský klášter včetně klášterního pivovaru. Dále jsme měli možnost projet se úzkokolejným  parním vláčkem z Kamenice n/L. do Jindřichova Hradce. Dále jsme si prohlédli stanici HZS v Pelhřimově. Tuto rekreaci jsme ukončili závěrečným večírkem s hudbou a tancem. Velice nás potěšila návštěva člena VV SH ČMS p. Jana Slámečky, starosty KSH Františka Grubauera, ředitele HZS ÚO Havličkův Brod Jar. Nácovského a samozřejmě starosty OSH Pelhřimov Václava Kubisky, který nás po celou dobu rekreace doprovázel.
Celokrajského setkání ZH kraje Vysočina uskutečněného 8. října 2009 v Jaroměřicích n/Rokytnou, se zúčastnilo 50 ZH a 10 hostů. Mezi hosty zasedli člen VV SH ČMS p.Jan Slámečka, starosta KSH p.František Grubauer, starosta OSH Třebíč p. Bohumír Beňáček, ředitel HZS kraje Vysočina Ing.Drahoš Ryba a jeho náměstek p. Pavel Maslát a náměstek starosty OSH p. Josef Zaňák a starosta města Jaroměřice Ing.Nedvědický. Před tímto zasedáním jsme se všichni sešli na nádvoří zámku v Jaroměřicích, kde nás přivítal starosta OSH Třebíč Bohumír Beňáček a pozval nás na prohlídku tohoto zámku. Po prohlídce zámku jsme měli možnost si prohlédnout požární zbrojnici SDH Jaroměřice. Pak jsme se všichni přesunuli do hotelu, kde byl oběd a začalo jednání. Hlavní zprávu o činnosti AZH kraje Vysočina přednesl vedoucí AZH Josef Culka. Pak následovalo vystoupení všech vedoucích okresních aktivů ZH a vystoupení hostů.
V kraji Vysočina bylo celkem uděleno 217 titulu ZH, z toho jich 93 zemřelo a nyní je 124 žijících ZH.
Ladislav Švejda-kraj Jihomoravský. AZH má plán činnosti a ten dodržují. Krajský Aktiv pracuje pravidelně, schází se také s Hejtmanem Jihomoravského kraje. Potíže mají se získáváním fotek ZH z CHH Přibyslav. V minulosti bylo dohodnuto, že vedoucí krajských Aktivů budou dostávat fotografie ZH, kteří jsou při udělování Titulu fotografování, aby je mohli použit do Kroniky ZH případně Knihy cti. Toto CHH nedodržuje. Krajský Aktiv sleduje přes OSH Historické prapory SDH a vyznamenání OSH.
Dále přednesl připomínky a návrhy  ZH ke konání IV. Sjezdu SH ČMS:
Statut vyznamenání: rozšířit vyznamenání uvedené v hlavě II. odst. D – „Čestný funkcionář o medaili“ v souboru je uvedeno – výrazem titulu je diplom, avšak v bodě“d“ odst. 3 titul „Čestný člen“ má ještě medaili. Toto považujeme za nespravedlivé vůči naším členům.
- 4 -
Zdůvodnění: Porovnáme-li toto vyznamenání s vyznamenáním „Čestný člen“. Jsou naší členové v nevýhodě. Jejich zásluhy jsou stejné a členové jsou ošizeni o medaili, která by byla viditelným oceněním jejich zásluh. Na medaili doporučujeme umístit rytinu a nápis Čestný Funkcionář.
Dále doporučujeme rozšířit vyznamenání uvedena v hlavě II. odst. b. o medaili s názvem „Zasloužilý funkcionář“.
Zdůvodnění: Dosud vyznamenání málo oceňuji činnost funkcionářů prakticky toto nerozlišuji. Jsme přesvědčení, že dobrý výkon jakékoliv funkce vyžaduje od člena větší nároky než u člena bez funkcí. Ovšem při udělování ocenění jsou na tom stejně. Výkon funkce vyžaduje od člena větší nároky na čas. Větší zatížení při výkonu funkce a také nes některé nepříjemnosti s ostatními členy a občany při prosazování dobrých myšlenek. Proto navrhujeme zavést medaili „Zasloužilý funkcionář“. Navrhujeme, aby medaile měla tři stupně a udělení nebylo ničím jiným podmíněno, než iniciativním výkonem funkci. Jednalo by se o výběrové vyznamenání.
III. stupeň by udělovalo OSH. Zde by byli ocenění funkcionáři do funkci v okrese. Udělení by podmiňovaly následující podmínky:
1. délka vykonávání funkci nejméně 15 let
2. délka členství 30 let
3. věk nejméně 50 let.
II. stupeň by udělovalo KSH. Zde by se jednalo o funkcionáře do funkcí v kraji. Udělení medaile by podmiňovaly následující podmínky:
1. délka vykonávání funkcí 15 let
2. délka členství 30 let
3. věk člena nejméně 55 let.
I.stupeň by udělovalo SH ČMS. Zde by byli ocenění funkcionáři za mimořádný výkon funkcí, který mimořádně ovlivnil naší činnost jak v OSH, tak KSH a SH ČMS. Udělení medaile by podmiňovaly následující podmínky:
