Domů
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes378
mod_vvisit_counterVčera396
mod_vvisit_counterTento týden1854
mod_vvisit_counterMinulý týden2082
mod_vvisit_counterTento měsíc5528
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096178583
Zápis z vv SH ČMS 23.9.2009 Tisk
Úterý, 20 Říjen 2009 07:53

 

Zápis z mimořádného jednání
výkonného výboru SH ČMS
23. 9. 2009 v Přibyslavi
Přítomni:
VV SH ČMS: Ing. Richter, Ing. Homolková – Němečková, Prof. Liška, Ing. Karger,
p. Netík, p. Černík, p. Doležal, p. Doubrava, p. Hanus, p. Holásek,
p. Krakovský, Ing. Majer, p. Makkai, Mgr. Martínek, p. Matoušek,
p. Muška, p. Navrátil, p. Pátek p. Páv, p. Procházka, p. Pumprla,
p. Slámečka, p. Zatloukal, PhDr. Juráň, p. Pekárek
Přizvaní: Ing. Aulický, Ing. Jirota, p. Nitra
Omluveni: p. Janeba, Ing. Boček, Ing. Olšanský
Jednání zahájil a řídil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter.
1) Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání
Zapisovatelka: sl. Lucie Novotná
Ověřovatelé: Prof. Liška
p. Zatloukal
Ing. Richter zahájil jednání, přivítal přítomné členy VV SH ČMS na mimořádném jednání výkonného výboru SH ČMS a omluvil nepřítomné. Dále vyjmenoval jednotlivé body programu.
Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 27/2009: VV SH ČMS schvaluje ověřovatele a program jednání.
2) Kontrola plnění usnesení
Materiál byl předložen písemně
Ing. Richter doporučil vzít tento materiál na vědomí. K úkolu č. 55/2007 ad 2) řekl, že by se mělo zahájit jednání a ad 3) řekl, že soudní proces běží dál. Komentoval usnesení č. 9/2008, kdy dostal k tomuto tématu v nedávné době dotaz z OSH Karviná. Dále řekl několik slov ke všem dalším úkolům. Úkol č. 19/2009 označil za splněný.
p. Páv měl připomínku k úkolu č. 42/2008. Vznesl dotaz, zda je úkol aktuální.
p. Hanus navrhl tento úkol prozatím ponechat, dokud nebudou známy výsledky hospodaření.
Prof. Liška s p. Hanusem souhlasil.
Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 28/2009: VV SH ČMS bere „Kontrolu plnění usnesení“ na vědomí.
3) Příprava jednání shromáždění starostů OSH
Ing. Richter informoval, že VV SH ČMS a SS OSH ČMS proběhne ve dnech 16. a 17. října 2009, přičemž VV SH ČMS proběhne v pátek. Na odpoledne budou pozváni členové SS OSH ČMS, v 18:00 bude zahájení na přibyslavském zámku, večer bude připraveno posezení k příležitosti rozloučení stávajících členů. V sobotu bude jednání pokračovat od 9:00.
p. Hanus navrhl, aby byl v pátek vyčleněn čas k naložení všech materiálů, které přítomní dostanou.
Ing. Richter řekl, že konečný harmonogram tedy bude vypadat tak, že v 16:00 bude nájezd členů SS OSH ČMS. V sobotu započne jednání v 9:00, kdy zároveň proběhne i prezence. V sobotu bude následovat Zpráva o hospodaření, Zpráva o stavu příprav sjezdu, kde budou sděleny komise, p. Pátek provede stručné vystoupení ke dvěma uplynulým výročím – 80. let zprovoznění Hasičského domu a 145. výročí založení prvního českého sboru ve Velvarech a dále proběhne poděkování jednotlivým členům SS OSH ČMS za jejich dlouholetou činnost, přičemž těm, kterým letos náleží právo na vyznamenání bude uděleno patřičné vyznamenání a těm, kterým ne, bude uděleno poděkování za jejich činnost na úseku požární ochrany nebo Pamětní list. Vyzval přítomné k zamyšlení nad tímto tématem.
Dále Ing. Richter informoval o novém víceúčelovém hřišti, které bylo u hotelu Přibyslav zprovozněno a o podepsání všech smluv souvisejících s dotací na úpravu prvního nádvoří přibyslavského zámku. Řekl, že při té příležitosti dojde i k rekonstrukci závěrečné části výstavy.
Na SS OSH ČMS dále proběhne informace o hospodaření činnosti SH ČMS. Ing. Richter dostal informaci, že dva krizoví manažeři z VPO, a.s.  se chystají ukončit svou činnost a bude třeba vybrat nové nástupce. Poté vyjádřil přání, aby se jednalo o někoho z řad hasičů. Podle předběžného hodnocení by měl být výsledek hospodaření v kladných číslech.
Na SS OSH ČMS by měl být připraven Podklad pro vystoupení delegáta ústředí SH ČMS na shromáždění delegátů SDH okresů před IV. řádném sjezdem. Dodaný materiál týkající se tohoto tématu je předběžný a ještě dojde k nějakým úpravám. Ing. Jirota připraví mluvené slovo pro delegáta (cca na půl stránky), aby mohl každý poinformovat nižší články o daném průběhu. Dále vyjádřil přání, aby se na obsazování jednotlivých shromáždění delegátů SDH v okresech podíleli všichni. Především pak VV SH ČMS, bude požádán pan předseda ÚKRR, aby se aktivně zapojili členové ÚKRR, případně budou požádání někteří členové ústředních rad eventuálně krajští starostové, z důvodu pokrytí případné termínové kolize.