1. délka vykonávání funkcí 15 – 20 let
2. délka členství 30 let
3. věk člena 60 let.
Zavedením tohoto vyznamenání by byla oceněna aktivita vynaložená při výkonu funkcí a vedlo by to funkcionáře k lepšímu výkonu funkcí. Dále předpokládáme, že by to vedlo ke snížení počtu návrhu na udělení titulu ZH a tím by se zastavilo nežádoucí udělování titulu.
Stejnokrojový předpis.
V tomto předpisu navrhujeme změnu funkčního označení starostů KSH.
Zdůvodnění: Výkon této funkce vyžaduje velké nároky na čas starosta KSH a je velmi v současných podmínkách obtížný, hlavně z důvodů, že se jedná o neuvolněného funkcionáře, kdy většina jednání s ostatními orgány se uskutečňuje v pracovní době. Ve většině případech si je nucen na tato jednání vzít dovolenou. Musíme si uvědomit, že řídí činnost několika okresů v kraji prakticky to znamená, že řídí činnost několika desítek tisíc členů. Za tuto činnost jej nijak nemůžeme odměnit. Proto navrhujeme, aby toto bylo provedeno alespoň morálně ve funkčním označení na výložkách. Navrhujeme, aby označení funkce starosty KSH mělo široké lemování, proužek zlatavý 5x30 mm a rozeta průměr 18 mm. Počet rozet: do
20 000 členů – jedna, 20 – 30 000 členů dvě, nad 30 000 členů tři. Jsme si vědomi, že se toto setká s nevolí u některých vyšších funkcionářů, ale ať si zkusí tuto funkci vykonávat.
Věříme, že naše návrhy někde nezapadnou a budou řádně projednány a část jich bude realizována.
- 5 -
Stanislav Juřena – Zlínský kraj. Na všech naších akcích je přítomen starosta KSH. Jednou ročně uskutečňujeme setkání ZH kraje. V letošním roce byla uskutečněna rekreace ZH na Horní Bečvě. Při půlkulatých a kulatých narozeninách posíláme ZH blahopřání.
Zdeněk Moutelík – Středočeský kraj a vedoucí AZH při SH ČMS. Dvakrát do roka uskutečňujeme setkání ZH. Reagoval na připomínku, že by mohl jako vedoucí Aktivu při SH přijet na setkání ZH v některém kraji. Řekl Přijedu! Ale pozvěte mě včas.
František Wiener – Ústecký kraj. Aktiv ZH v okrese Ústi nad Labem se schází pravidelně 1x za měsíc. V letošním roce byl hlavní úkol pomoci KSH se zabezpečením Mistrovství České republiky v požárním sportu. Aktiv dostal za úkol zabezpečit výstavu staré techniky a nové techniky na Mírovém náměstí a stalou výstavu v Informačním centru a to od 20. srpna do konce září. Obě výstavy se občanům líbily. Dále pak dávali s krajským starostou a Okresním archivem dohromady Almanach, který měl za úkol seznámit závodníky a hosty s historii krajského sdružení. Všechny starosty okresu jsme požádali o zaslání starých fotografií, ale zde jsme nepochodili. Dále si zasloužilí hasiči udělali zájezd do Prahy, a pak lodí po Vltavě až na Slapskou přehradu. Výlet se všem líbil a jíž plánujeme výlet nový. Aktiv ZH připravuje na měsíc listopad setkání bývalých funkcionářů okresu, za účinné podpory OSH a starosty OSH. V Ústeckem kraji je 57 ZH, což považujeme za přijatelný počet.
Jiří Štefán – Plzeňský kraj. Znovu připomenul, že předpokládá, že někdo ze SH ČMS přijede na zasedání starostů OSH. Činnost ZH se v kraji od posledního zasedání částečně zlepšila.
Kurt Třeba – Karlovarský kraj. Spolupráce s KSH není žádná. Naposled v roce 2006 jsem byl pozván na zasedání VV KSH. Občas mě zvou na Shromáždění představitelů SDH. Blahopřání ZH pravidelně posílám. Není mi známo, že by na OSH byly Kroniky. Jako rozhodčí Ps jezdím na soutěže a při diskusích se dovídám o činnosti v kraji.
Stanislav Sovinský – Moravskoslezský kraj. Krajský aktiv se schází 3x ročně a to v březnu za účasti jen členů krajského AZH, pak září při rekreaci ZH v ÚHŠ Jánské Koupele a v říjnu postupně v jednotlivých okresech za účasti ZH daného okresu. Vedoucí AZH se pravidelně zúčastňuje zasedání VV KSH i Shromáždění představitelů OSH, kde podává informace o činnosti ZH v kraji. V měsíci červnu se řada ZH zúčastnila setkání s Hejtmanem MSK, které organizoval VV KSH s tím, že z každého okresu bylo přítomno 10 funkcionářů. Na tomto setkání byl z každého okresu odměněn jeden funkcionář „Čestným uznáním“ KÚ MSK. Všichni tito ocenění byli ZH. Činnost krajského Aktivu je plně hrazena z finančních prostředku KSH a činnost okresních Aktivů z finančních prostředků OSH. Pravidelně zasíláme blahopřání jak kraje tak i okresu k životním výročím ZH a také při životních výročích jejích manželek. V okresech Frýdek-Místek a Ostrava každý rok organizují pro ZH zájezdy. V letošním roce byli ZH Frýdek-Místek na přečerpávací elektrárně Dlouhé Stráně a ZH Ostravy v Polských Myslovicích v Hasičském muzeu polských hasičů. 