K diskusi bude předložen Program činnosti SH ČMS do roku 2015, schválený VV SH ČMS. Opět vyzval k tomu, aby členové VV SH ČMS vyjádřili k tomuto materiálu své stanovisko. Další materiály, které půjdou z rukou VV SH ČMS bude Hlášení o činnosti Sboru dobrovolných hasičů, Sumář za okres a Návrh plánu práce do sjezdu. V souvislosti s posledním jmenovaným materiálem pan starosta navrhl, aby se v předsjezdovém období sešel VV SH ČMS v závěru měsíce ledna a února a poté v dubnu.
p. Páv doporučil posunout poslední jednání VV SH ČMS na později.
Prof. Liška naopak navrhl jedeno setkání v dubnu a ještě jedno v květnu.
Ing. Richter však upozornil na to, že květen je nevhodný termín, protože je to už příliš pozdě.
Ing. Richter poté vyzval přítomné, aby se vyjádřili k jednotlivým dodaným materiálům:
Materiály byly předloženy písemně.
Materiálu Hlášení o činnosti Sboru dobrovolných hasičů
Ing. Richter řekl, že se tento materiál nebude měnit proto, aby měl vypovídající hodnoty.
Ing. Aulický potvrdil, že je materiál prakticky nezměněn.
p. Páv řekl, že by se mělo doladit názvosloví u soutěží, v materiálu mu chybí informace o Preventistovi I. stupně a dále by chtěl zde mít kolonku kontaktní telefon.
Ing. Richter řekl, že evidenci o Preventistovi I. stupně má v evidenci ústředí SH ČMS.
K materiálu Sumář OSH nebyly žádné připomínky.
Podklad pro vystoupení delegáta ústředí SH ČMS na shromáždění delegátů SDH okresů před IV. řádným sjezdem konaným ve dnech 3. a 4. 7. 2010 v Ostravě.
p. Hanus vyjádřil obavu, aby nebyla vystoupení příliš dlouhá, kvůli nezájmu.
p. Holásek řekl, že bude vhodné, když si dobu svého vystoupení určí každý podle svého uvážení a podle vyhodnocení situace.
Program činnosti SH ČMS do roku 2015.
Ing. Richter informoval, že oslovil jednotlivé předsedy rad a náměstky, aby se nad tímto materiálem zamysleli. Bude třeba materiál odsouhlasit tak, aby byl připraven pro jarní
SS OSH ČMS definitivní návrh pro sjezd, který by potom obdrželi jednotliví delegáti.
p. Páv předloží své připomínky písemně.
Prof. Liška řekl, že řada bodů je příliš nekonkrétní, a že je třeba tento dokument zkonkretizovat. Svůj návrh předal panu starostovi.
p. Slámečka řekl, že by se v tomto materiálu měli objevit věci nové, které v době, kdy se původní materiál vytvářel a postupně upravoval, ještě neexistovaly. Například otázka krajů apod.
Prof. Liška upozornil, že cíl sjezdu by měl být říct, že na jedné straně máme činnosti, které děláme a umíme a naopak, na druhé straně jsou činnosti, kterým bychom v následujících pěti letech měli věnovat pozornost (např. peníze z EU, mít v každém kraji pracovníka,…)
p. Hanus řekl, že by chtěl mít všechny náměty a připomínky ostatních k tomuto materiálu k dispozici (na e-mailu), aby bylo možno o této záležitosti konkrétněji diskutovat. Řekl, že by bylo dobré mít pracovníky na krajích.
Ing. Richter řekl, že problematika pracovníků v krajích je na dobré cestě.
p. Slámečka řekl, že na tom, jaká bude cesta k tomu, aby v každém kraji seděl pracovník, nezáleží. Podstatné je, že se v letech 2010 – 2015 udělá vše pro to, aby byl tento problém uskutečněn.
Prof. Liška řekl, že by bylo třeba vyčlenit 7-8 stěžejních „nových“ bodů, které by byly prodiskutovány na příštím VV SH ČMS.
p. Navrátil upozornil na to, že HZS začíná protlačovat názor, že pracuje s mládeží a řekl, že je třeba se nad tímto faktem zamyslet.
Ing. Homolková-Němečková rozdělila činnost mládeže na preventivně-výchovnou činnost (což je činnost směřovaná na všechny děti v ČR) a činnost dětí, které jsou členy SH ČMS. Nemyslí si, že by bylo vhodné, aby se naši vedoucí dětí starali o všechny děti v republice. Toto je třeba rozlišovat.
p. Slámečka navrhl, aby byly všechny náměty k tomuto materiálu zaslány do kanceláře SH ČMS do 5. 10. 2009 a p. Ing. Richter je zpracuje.
Ing. Richter souhlasil a řekl, že náměty tedy budou poslány do 5. 10.2009 do kanceláře SH ČMS.
Zabezpečení výročních valných hromad sborů, výročních valných hromad okrsků, shromáždění delegátů sborů před IV. řádným sjezdem SH ČMS v roce 2010.
K tomuto materiálu nebyly žádné připomínky.
Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 29/2009: VV SH ČMS schvaluje Zabezpečení výročních valných hromad sborů, výročních valných hromad okrsků, shromáždění delegátů sborů před IV. řádným sjezdem SH ČMS v roce 2010.
4) Příprava IV. řádného sjezdu SH ČMS
Materiál byl projednán již na minulém VV SH ČMS.
Ing. Richter řekl, že VV SH ČMS bere materiál na vědomí s tím, že v souladu s harmonogramem se pokračuje na zabezpečení sjezdu.
5) Návrhy na vyznamenání
Návrhy byly předloženy VV SH ČMS
Ing. Richter vyzval přítomné, aby se vyjádřili k problematice ocenění jednotlivých členů
SS OSH ČMS.
p. Hanus řekl, že by se k oceňování mělo připojit i GŘ HZS, protože jsou tací, kteří dostali např. Zasloužilého hasiče již před 8 lety. Nyní mu tedy přijde málo, aby dostali tito lidé jen Pamětní list. Toto ocenění by samozřejmě náleželo všem.
Prof. Liška řekl, že lidé, kteří celých 5 let aktivně pracovali na jakékoliv úrovni, by mohli dostat oficiální medaili se stužkou.
Ing. Richter řekl, že je proti, protože z důvodu šetření a časového presu nelze toto realizovat.
p. Holásek a p. Makkai souhlasili s tím, že to jsou zbytečné výdaje.
p. Makkai navrhl, aby byli dány Čestné prapory SH ČMS Krajským sdružením hasičů.
Ing. Richter oznámil, že záslužné řády se budou projednávat až na příštím setkání.
Hlasování:     pro: 24          proti: 0          zdržel: 1
Usnesení č. 30/2009 VV SH ČMS schvaluje návrhy na vyznamenání
6) Různé
p. Pumprla poděkoval všem za mistrovství ČR, krátce o něm poreferoval a pozval všechny na Svatováclavský pohár.
Ing. Richter upozornil na skutečnost hendikepované dívky, která závodí za družstvo Ledenic a vyjádřil jí velký obdiv. Uplynulé mistrovství také hodnotil kladně.
p. Černík informoval o otevření nové stanice ve Kbelích.
p. Pátek oznámil, že se bude konat oceňování Zasloužilých hasičů a podal předběžnou informaci. Od 30. září do 3. října proběhnou v Přibyslavi 17. mezinárodní rozhovory. Přihlášeno je asi 105 lidí z 16 zemí. 30. září zároveň proběhne zasedání Komise historie pro muzea CTIF. 1. října proběhne pracovní jednání pracovní skupiny, na kterém je přislíbena účast pana prezidenta CTIF Waltera Eggera a šéfa komise historie. Bude se konat i zájezd do Prahy.
p. Zatloukal od 7. září  probíhala v Jánských koupelích rekreace Zasloužilých hasičů Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Z diskuse vznikl jeden požadavek a to takový, že by si tito do svých sborů rádi zakoupili DVD ze soutěže v Ostravě.
p. Karger upozornil, že zde bylo vzpomenuto i dobrovolníků a zazněl návrh, zda by dobrovolníci, kteří pracovali v Ostravě, nemohli dostat toto DVD na památku.
Ing. Richter řekl, že sdružení pamatuje na dobrovolníky i reprezentaci a poděkování určitě proběhne. Co se týká reprezentace řekl, že je třeba poděkovat jak závodníkům, tak rozhodčím i organizátorům.
Ing. Jirota upozornil na materiál, který se týká vyúčtování Nákladů z Ostravy 2009. Vyzval VV SH ČMS, aby odsouhlasil čerpání potřebných peněz z rezervy. Dále upozornil na další materiály, a to na Návrh rozpočtu na rok 2010, který už počítá se sjezdem, Průběžné plnění rozpočtu a Pohledávky a závazky mezi SH a OSH.
p. Hanus k nákladům z Ostravy 2009 navrhl, aby všechno, co bude nad limit, bylo hrazeno z rezervy. Dále řekl, že by na SS OSH ČMS mělo být důrazně podáno, že se blížíme ke konci volebního období, a proto by všechny pohledávky měly být nulové.
p. Karger připomněl, že začíná další ročník univerzity třetího věku. V Přibyslavi a Bílých Poličanech jsou místa ještě volná, v Jánských Koupelích je již kapacita zaplněná.
p. Navrátil řekl, že se podařilo dostat pro všechny čtyři okresy peníze. Na návštěvě u pana hejtmana se pan hejtman zajímal o to, jak se staráme o mládež. Dále dostal zprávu od vedoucí VPO v Liberci p. Čálkové že je nešťastná z konkurence, která se v současné době objevuje. Vyzval k tomu, aby tlak, který je vytvářen na naše sdružení, vytvářelo i naše sdružení.
p. Páv má dva postřehy od civilistů z MČR. Upozornil, aby se v příštích letech důrazněji kontrolovala výstroj družstev při nástupech a to proto, aby se nestalo, že půjdou závodníci na nástup v pantoflích. Dále zaznamenal stížnost, že transparenty na plotech překážely ve výhledu z tribuny. Jinak označil MČR jako velice vydařené.
Prof. Liška byl vyzván, aby bylo před Litoměřicemi uděláno podobné putování, jako byla propagační jízda před Ostravou. Podrobněji představil, jak by tato akce probíhala. Na VV SH ČMS bude připraven materiál, kde bude tato záležitost konkretizována. Dále informoval, že z různých míst dostává dotazy týkající se propagačních materiálů (nekomerčního charakteru), které si hasiči dělají sami pro sebe a používají v nich jako pozadí nějakou hudbu. Otázka zněla, zda se smlouva s OSOU týká i těchto materiálů.
Ing. Richter řekl, že tuto záležitost kancelář prozkoumá.