69 osob z toho 4 hosté z Polska se zúčastnilo rekreace v ÚHŠ Jánské Koupele, kterou organizuje krajský Aktiv MSK pro své ZH a k tomu přizývá i ZH OLK. Tuto rekreaci organizujeme jíž od roku 1998 každoročně. Součásti rekreace se uskutečňuje i beseda s představiteli SH ČHS, HZS MSK a starostů KSH a OSH za účasti dalších ZH, které dovezou do Jánských Koupelích starostové OSH dopoledne a před večeří zase odjedou domů. Pro příští rok bylo dohodnuto, že ZH OLK si budou jíž rekreaci organizovat sami. V letošním roce se této besedy zúčastnilo 100 osob. Řada ZH ze všech okresu MSK se zúčastnila ve dnech 22.-25.července 2009 Hasičské olympiády CTIF, která se konala v Ostravě. Při zasedáních vždy upřesňujeme seznamy ZH v jednotlivých okresech. Celkem bylo v MSK oceněno titulem ZH 241 členů, z toho 86 členů zemřelo. Současný stav žijících ZH je 155 z toho 141 mužů a 14 žen. Na veškeré akce které organizujeme je přítomen starosta KSH, jeho náměstek pro organizaci, člen VV SH ČMS Ing.Josef Boček, náměstek starosty SH ČMS Ing.Jan Karger, zástupce HZS MSK a starostové
- 6 -
OSH. Vedoucí okresních aktivů ZH byli upozornění, aby na podzimních setkáních ZH provedli novou volbu vedoucího Aktivu a OSH, aby volbu potvrdilo na Shromáždění delegátů SDH.
Václav Hanzal – Jihočeský kraj. Vznesl připomínku, že ze setkání ZH Jihočeského kraje zaslal článek a fotografií do Hasičských novin a dosud se nic nevytisklo.
Ing.Karel Richter – starosta SH ČMS.
IV. sjezd SH ČMS se bude konat ve dnech 3. a 4. července 2010 v Ostravě. Místem jednání sjezdu bude nová aula VŠB – TU Ostrava a předpokládá se 360 až 370 delegátů. Na sjezdu očekáváme jako hosta předsedu CTIF pana Waltra Eggera. Je nutno, pokud se budou chtít sjezdu zúčastnit vedoucí Aktivů ZH kraje, tak bude nutno, aby byl zvolen jako delegát. Sjezd by měl stanovit Program činnosti Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska do roku 2015. Stanovy nebudeme měnit, počkáme až co přinese nový zákon o společenských organizacích. Sjezd bude volit starostu, pět jeho náměstků a předsedu kontrolní a revizní rady. Dále bude volit určený počet členů výkonného výboru a určený počet členů ústřední kontrolní a revizní rady. Budeme-li vycházet z textu platných stanov SH ČMS, tak shromáždění delegátů SDH volí mimo jiné také kandidáty na funkce ve vyšších orgánech a tato shromáždění by měla skončit do 31.3.2010.
Dále reagoval na připomínky k oceňovaní členů.
Zasedání bylo ukončeno ve 12,30 hodin.
Závěr. Protože nebyl proveden oficiální závěr zasedání, dovolil si zapisovatel zpracovat několik bodů, které je nutno zabezpečit.
1. Nové blahopřání ZH jménem SH ČMS bude vytištěno až po IV. Sjezdu. Používat zatím staré blahopřání.
2. Projednat s OSH i KSH, aby ZH byli zváni na akce okresního i krajského významu.
3. Dohodnout se starosty OSH a KSH, aby vedoucí Aktivů byli zvolení do výkonných výboru OSH a KSH.
4. Doporučujeme projednat s vedením SH ČMS, aby starosta SH ČMS osobně navštívil a poblahopřál 100letým ZH.
5. Projednat s ředitelem CHH Přibyslav Jiřím Pátkem, aby zasílal vedoucím krajských Aktivů ZH fotografie ZH při udělování titulu, pro využiti do Kroniky, případně do Knihy ctí.
6. Nadále platí všechny body závěrů ze zápisu zasedání Aktivu ze 4.12.2008 mimo
bodu 2.
7. Prostudovat si připomínky br.Ladislava Švejdy ke Statutu vyznamenání a ke Stejnokrojovému předpisu a na příštím jednání sdělit vlastní názor.
8. Na shromážděních představitelů OSH vystoupit v diskusí a seznámit přítomné z činnosti Aktivu ZH.
Zapsal: Sovinský Stanislav v.r.