p. Hanus  řekl, že Krajské sdružení plzeňského kraje vzneslo požadavek, aby se zdůraznila nutnost dodržování stejnokrojového předpisu, protože se navyšuje vydávání různých doplňků a tím pádem se stejnokrojový předpis nedodržuje. Dále požádal, aby byly dvěma pánům, kteří se ze zdravotních důvodů nemohli zúčastnit květnového předávání titulů Zasloužilý hasič, předány tituly Zasloužilý hasič v jejich kraji. Požádal tedy o zaslání těchto titulů a řekl, že předání proběhne slavnostně buď na sezení v rámci kraje, nebo u primátora města Plzně.
p. Pátek slíbil, že na příštím zasedání bude vše připraveno.
p. Zatloukal k otázce nákladů na Ostravu 2009 řekl, že by měla být schválena až definitivní, konečná částka, o kterou byl rozpočet překročen.
p. Holásek řekl k otázce konkurence VPO, a.s., že v Pelhřimově byla otevřena nová prodejna, tím se snaží odpovídat na konkurenci.
p. Netík poreferoval o mistrovství republiky slovenských dobrovolných hasičů. Řekl, že se soutěž těžko srovnává, protože se na Slovensku neběhají disciplíny požárního sportu. Hlavně upozornil na hodnotné ceny, které vítězná družstva dostala.
p. Slámečka informoval, že pomáhali zajišťovat akci dolnorakouských hasičů v rámci celoroční dolnorakouské výstavy, která poprvé opustila hranice Rakouska. Jako doprovodná akce se zde konala jízda historických vozidel. Řekl, že se akce velice vydařila.
Ing. Richter řekl, že to co se dělá prostřednictvím zařízení Jánských koupelí pro Zasloužilé hasiče je víc jak příkladné. Také dal už příkaz, aby se svolalo vedení aktivu Zasloužilých hasičů. Dále poreferoval o tom, že byl přítomen na evropských závodech koněspřežných stříkaček a informoval, že nejvyšší představitel polských dobrovolných hasičů přislíbil účast na IV. řádném sjezdu. Dále dostal pozvánku do Rakouska na oslavu 125. výročí založení Zemského hasičského svazu. Řekl, že bychom u této příležitosti mohli předat stuhu k jejich republikovému praporu. Nakonec otevřel téma týkající se služebního průkazu a služebního odznaku, jehož návrh vytvořil p. Matoušek. Ing. Richter řekl, že p. Matouškovi napsal dopis, ve věci neoprávněného užívání velkého znaku SH ČMS, dále řekl, že s tímto návrhem nesouhlasí, protože je tento průkaz lehce zaměnitelný s policejním služebním průkazem. P. Matoušek v reakci na dopis podal panu starostovi žádost o povolení užívání velkého znaku SH ČMS. Ten tuto záležitost projednal s generálním ředitelem HZS ČR, který zatím neudělal oficiální závěr, jen řekl, že  každý další den přináší větší a větší problémy, a že je třeba tuto věc zastavit. Ing. Richter nakonec upozornil na dvě závažné věci. V průkazu je uvedena neexistující instituce „Hasiči Česká republika“ a odvolávka na zákon IZS, přičemž IZS není právnická osoba.
p. Matoušek řekl, že by rád věděl, zda smí znak SH ČMS používat.
Prof. Liška řekl, že by tuto žádost měla nejdříve projednat ÚORVo.
p. Slámečka reagoval, že rada tuto záležitost může projednat, ale zároveň se ztotožnil s názorem Ing. Richtera, že instituce „Hasiči Česká republika“ neexistuje, dále řekl, že by se před začátkem užívání musel změnit statut a nakonec označil celou věc za velice nákladnou.
Ing. Richter dal hlasovat o protinávrhu, aby záležitost nejprve projednala ÚORVo a dala doporučení VV SH ČMS
Hlasování:     pro: 3          proti: 21          zdržel: 1
Usnesení č. 31/2009 VV SH ČMS většinou hlasů neschvaluje, aby celou záležitost nejprve předjednala ÚORVo.
Ing. Richter v závislosti na předchozím hlasování dal hlasovat o záležitosti povolení užívání velkého znaku SH ČMS v souvislosti s předloženým návrhem služebního průkazu a služebního odznaku.
Hlasování:     pro: 0          proti: 23          zdržel: 2
Usnesení č. 32/2009 VV SH ČMS většinou hlasů neuděluje souhlas k užívání velkého znaku SH ČMS v souvislosti s tímto průkazem.
p. Procházka informoval o tom, že rekreace Zasloužilých hasičů Jihomoravského kraje se konala v Jánských koupelích. Krajské sdružení připravuje aktiv ZH na 28. 9. 2009. Dále informoval o tom, že 300 hasičů bude zajišťovat bezpečnost při návštěvě papeže, a že po jednáních s krajským hejtmanem, byly schváleny peníze na projekt víceúčelového zařízení, které bude v Miroslavy, dále na čtyři vozidla pro čtyři okresy a na počítače, kdy každé okresní sdružení dostane jeden počítač.
Ing. Richter nakonec upozornil, že materiál týkající se kontrolní činnosti, která byla provedena v kanceláři sdružení bude projednán na příštím, řádném jednání VV SH ČMS, tj. 16. 10. 2009.
7) Závěr jednání
Ing. Richter poděkoval všem za účast a popřál šťastnou cestu domů.
Předsedající: Ing. Karel Richter ___________________________
Zapisovatelka: sl. Lucie Novotná ___________________________
Ověřovatelé: Prof. Václav Liška ___________________________
p. Antonín Zatloukal ___________________________