 

SDRUŽENÍ HASIČŮ ČECH, MORAVY A SLEZSKA.

AKTIV ZASLOUŽILÝCH HASIČŮ PŘI SH ČMS.

 

ZÁPIS

ze zasedání Aktivu při SH ČMS dne 22. října 2009 v zasedací místnosti hotelu Přibyslav v Přibyslavi.

 

Přítomní: Zdeněk Moutelík, Antonín Hučín, Václav Hanzal, Jiří Štefán, Kurt Třeba,

František Wiener, Vlastislav Košťálek, Josef Culka, Ladislav Švejda, Stanislav

Juřena, Stanislav Sovinský.

Nepřítomní: Zdeněk Ježil, František Tauchman, Emil Dušek.

Hosté: Josef Netík, Jan Slámečka. Ing.Karel Richter, Dagmar Hladíková.

 

Zasedání bylo svoláno na 9,00 hodin do hotelu Přibyslav. Skoro všichni členové Aktivu byli včas přítomní, ale vedoucí Aktivu Zdeněk Moutelík se dostavil až na 10,00 hodin, navíc nebyl na zasedání přípraven. Proto v 9,10 hodin zahájil zasedání zástupce vedoucího Aktivu Antonín Hučín. Přivítal přítomné členy Aktivu a zástupce SH ČMS náměstka starosty SH ČMS Josefa Netíka a členy VV SH ČMS vedoucího ÚOROrg. br.Jana Slámečku. Vzpomenul kolik máme ZH ve věku 100 let, myslí si, že by tyto ZH měl navštívit kromě vedoucího krajského Aktivu i starosta SH ČMS. Nabádal členy Aktivu, že by měli projednat s OSH i KSH aby zasloužilí hasiči byli zváni na akce okresního i krajského významu. Zabezpečit, aby se vedly Kroniky nebo Knihy ctí zasloužilých hasičů. Pokud se jedná o zasílání blahopřání při výročích ZH měl by provádět vedoucí krajského Aktivu ZH a neměl by se spoléhat na starostu KSH. Pak předal slovo Stanislavu Sovinskému, aby přednesl zápis ze zasedání Aktivu ze 4.12.2008.

Kontrola zápisu:

1. Aktiv se bude scházet dvakrát ročně v Praze. Nebylo splněno jarní zasedání aktivu se neuskutečnilo.

2. Nutno pracovat dle Statutu Aktivu Zasloužilých hasičů. I když v zápise bylo uvedeno, že Statut je přílohou zápisu ze 4.12.2008 tak tento nebyl přiložen. Vyřešilo se to během zasedání, aby všichni členové Aktivu měli Statut.

3. Nutno dodat JUDr.Řepiskému fotografie a životopisy k funkcionářům uvedeným v zápise ze zasedání Aktivu dne 4.-5. května 2008. Nebylo možno zkontrolovat plnění.

4. Zápisy ze zasedání krajských Aktivu zasílat vedoucímu br.Moutelíkovi. Členové se nevyjádřili zda posílají a vedoucí Aktivu nebyl přítomen, aby to komentoval.

5. Zprávu o činnosti, kterou člen Aktivu předkládá na zasedání mít písemně a předat do zápisu. Dodali jen Košťálek, Culka, Švejda, Wiener a Sovinský. Ostatní informovali jen ústně.

6. Josef Netík – náměstek starosty SH ČMS projedná se starosty krajů připomínky nanesené některými členy Aktivu a upozorni je, aby se více zabývali činnosti a problematikou ZH. Nanesl to starostům KSH na poradě, ale je nutné, aby si vedoucí krajského Aktivu vyřešil nedostatky sám, tak jak je cítí, že by mu funkcionáři nepomáhali, případně jej neinformovali o činnosti KSH. Na to reagoval br.Štefan a požádal, že mají 24. a 25.10.2009 Shromáždění starostů a byl by rád, kdyby mu někdo přijel pomoct.

 

 

 

 

- 2 -

Vlastní jednání:

Člen VV SH ČMS br.Jan Slámečka – Podal informaci jak řeší problematiku v OSH Žďár nad Sázavou:

- Nechal kolovat jak zabezpečují v OSH Almanach historických praporů.

- Na sjezdu se nebudou projednávat Stanovy SH, proto také nebyla vyhlášena diskuse ke Stanovám.

- Název Sdružení se měnit nebude.

- Výkonné výbory nejsou přívržencem zvát vedoucí Aktivu ZH. Tuto záležitost je nutno řešit v rámci OSH a KSH. Jsem však zastancem, aby vedoucí Aktivu ZH byl členem VV OSH i VV KSH.

- Podal informaci o Zasloužilém řádu českého hasičstva. Je to výběrové vyznamenání za celoživotní práci v hasičstvu.

br.Culka – br.Slámečka se zúčastňuje všech akcí ZH, které pořádáme na Vysočině. Chtěli bychom na naších akcích přivítat i jiné členy SH ČMS, případně i vedoucího Aktivu ZH při SH ČMS.

br.Hučín – zúčastnil jsem se některých akcí v jiných krajích, jako zástupce vedoucího Aktivu při SH ČMS, ale myslím si, že můžete na vaše akce pozvat i člena Aktivu při SH ČMS ze sousedního kraje.

br.Švejda – předal br.Slámečkovi písemně připomínky ze zasedání ze zasedání Jhm.kraje, kterými by se měla ÚOROrg. zabývat.

 

Další diskuse o činnosti jednotlivých krajských Aktivů.

Vlastimil  Košťálek-kraj Královehradecký. Dne 17.září 2009 se uskutečnilo setkání ZH Královehradeckého kraje v restauraci Gruill Duran v Hradci Králové.

Stalo se dlouholetou tradicí, že toto setkání organizuje a zabezpečuje postupně vždy jeden z pěti okresů Královehradeckého kraje.

Pro rok 2009 byl touto záležitosti pověřen OSH Hradec Králové.

V dopolední části byla provedena prohlídka Opatovické elektrárny včetně odborného výkladu. V další části se uskutečnilo jednání ZH KH kraje, kde nejdříve vystoupili pozvání hosté dle prezenční listiny, pak zástupci jednotlivých OSH.

Z diskuse vyplynula tato poznání:

- Ze všech OSH KH kraje bylo slyšet, že značná část ZH mnohdy i přes vysoký věk ještě pracuje v různých a mnohdy významných funkcích, případně pomáhá běžné potřebné hasičské činnosti jako požární hlídky, pomoc při soutěžích jako rozhodčí, časoměřiči, startér, ve sčítací komisi a podobně.

- Aktivy na OSH pracují různě, většinou se uskutečňuje alespoň jedno setkání za rok, někde je to pozváním všech ZH okresu na zasedání Shromáždění představitelů SDH měst a obcí, které bývá až dvakrát do roka. Nebo je to jednorázová akce spojená s významnou události.

- V mnoha případech je pozornost věnována ZH i ostatním starým hasičům při narozeninách i jiných výročích a oslavách, či nemocech.

- V nastávajícím roce bude Sjezd, na kterém se mohou změnit stávající ustanovení včetně Stanov. Pro ZH platí Statut Aktivu ZH, Statut vyznamenání. Převážná část je toho názorů, že tyto dokumenty by měly platit nadále v dosavadním provedení, snad v případech výběru ZH přihlédnout k tomu jak pracuje jeho SDH (jak platí členské příspěvky, účast na okrskových soutěžích, schůzová činnost apod.)

- Nedoporučuje se žádná norma na stanovení počtu ZH jak v okrese, tak i v SDH. Pokud hasič dosáhne 60 let věku, 35 let je členem a získal všechna ta potřebná vyznamenání a ještě aktivně pracuje, nechť titul ZH získá.

- 3 -

Josef Culka-kraj Vysočina.  V letošním roce jsme se sešli 3 x. První i druhé zasedání jsme uskutečnili v Centru hasičského hnutí zde v Přibyslavi, a  to 13. ledna a 19 května tohoto roku. Potřetí jsme se sešli 19. srpna při rekreaci v Kamenici n/Lipou.

Hned na prvním zasedání jsme byli seznámení se změnou vedoucího AZH v okrese Jihlava. Bratr Josef Janda ze zdravotních důvodů odstoupil a na jeho místo byl jmenován Karel Med. Josef Culka seznámil přítomné se zápisem z celostátního AZH v Praze konaného dne 4.12.2008 a se změnou vedoucího. Místo Luboše Duzbaby byl zvolen Zdeněk Moutelík. Dále jsme si dohodli zasílání gratulací  členům AZH našeho kraje při dovršení 70ti let a pak po 5ti letech. Tyto gratulace bude zasílat sám vedoucí Josef Culka.

Na druhém zasedání jsme měli na programu hlavně zajištění rekreace ZH. Tato rekreace se uskutečnila v Kamenici n/Lipou a to v termínu 17.-20.8.2009. Zajištění této rekreace si vzal na svá bedra AZH a OSH Pelhřimov, kteří také vypracovali program. Byly dohodnuty počty osob z jednotlivých okresů kraje, kteří se rekreace zúčastní.

Dále jsme projednali celokrajské setkání ZH, které se mělo uskutečnit 8. října v okrese Třebíč.

Rekreace ZH kraje Vysočina proběhla už potřetí za účasti 50 osob. Ubytování a stravování bylo zajištěno v zařízení Domova mládeže Střední školy v Kamenici n/L. Na každý den rekreace byl připraven bohatý program s možností večerního posezení s občerstvením ve společenské místnosti Domova mládeže. Byli jsme seznámení s historií a současností HZS kraje Vysočina, územního odboru Pelhřimov. V průběhu rekreace jsme také navštívili zámek Červená Lhota, Kamenický zámek a zámek v Jindřichově Hradci, Želivský klášter včetně klášterního pivovaru. Dále jsme měli možnost projet se úzkokolejným  parním vláčkem z Kamenice n/L. do Jindřichova Hradce. Dále jsme si prohlédli stanici HZS v Pelhřimově. Tuto rekreaci jsme ukončili závěrečným večírkem s hudbou a tancem. Velice nás potěšila návštěva člena VV SH ČMS p. Jana Slámečky, starosty KSH Františka Grubauera, ředitele HZS ÚO Havličkův Brod Jar. Nácovského a samozřejmě starosty OSH Pelhřimov Václava Kubisky, který nás po celou dobu rekreace doprovázel.