Zápis z mimořádného jednání

výkonného výboru SH ČMS

23. 9. 2009 v Přibyslavi

Přítomni:

VV SH ČMS: Ing. Richter, Ing. Homolková – Němečková, Prof. Liška, Ing. Karger,

p. Netík, p. Černík, p. Doležal, p. Doubrava, p. Hanus, p. Holásek,

p. Krakovský, Ing. Majer, p. Makkai, Mgr. Martínek, p. Matoušek,

p. Muška, p. Navrátil, p. Pátek p. Páv, p. Procházka, p. Pumprla,

p. Slámečka, p. Zatloukal, PhDr. Juráň, p. Pekárek

Přizvaní: Ing. Aulický, Ing. Jirota, p. Nitra

Omluveni: p. Janeba, Ing. Boček, Ing. Olšanský

Jednání zahájil a řídil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter.

 

1) Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatelka: sl. Lucie Novotná

Ověřovatelé: Prof. Liška

p. Zatloukal

 

Ing. Richter zahájil jednání, přivítal přítomné členy VV SH ČMS na mimořádném jednání výkonného výboru SH ČMS a omluvil nepřítomné. Dále vyjmenoval jednotlivé body programu.

 

Hlasování: jednomyslně schváleno.

 

Usnesení č. 27/2009: VV SH ČMS schvaluje ověřovatele a program jednání.

 

2) Kontrola plnění usnesení

Materiál byl předložen písemně

 

Ing. Richter doporučil vzít tento materiál na vědomí. K úkolu č. 55/2007 ad 2) řekl, že by se mělo zahájit jednání a ad 3) řekl, že soudní proces běží dál. Komentoval usnesení č. 9/2008, kdy dostal k tomuto tématu v nedávné době dotaz z OSH Karviná. Dále řekl několik slov ke všem dalším úkolům. Úkol č. 19/2009 označil za splněný.

p. Páv měl připomínku k úkolu č. 42/2008. Vznesl dotaz, zda je úkol aktuální.

p. Hanus navrhl tento úkol prozatím ponechat, dokud nebudou známy výsledky hospodaření.

Prof. Liška s p. Hanusem souhlasil.

 

Hlasování: jednomyslně schváleno.

 

Usnesení č. 28/2009: VV SH ČMS bere „Kontrolu plnění usnesení“ na vědomí.

 

 

3) Příprava jednání shromáždění starostů OSH

Ing. Richter informoval, že VV SH ČMS a SS OSH ČMS proběhne ve dnech 16. a 17. října 2009, přičemž VV SH ČMS proběhne v pátek. Na odpoledne budou pozváni členové SS OSH ČMS, v 18:00 bude zahájení na přibyslavském zámku, večer bude připraveno posezení k příležitosti rozloučení stávajících členů. V sobotu bude jednání pokračovat od 9:00.

p. Hanus navrhl, aby byl v pátek vyčleněn čas k naložení všech materiálů, které přítomní dostanou.

Ing. Richter řekl, že konečný harmonogram tedy bude vypadat tak, že v 16:00 bude nájezd členů SS OSH ČMS. V sobotu započne jednání v 9:00, kdy zároveň proběhne i prezence. V sobotu bude následovat Zpráva o hospodaření, Zpráva o stavu příprav sjezdu, kde budou sděleny komise, p. Pátek provede stručné vystoupení ke dvěma uplynulým výročím – 80. let zprovoznění Hasičského domu a 145. výročí založení prvního českého sboru ve Velvarech a dále proběhne poděkování jednotlivým členům SS OSH ČMS za jejich dlouholetou činnost, přičemž těm, kterým letos náleží právo na vyznamenání bude uděleno patřičné vyznamenání a těm, kterým ne, bude uděleno poděkování za jejich činnost na úseku požární ochrany nebo Pamětní list. Vyzval přítomné k zamyšlení nad tímto tématem.

Dále Ing. Richter informoval o novém víceúčelovém hřišti, které bylo u hotelu Přibyslav zprovozněno a o podepsání všech smluv souvisejících s dotací na úpravu prvního nádvoří přibyslavského zámku. Řekl, že při té příležitosti dojde i k rekonstrukci závěrečné části výstavy.

Na SS OSH ČMS dále proběhne informace o hospodaření činnosti SH ČMS. Ing. Richter dostal informaci, že dva krizoví manažeři z VPO, a.s.  se chystají ukončit svou činnost a bude třeba vybrat nové nástupce. Poté vyjádřil přání, aby se jednalo o někoho z řad hasičů. Podle předběžného hodnocení by měl být výsledek hospodaření v kladných číslech.

Na SS OSH ČMS by měl být připraven Podklad pro vystoupení delegáta ústředí SH ČMS na shromáždění delegátů SDH okresů před IV. řádném sjezdem. Dodaný materiál týkající se tohoto tématu je předběžný a ještě dojde k nějakým úpravám. Ing. Jirota připraví mluvené slovo pro delegáta (cca na půl stránky), aby mohl každý poinformovat nižší články o daném průběhu. Dále vyjádřil přání, aby se na obsazování jednotlivých shromáždění delegátů SDH v okresech podíleli všichni. Především pak VV SH ČMS, bude požádán pan předseda ÚKRR, aby se aktivně zapojili členové ÚKRR, případně budou požádání někteří členové ústředních rad eventuálně krajští starostové, z důvodu pokrytí případné termínové kolize.

K diskusi bude předložen Program činnosti SH ČMS do roku 2015, schválený VV SH ČMS. Opět vyzval k tomu, aby členové VV SH ČMS vyjádřili k tomuto materiálu své stanovisko. Další materiály, které půjdou z rukou VV SH ČMS bude Hlášení o činnosti Sboru dobrovolných hasičů, Sumář za okres a Návrh plánu práce do sjezdu. V souvislosti s posledním jmenovaným materiálem pan starosta navrhl, aby se v předsjezdovém období sešel VV SH ČMS v závěru měsíce ledna a února a poté v dubnu.

p. Páv doporučil posunout poslední jednání VV SH ČMS na později.

Prof. Liška naopak navrhl jedeno setkání v dubnu a ještě jedno v květnu.

Ing. Richter však upozornil na to, že květen je nevhodný termín, protože je to už příliš pozdě.

Ing. Richter poté vyzval přítomné, aby se vyjádřili k jednotlivým dodaným materiálům:

Materiály byly předloženy písemně.

 

 

Materiálu Hlášení o činnosti Sboru dobrovolných hasičů

Ing. Richter řekl, že se tento materiál nebude měnit proto, aby měl vypovídající hodnoty.

Ing. Aulický potvrdil, že je materiál prakticky nezměněn.

p. Páv řekl, že by se mělo doladit názvosloví u soutěží, v materiálu mu chybí informace o Preventistovi I. stupně a dále by chtěl zde mít kolonku kontaktní telefon.

Ing. Richter řekl, že evidenci o Preventistovi I. stupně má v evidenci ústředí SH ČMS.

 

K materiálu Sumář OSH nebyly žádné připomínky.

 

Podklad pro vystoupení delegáta ústředí SH ČMS na shromáždění delegátů SDH okresů před IV. řádným sjezdem konaným ve dnech 3. a 4. 7. 2010 v Ostravě.

p. Hanus vyjádřil obavu, aby nebyla vystoupení příliš dlouhá, kvůli nezájmu.

p. Holásek řekl, že bude vhodné, když si dobu svého vystoupení určí každý podle svého uvážení a podle vyhodnocení situace.

 

Program činnosti SH ČMS do roku 2015.

Ing. Richter informoval, že oslovil jednotlivé předsedy rad a náměstky, aby se nad tímto materiálem zamysleli. Bude třeba materiál odsouhlasit tak, aby byl připraven pro jarní

SS OSH ČMS definitivní návrh pro sjezd, který by potom obdrželi jednotliví delegáti.

p. Páv předloží své připomínky písemně.

Prof. Liška řekl, že řada bodů je příliš nekonkrétní, a že je třeba tento dokument zkonkretizovat. Svůj návrh předal panu starostovi.

p. Slámečka řekl, že by se v tomto materiálu měli objevit věci nové, které v době, kdy se původní materiál vytvářel a postupně upravoval, ještě neexistovaly. Například otázka krajů apod.

Prof. Liška upozornil, že cíl sjezdu by měl být říct, že na jedné straně máme činnosti, které děláme a umíme a naopak, na druhé straně jsou činnosti, kterým bychom v následujících pěti letech měli věnovat pozornost (např. peníze z EU, mít v každém kraji pracovníka,…)

p. Hanus řekl, že by chtěl mít všechny náměty a připomínky ostatních k tomuto materiálu k dispozici (na e-mailu), aby bylo možno o této záležitosti konkrétněji diskutovat. Řekl, že by bylo dobré mít pracovníky na krajích.

Ing. Richter řekl, že problematika pracovníků v krajích je na dobré cestě.

p. Slámečka řekl, že na tom, jaká bude cesta k tomu, aby v každém kraji seděl pracovník, nezáleží. Podstatné je, že se v letech 2010 – 2015 udělá vše pro to, aby byl tento problém uskutečněn.

Prof. Liška řekl, že by bylo třeba vyčlenit 7-8 stěžejních „nových“ bodů, které by byly prodiskutovány na příštím VV SH ČMS.

p. Navrátil upozornil na to, že HZS začíná protlačovat názor, že pracuje s mládeží a řekl, že je třeba se nad tímto faktem zamyslet.

Ing. Homolková-Němečková rozdělila činnost mládeže na preventivně-výchovnou činnost (což je činnost směřovaná na všechny děti v ČR) a činnost dětí, které jsou členy SH ČMS. Nemyslí si, že by bylo vhodné, aby se naši vedoucí dětí starali o všechny děti v republice. Toto je třeba rozlišovat.

p. Slámečka navrhl, aby byly všechny náměty k tomuto materiálu zaslány do kanceláře SH ČMS do 5. 10. 2009 a p. Ing. Richter je zpracuje.

Ing. Richter souhlasil a řekl, že náměty tedy budou poslány do 5. 10.2009 do kanceláře SH ČMS.

 

Zabezpečení výročních valných hromad sborů, výročních valných hromad okrsků, shromáždění delegátů sborů před IV. řádným sjezdem SH ČMS v roce 2010.

 

K tomuto materiálu nebyly žádné připomínky.

 

Hlasování: jednomyslně schváleno.

Usnesení č. 29/2009: VV SH ČMS schvaluje Zabezpečení výročních valných hromad sborů, výročních valných hromad okrsků, shromáždění delegátů sborů před IV. řádným sjezdem SH ČMS v roce 2010.

 

4) Příprava IV. řádného sjezdu SH ČMS

Materiál byl projednán již na minulém VV SH ČMS.

 

Ing. Richter řekl, že VV SH ČMS bere materiál na vědomí s tím, že v souladu s harmonogramem se pokračuje na zabezpečení sjezdu.