Celokrajského setkání ZH kraje Vysočina uskutečněného 8. října 2009 v Jaroměřicích n/Rokytnou, se zúčastnilo 50 ZH a 10 hostů. Mezi hosty zasedli člen VV SH ČMS p.Jan Slámečka, starosta KSH p.František Grubauer, starosta OSH Třebíč p. Bohumír Beňáček, ředitel HZS kraje Vysočina Ing.Drahoš Ryba a jeho náměstek p. Pavel Maslát a náměstek starosty OSH p. Josef Zaňák a starosta města Jaroměřice Ing.Nedvědický. Před tímto zasedáním jsme se všichni sešli na nádvoří zámku v Jaroměřicích, kde nás přivítal starosta OSH Třebíč Bohumír Beňáček a pozval nás na prohlídku tohoto zámku. Po prohlídce zámku jsme měli možnost si prohlédnout požární zbrojnici SDH Jaroměřice. Pak jsme se všichni přesunuli do hotelu, kde byl oběd a začalo jednání. Hlavní zprávu o činnosti AZH kraje Vysočina přednesl vedoucí AZH Josef Culka. Pak následovalo vystoupení všech vedoucích okresních aktivů ZH a vystoupení hostů.

V kraji Vysočina bylo celkem uděleno 217 titulu ZH, z toho jich 93 zemřelo a nyní je 124 žijících ZH.

Ladislav Švejda-kraj Jihomoravský. AZH má plán činnosti a ten dodržují. Krajský Aktiv pracuje pravidelně, schází se také s Hejtmanem Jihomoravského kraje. Potíže mají se získáváním fotek ZH z CHH Přibyslav. V minulosti bylo dohodnuto, že vedoucí krajských Aktivů budou dostávat fotografie ZH, kteří jsou při udělování Titulu fotografování, aby je mohli použit do Kroniky ZH případně Knihy cti. Toto CHH nedodržuje. Krajský Aktiv sleduje přes OSH Historické prapory SDH a vyznamenání OSH.

Dále přednesl připomínky a návrhy  ZH ke konání IV. Sjezdu SH ČMS:

Statut vyznamenání: rozšířit vyznamenání uvedené v hlavě II. odst. D – „Čestný funkcionář o medaili“ v souboru je uvedeno – výrazem titulu je diplom, avšak v bodě“d“ odst. 3 titul „Čestný člen“ má ještě medaili. Toto považujeme za nespravedlivé vůči naším členům.

- 4 -

Zdůvodnění: Porovnáme-li toto vyznamenání s vyznamenáním „Čestný člen“. Jsou naší členové v nevýhodě. Jejich zásluhy jsou stejné a členové jsou ošizeni o medaili, která by byla viditelným oceněním jejich zásluh. Na medaili doporučujeme umístit rytinu a nápis Čestný Funkcionář.

Dále doporučujeme rozšířit vyznamenání uvedena v hlavě II. odst. b. o medaili s názvem „Zasloužilý funkcionář“.

Zdůvodnění: Dosud vyznamenání málo oceňuji činnost funkcionářů prakticky toto nerozlišuji. Jsme přesvědčení, že dobrý výkon jakékoliv funkce vyžaduje od člena větší nároky než u člena bez funkcí. Ovšem při udělování ocenění jsou na tom stejně. Výkon funkce vyžaduje od člena větší nároky na čas. Větší zatížení při výkonu funkce a také nes některé nepříjemnosti s ostatními členy a občany při prosazování dobrých myšlenek. Proto navrhujeme zavést medaili „Zasloužilý funkcionář“. Navrhujeme, aby medaile měla tři stupně a udělení nebylo ničím jiným podmíněno, než iniciativním výkonem funkci. Jednalo by se o výběrové vyznamenání.

III. stupeň by udělovalo OSH. Zde by byli ocenění funkcionáři do funkci v okrese. Udělení by podmiňovaly následující podmínky:

1. délka vykonávání funkci nejméně 15 let

2. délka členství 30 let

3. věk nejméně 50 let.

II. stupeň by udělovalo KSH. Zde by se jednalo o funkcionáře do funkcí v kraji. Udělení medaile by podmiňovaly následující podmínky:

1. délka vykonávání funkcí 15 let

2. délka členství 30 let

3. věk člena nejméně 55 let.

I.stupeň by udělovalo SH ČMS. Zde by byli ocenění funkcionáři za mimořádný výkon funkcí, který mimořádně ovlivnil naší činnost jak v OSH, tak KSH a SH ČMS. Udělení medaile by podmiňovaly následující podmínky:

1. délka vykonávání funkcí 15 – 20 let

2. délka členství 30 let

3. věk člena 60 let.

Zavedením tohoto vyznamenání by byla oceněna aktivita vynaložená při výkonu funkcí a vedlo by to funkcionáře k lepšímu výkonu funkcí. Dále předpokládáme, že by to vedlo ke snížení počtu návrhu na udělení titulu ZH a tím by se zastavilo nežádoucí udělování titulu.

Stejnokrojový předpis.

V tomto předpisu navrhujeme změnu funkčního označení starostů KSH.

Zdůvodnění: Výkon této funkce vyžaduje velké nároky na čas starosta KSH a je velmi v současných podmínkách obtížný, hlavně z důvodů, že se jedná o neuvolněného funkcionáře, kdy většina jednání s ostatními orgány se uskutečňuje v pracovní době. Ve většině případech si je nucen na tato jednání vzít dovolenou. Musíme si uvědomit, že řídí činnost několika okresů v kraji prakticky to znamená, že řídí činnost několika desítek tisíc členů. Za tuto činnost jej nijak nemůžeme odměnit. Proto navrhujeme, aby toto bylo provedeno alespoň morálně ve funkčním označení na výložkách. Navrhujeme, aby označení funkce starosty KSH mělo široké lemování, proužek zlatavý 5x30 mm a rozeta průměr 18 mm. Počet rozet: do

20 000 členů – jedna, 20 – 30 000 členů dvě, nad 30 000 členů tři. Jsme si vědomi, že se toto setká s nevolí u některých vyšších funkcionářů, ale ať si zkusí tuto funkci vykonávat.

Věříme, že naše návrhy někde nezapadnou a budou řádně projednány a část jich bude realizována.

 

 

- 5 -

Stanislav Juřena – Zlínský kraj. Na všech naších akcích je přítomen starosta KSH. Jednou ročně uskutečňujeme setkání ZH kraje. V letošním roce byla uskutečněna rekreace ZH na Horní Bečvě. Při půlkulatých a kulatých narozeninách posíláme ZH blahopřání.

Zdeněk Moutelík – Středočeský kraj a vedoucí AZH při SH ČMS. Dvakrát do roka uskutečňujeme setkání ZH. Reagoval na připomínku, že by mohl jako vedoucí Aktivu při SH přijet na setkání ZH v některém kraji. Řekl Přijedu! Ale pozvěte mě včas.

František Wiener – Ústecký kraj. Aktiv ZH v okrese Ústi nad Labem se schází pravidelně 1x za měsíc. V letošním roce byl hlavní úkol pomoci KSH se zabezpečením Mistrovství České republiky v požárním sportu. Aktiv dostal za úkol zabezpečit výstavu staré techniky a nové techniky na Mírovém náměstí a stalou výstavu v Informačním centru a to od 20. srpna do konce září. Obě výstavy se občanům líbily. Dále pak dávali s krajským starostou a Okresním archivem dohromady Almanach, který měl za úkol seznámit závodníky a hosty s historii krajského sdružení. Všechny starosty okresu jsme požádali o zaslání starých fotografií, ale zde jsme nepochodili. Dále si zasloužilí hasiči udělali zájezd do Prahy, a pak lodí po Vltavě až na Slapskou přehradu. Výlet se všem líbil a jíž plánujeme výlet nový. Aktiv ZH připravuje na měsíc listopad setkání bývalých funkcionářů okresu, za účinné podpory OSH a starosty OSH. V Ústeckem kraji je 57 ZH, což považujeme za přijatelný počet.

Jiří Štefán – Plzeňský kraj. Znovu připomenul, že předpokládá, že někdo ze SH ČMS přijede na zasedání starostů OSH. Činnost ZH se v kraji od posledního zasedání částečně zlepšila.

Kurt Třeba – Karlovarský kraj. Spolupráce s KSH není žádná. Naposled v roce 2006 jsem byl pozván na zasedání VV KSH. Občas mě zvou na Shromáždění představitelů SDH. Blahopřání ZH pravidelně posílám. Není mi známo, že by na OSH byly Kroniky. Jako rozhodčí Ps jezdím na soutěže a při diskusích se dovídám o činnosti v kraji.