 

5) Návrhy na vyznamenání

Návrhy byly předloženy VV SH ČMS

Ing. Richter vyzval přítomné, aby se vyjádřili k problematice ocenění jednotlivých členů

SS OSH ČMS.

p. Hanus řekl, že by se k oceňování mělo připojit i GŘ HZS, protože jsou tací, kteří dostali např. Zasloužilého hasiče již před 8 lety. Nyní mu tedy přijde málo, aby dostali tito lidé jen Pamětní list. Toto ocenění by samozřejmě náleželo všem.

Prof. Liška řekl, že lidé, kteří celých 5 let aktivně pracovali na jakékoliv úrovni, by mohli dostat oficiální medaili se stužkou.

Ing. Richter řekl, že je proti, protože z důvodu šetření a časového presu nelze toto realizovat.

p. Holásek a p. Makkai souhlasili s tím, že to jsou zbytečné výdaje.

p. Makkai navrhl, aby byli dány Čestné prapory SH ČMS Krajským sdružením hasičů.

Ing. Richter oznámil, že záslužné řády se budou projednávat až na příštím setkání.

 

Hlasování:     pro: 24          proti: 0          zdržel: 1

 

Usnesení č. 30/2009 VV SH ČMS schvaluje návrhy na vyznamenání

 

 

 

 

6) Různé

p. Pumprla poděkoval všem za mistrovství ČR, krátce o něm poreferoval a pozval všechny na Svatováclavský pohár.

Ing. Richter upozornil na skutečnost hendikepované dívky, která závodí za družstvo Ledenic a vyjádřil jí velký obdiv. Uplynulé mistrovství také hodnotil kladně.

p. Černík informoval o otevření nové stanice ve Kbelích.

p. Pátek oznámil, že se bude konat oceňování Zasloužilých hasičů a podal předběžnou informaci. Od 30. září do 3. října proběhnou v Přibyslavi 17. mezinárodní rozhovory. Přihlášeno je asi 105 lidí z 16 zemí. 30. září zároveň proběhne zasedání Komise historie pro muzea CTIF. 1. října proběhne pracovní jednání pracovní skupiny, na kterém je přislíbena účast pana prezidenta CTIF Waltera Eggera a šéfa komise historie. Bude se konat i zájezd do Prahy.

p. Zatloukal od 7. září  probíhala v Jánských koupelích rekreace Zasloužilých hasičů Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Z diskuse vznikl jeden požadavek a to takový, že by si tito do svých sborů rádi zakoupili DVD ze soutěže v Ostravě.

p. Karger upozornil, že zde bylo vzpomenuto i dobrovolníků a zazněl návrh, zda by dobrovolníci, kteří pracovali v Ostravě, nemohli dostat toto DVD na památku.

Ing. Richter řekl, že sdružení pamatuje na dobrovolníky i reprezentaci a poděkování určitě proběhne. Co se týká reprezentace řekl, že je třeba poděkovat jak závodníkům, tak rozhodčím i organizátorům.

Ing. Jirota upozornil na materiál, který se týká vyúčtování Nákladů z Ostravy 2009. Vyzval VV SH ČMS, aby odsouhlasil čerpání potřebných peněz z rezervy. Dále upozornil na další materiály, a to na Návrh rozpočtu na rok 2010, který už počítá se sjezdem, Průběžné plnění rozpočtu a Pohledávky a závazky mezi SH a OSH.

p. Hanus k nákladům z Ostravy 2009 navrhl, aby všechno, co bude nad limit, bylo hrazeno z rezervy. Dále řekl, že by na SS OSH ČMS mělo být důrazně podáno, že se blížíme ke konci volebního období, a proto by všechny pohledávky měly být nulové.

p. Karger připomněl, že začíná další ročník univerzity třetího věku. V Přibyslavi a Bílých Poličanech jsou místa ještě volná, v Jánských Koupelích je již kapacita zaplněná.

p. Navrátil řekl, že se podařilo dostat pro všechny čtyři okresy peníze. Na návštěvě u pana hejtmana se pan hejtman zajímal o to, jak se staráme o mládež. Dále dostal zprávu od vedoucí VPO v Liberci p. Čálkové že je nešťastná z konkurence, která se v současné době objevuje. Vyzval k tomu, aby tlak, který je vytvářen na naše sdružení, vytvářelo i naše sdružení.

p. Páv má dva postřehy od civilistů z MČR. Upozornil, aby se v příštích letech důrazněji kontrolovala výstroj družstev při nástupech a to proto, aby se nestalo, že půjdou závodníci na nástup v pantoflích. Dále zaznamenal stížnost, že transparenty na plotech překážely ve výhledu z tribuny. Jinak označil MČR jako velice vydařené.

Prof. Liška byl vyzván, aby bylo před Litoměřicemi uděláno podobné putování, jako byla propagační jízda před Ostravou. Podrobněji představil, jak by tato akce probíhala. Na VV SH ČMS bude připraven materiál, kde bude tato záležitost konkretizována. Dále informoval, že z různých míst dostává dotazy týkající se propagačních materiálů (nekomerčního charakteru), které si hasiči dělají sami pro sebe a používají v nich jako pozadí nějakou hudbu. Otázka zněla, zda se smlouva s OSOU týká i těchto materiálů.