Stanislav Sovinský – Moravskoslezský kraj. Krajský aktiv se schází 3x ročně a to v březnu za účasti jen členů krajského AZH, pak září při rekreaci ZH v ÚHŠ Jánské Koupele a v říjnu postupně v jednotlivých okresech za účasti ZH daného okresu. Vedoucí AZH se pravidelně zúčastňuje zasedání VV KSH i Shromáždění představitelů OSH, kde podává informace o činnosti ZH v kraji. V měsíci červnu se řada ZH zúčastnila setkání s Hejtmanem MSK, které organizoval VV KSH s tím, že z každého okresu bylo přítomno 10 funkcionářů. Na tomto setkání byl z každého okresu odměněn jeden funkcionář „Čestným uznáním“ KÚ MSK. Všichni tito ocenění byli ZH. Činnost krajského Aktivu je plně hrazena z finančních prostředku KSH a činnost okresních Aktivů z finančních prostředků OSH. Pravidelně zasíláme blahopřání jak kraje tak i okresu k životním výročím ZH a také při životních výročích jejích manželek. V okresech Frýdek-Místek a Ostrava každý rok organizují pro ZH zájezdy. V letošním roce byli ZH Frýdek-Místek na přečerpávací elektrárně Dlouhé Stráně a ZH Ostravy v Polských Myslovicích v Hasičském muzeu polských hasičů. 69 osob z toho 4 hosté z Polska se zúčastnilo rekreace v ÚHŠ Jánské Koupele, kterou organizuje krajský Aktiv MSK pro své ZH a k tomu přizývá i ZH OLK. Tuto rekreaci organizujeme jíž od roku 1998 každoročně. Součásti rekreace se uskutečňuje i beseda s představiteli SH ČHS, HZS MSK a starostů KSH a OSH za účasti dalších ZH, které dovezou do Jánských Koupelích starostové OSH dopoledne a před večeří zase odjedou domů. Pro příští rok bylo dohodnuto, že ZH OLK si budou jíž rekreaci organizovat sami. V letošním roce se této besedy zúčastnilo 100 osob. Řada ZH ze všech okresu MSK se zúčastnila ve dnech 22.-25.července 2009 Hasičské olympiády CTIF, která se konala v Ostravě. Při zasedáních vždy upřesňujeme seznamy ZH v jednotlivých okresech. Celkem bylo v MSK oceněno titulem ZH 241 členů, z toho 86 členů zemřelo. Současný stav žijících ZH je 155 z toho 141 mužů a 14 žen. Na veškeré akce které organizujeme je přítomen starosta KSH, jeho náměstek pro organizaci, člen VV SH ČMS Ing.Josef Boček, náměstek starosty SH ČMS Ing.Jan Karger, zástupce HZS MSK a starostové

- 6 -

OSH. Vedoucí okresních aktivů ZH byli upozornění, aby na podzimních setkáních ZH provedli novou volbu vedoucího Aktivu a OSH, aby volbu potvrdilo na Shromáždění delegátů SDH.

 

Václav Hanzal – Jihočeský kraj. Vznesl připomínku, že ze setkání ZH Jihočeského kraje zaslal článek a fotografií do Hasičských novin a dosud se nic nevytisklo.

Ing.Karel Richter – starosta SH ČMS.

IV. sjezd SH ČMS se bude konat ve dnech 3. a 4. července 2010 v Ostravě. Místem jednání sjezdu bude nová aula VŠB – TU Ostrava a předpokládá se 360 až 370 delegátů. Na sjezdu očekáváme jako hosta předsedu CTIF pana Waltra Eggera. Je nutno, pokud se budou chtít sjezdu zúčastnit vedoucí Aktivů ZH kraje, tak bude nutno, aby byl zvolen jako delegát. Sjezd by měl stanovit Program činnosti Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska do roku 2015. Stanovy nebudeme měnit, počkáme až co přinese nový zákon o společenských organizacích. Sjezd bude volit starostu, pět jeho náměstků a předsedu kontrolní a revizní rady. Dále bude volit určený počet členů výkonného výboru a určený počet členů ústřední kontrolní a revizní rady. Budeme-li vycházet z textu platných stanov SH ČMS, tak shromáždění delegátů SDH volí mimo jiné také kandidáty na funkce ve vyšších orgánech a tato shromáždění by měla skončit do 31.3.2010.

Dále reagoval na připomínky k oceňovaní členů.

 

Zasedání bylo ukončeno ve 12,30 hodin.

Závěr. Protože nebyl proveden oficiální závěr zasedání, dovolil si zapisovatel zpracovat několik bodů, které je nutno zabezpečit.

1. Nové blahopřání ZH jménem SH ČMS bude vytištěno až po IV. Sjezdu. Používat zatím staré blahopřání.

2. Projednat s OSH i KSH, aby ZH byli zváni na akce okresního i krajského významu.

3. Dohodnout se starosty OSH a KSH, aby vedoucí Aktivů byli zvolení do výkonných výboru OSH a KSH.

4. Doporučujeme projednat s vedením SH ČMS, aby starosta SH ČMS osobně navštívil a poblahopřál 100letým ZH.

5. Projednat s ředitelem CHH Přibyslav Jiřím Pátkem, aby zasílal vedoucím krajských Aktivů ZH fotografie ZH při udělování titulu, pro využiti do Kroniky, případně do Knihy ctí.

6. Nadále platí všechny body závěrů ze zápisu zasedání Aktivu ze 4.12.2008 mimo

bodu 2.

7. Prostudovat si připomínky br.Ladislava Švejdy ke Statutu vyznamenání a ke Stejnokrojovému předpisu a na příštím jednání sdělit vlastní názor.

8. Na shromážděních představitelů OSH vystoupit v diskusí a seznámit přítomné z činnosti Aktivu ZH.

 

 

Zapsal: Sovinský Stanislav v.r.

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017