Ing. Richter řekl, že tuto záležitost kancelář prozkoumá.

p. Hanus  řekl, že Krajské sdružení plzeňského kraje vzneslo požadavek, aby se zdůraznila nutnost dodržování stejnokrojového předpisu, protože se navyšuje vydávání různých doplňků a tím pádem se stejnokrojový předpis nedodržuje. Dále požádal, aby byly dvěma pánům, kteří se ze zdravotních důvodů nemohli zúčastnit květnového předávání titulů Zasloužilý hasič, předány tituly Zasloužilý hasič v jejich kraji. Požádal tedy o zaslání těchto titulů a řekl, že předání proběhne slavnostně buď na sezení v rámci kraje, nebo u primátora města Plzně.

p. Pátek slíbil, že na příštím zasedání bude vše připraveno.

p. Zatloukal k otázce nákladů na Ostravu 2009 řekl, že by měla být schválena až definitivní, konečná částka, o kterou byl rozpočet překročen.

p. Holásek řekl k otázce konkurence VPO, a.s., že v Pelhřimově byla otevřena nová prodejna, tím se snaží odpovídat na konkurenci.

p. Netík poreferoval o mistrovství republiky slovenských dobrovolných hasičů. Řekl, že se soutěž těžko srovnává, protože se na Slovensku neběhají disciplíny požárního sportu. Hlavně upozornil na hodnotné ceny, které vítězná družstva dostala.

p. Slámečka informoval, že pomáhali zajišťovat akci dolnorakouských hasičů v rámci celoroční dolnorakouské výstavy, která poprvé opustila hranice Rakouska. Jako doprovodná akce se zde konala jízda historických vozidel. Řekl, že se akce velice vydařila.

Ing. Richter řekl, že to co se dělá prostřednictvím zařízení Jánských koupelí pro Zasloužilé hasiče je víc jak příkladné. Také dal už příkaz, aby se svolalo vedení aktivu Zasloužilých hasičů. Dále poreferoval o tom, že byl přítomen na evropských závodech koněspřežných stříkaček a informoval, že nejvyšší představitel polských dobrovolných hasičů přislíbil účast na IV. řádném sjezdu. Dále dostal pozvánku do Rakouska na oslavu 125. výročí založení Zemského hasičského svazu. Řekl, že bychom u této příležitosti mohli předat stuhu k jejich republikovému praporu. Nakonec otevřel téma týkající se služebního průkazu a služebního odznaku, jehož návrh vytvořil p. Matoušek. Ing. Richter řekl, že p. Matouškovi napsal dopis, ve věci neoprávněného užívání velkého znaku SH ČMS, dále řekl, že s tímto návrhem nesouhlasí, protože je tento průkaz lehce zaměnitelný s policejním služebním průkazem. P. Matoušek v reakci na dopis podal panu starostovi žádost o povolení užívání velkého znaku SH ČMS. Ten tuto záležitost projednal s generálním ředitelem HZS ČR, který zatím neudělal oficiální závěr, jen řekl, že  každý další den přináší větší a větší problémy, a že je třeba tuto věc zastavit. Ing. Richter nakonec upozornil na dvě závažné věci. V průkazu je uvedena neexistující instituce „Hasiči Česká republika“ a odvolávka na zákon IZS, přičemž IZS není právnická osoba.

p. Matoušek řekl, že by rád věděl, zda smí znak SH ČMS používat.

Prof. Liška řekl, že by tuto žádost měla nejdříve projednat ÚORVo.

p. Slámečka reagoval, že rada tuto záležitost může projednat, ale zároveň se ztotožnil s názorem Ing. Richtera, že instituce „Hasiči Česká republika“ neexistuje, dále řekl, že by se před začátkem užívání musel změnit statut a nakonec označil celou věc za velice nákladnou.

Ing. Richter dal hlasovat o protinávrhu, aby záležitost nejprve projednala ÚORVo a dala doporučení VV SH ČMS

 

Hlasování:     pro: 3          proti: 21          zdržel: 1

 

Usnesení č. 31/2009 VV SH ČMS většinou hlasů neschvaluje, aby celou záležitost nejprve předjednala ÚORVo.

 

Ing. Richter v závislosti na předchozím hlasování dal hlasovat o záležitosti povolení užívání velkého znaku SH ČMS v souvislosti s předloženým návrhem služebního průkazu a služebního odznaku.

 

Hlasování:     pro: 0          proti: 23          zdržel: 2

 

Usnesení č. 32/2009 VV SH ČMS většinou hlasů neuděluje souhlas k užívání velkého znaku SH ČMS v souvislosti s tímto průkazem.

 

p. Procházka informoval o tom, že rekreace Zasloužilých hasičů Jihomoravského kraje se konala v Jánských koupelích. Krajské sdružení připravuje aktiv ZH na 28. 9. 2009. Dále informoval o tom, že 300 hasičů bude zajišťovat bezpečnost při návštěvě papeže, a že po jednáních s krajským hejtmanem, byly schváleny peníze na projekt víceúčelového zařízení, které bude v Miroslavy, dále na čtyři vozidla pro čtyři okresy a na počítače, kdy každé okresní sdružení dostane jeden počítač.

Ing. Richter nakonec upozornil, že materiál týkající se kontrolní činnosti, která byla provedena v kanceláři sdružení bude projednán na příštím, řádném jednání VV SH ČMS, tj. 16. 10. 2009.

 

7) Závěr jednání

Ing. Richter poděkoval všem za účast a popřál šťastnou cestu domů.

 

Předsedající: Ing. Karel Richter ___________________________

Zapisovatelka: sl. Lucie Novotná ___________________________

Ověřovatelé: Prof. Václav Liška ___________________________

p. Antonín Zatloukal ___________________________

 

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017