Domů » Orgány SH ČMS » Archiv Výkonný výbor Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska » Záznam z jednání Výkonného výboru SH ČMS dne 26.3. 2009, Přibyslav
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Kontakt

SH ČMS

Římská 2135/45

121 07 Praha 2


Telefon: 222 119 501
Fax: 222 119 507
Email: kancelar@dh.cz

IČ: 00442739

DIČ: CZ00442739

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes152
mod_vvisit_counterVčera339
mod_vvisit_counterTento týden1374
mod_vvisit_counterMinulý týden2325
mod_vvisit_counterTento měsíc7373
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096180428
Záznam z jednání Výkonného výboru SH ČMS dne 26.3. 2009, Přibyslav Tisk
Čtvrtek, 26 Březen 2009 20:25

Přítomni:    

VV SH ČMS:    Ing. Richter, Ing. Homolková – Němečková, p. Janeba, prof. h.c. Liška,            Ing. Karger, p. Netík, Ing. Boček, p. Černík, p. Doležal, p. Doubrava,              p. Hanus, p. Makkai, Mgr. Martínek, p. Matoušek, p. Navrátil, p. Pátek, p. Páv, p. Procházka, p. Pumprla, p. Slámečka, p. Zatloukal
Starostové KSH:    p. Černý, p. Gargula, p. Krajča, , Ing. Maděra, p. Orsák, p. Sýkora; v zastoupení p. Kotrc a p. Novák

Přizvaní:  

PhDr. Juráň, Ing. Jirota, Ing. Olšanský, Bc. Aulický, p. Nitra, sl. Šimonová

Omluveni:  

 p. Holásek, p. Krakovský, Ing. Majer, p. Muška, p. Pekárek, p. Grubauer,       Ing. Kuběna, p. Žižka

Jednání zahájil a řídil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter.

1)    Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatelka:        sl. Michaela Šimonová
Ověřovatelé:        p. František Hanus, prof. h.c. Václav Liška
Ing. Richter přivítal přítomné členy VV SH ČMS a starosty KSH. Vyjmenoval jednotlivé body programu a všechny písemné materiály, které byly členům VV SH ČMS odeslány poštou a materiály, které byly rozdány na místě.
 
Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 8/2009:    VV SH ČMS schvaluje ověřovatele a program jednání.


2)  Kontrola plnění usnesení

Materiál byl předložen písemně.
Ing. Richter se krátce vyjádřil k jednotlivým bodům tohoto materiálu.
Připomínky nebyly.

Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 9/2009:    VV SH ČMS bere „Kontrolu plnění usnesení“ na vědomí.


3)  Informace z Vedení SH ČMS

Materiál byl předložen písemně.
Ing. Richter sdělil, že Vedení SH ČMS se sešlo v Jánských Koupelích. Závěrem okomentoval Záznam z jednání.
p. Sýkora jménem p. Horáčka poděkoval za vyznamenání, které mu bylo uděleno.
K tomuto bodu jednání nebyly připomínky ani dotazy.

4) Výroční zpráva SH ČMS za rok 2008 – statistické hlášení, výsledky hospodaření

(předkládá: Vedení SH ČMS prostřednictvím ředitele Kanceláře SH ČMS)
Materiál byl předložen písemně.

Hlasování: jednomyslně schváleno.

Bc. Aulický sdělil, že jediný okres, který nedodal hlášení je Praha - západ. Dle předběžné statistiky jsou čísla opět pozitivní, členská základna narůstá.  Výroční zpráva SH ČMS za rok 2008 bude     dne 7. 4. 2009 předána do tisku, aby byla připravena  pro schválení SS OSH ČMS a posléze dodána na příslušná ministerstva.
Ing. Richter krátce pohovořil o přípravách Ostravy 2009 a i o průběhu zahraniční spolupráce na jednotlivých úsecích.

5)  Činnost KSH – hodnocení činnosti za rok 2008 a schématický nástin činnosti na rok 2009

(předkládají: starostové KSH)
p. Matoušek (KSH Karlovarského kraje) informoval o problémech se soutěžemi, okresy fungují, s nimi žádné problémy nejsou. Jen starší generace nemá mladší zástupce, ubývá tedy sborů. Chybí motivace, není zájem o funkce.

p. Páv (KSH Středočeského kraje) sdělil, že je v přípravě shromáždění představitelů okresů, probíhá zabezpečování krajských soutěží. Pozval přítomné na Den záchranářů v Poděbradech, který se bude konat 23.5.2009 a na Den hasičů v Konopišti, který se uskuteční 13.6.2009. Průběh činnosti a spolupráce s vedením kraje je bezproblémové. P. Rath vyšel vstříc s finančními požadavky. Dodal, že 15. reprezentační ples by se měl konat v okrsku č. 9 v Rožmitále pod Třemšínem, podpora kraje i HZS ÚO Příbram je zajištěna. OSH Příbram pořádání plesu nepodporuje, ale KSH Středočeského kraje ano.

Ing. Jirota upozornil, že pakliže má alespoň jeden z okrsků své IČO a má tudíž právnickou subjektivitu, může vést účetnictví, což je předpoklad pro pořádání této akce.
 
p. Makkai (KSH Pardubického kraje) obeznámil přítomné se splněným plánem akcí za rok 2008.    KSH se v současné době připravuje na Propagační jízdu do Ostravy. Na území Pardubicka budou dvě zastávky.
 
p. Navrátil (KSH Libereckého kraje) konstatoval, že KSH se skládá ze 4 okresů. Minulý rok byl hektický. Pana Pecinovského nahradila na OSH Česká Lípa p. Miroslava Havelková a počíná si velmi dobře. Spolupráce a setkání s představiteli okresů a odborných rad probíhá dle potřeby. Dále informoval o dotacích, poděkoval Ing. Jirotovi a Ing. Sojkovi za kontrolu a daňová přiznání. Závěrem informoval o problému s hřištěm na PS, kde je potřebná nová antuka.
 
p. Sýkora (KSH Olomouckého kraje) oznámil, že byla dodána dvě vozidla od PČR. Informoval o výměně názorů s ministrem Langerem. Ve 3 okresech proběhlo shromáždění představitelů okresů. Pozval přítomné 25. 4. 2009 na 2. hanáckou pouť a 13. 6. 2009 na Český pohár stovkování. Závěrem dodal, že v přípravách je propagační jízda k Ostavě.
 
p. Černý (KSH Plzeňského kraje) informoval, že o činnosti KSH za loňský rok. Nepodařilo se provést  setkání ZH a reprezentace kolektivů kraje. KSH zabezpečuje vytvoření hasičského muzea ve Zbiroze a Chotěšově. Soutěže budou probíhat společně s Karlovarským krajem. Jednali s představiteli kraje  i parlamentu. Nelíbil se dopis – reakce na stížnost p. Mužíka. Omlouvat se nebudou, p. Pokorný by měl být objektivní. Odkazuje na webové stránky www.dh.cz na zápis z jednání ÚKRR. Zápis však nebyl k nalezení. PČR trestní oznámení ve věci stížnosti odložila.
 
PhDr. Juráň reagoval, že ÚKRR jednoznačně stanovila neoprávněnost stížnosti p. Mužíka.  P. Pokorný minulý týden podal stížnost na ÚKRR. Dle jeho názoru je vše osobní.
 
prof. h.c. Liška informoval na základě delegování vedením o plánech ve Zbiroze z hlediska ÚORHi a Mu a samozřejmě i realizace výstavních exponátů ze zrušeného muzea Západních Čech v Nebílovech.
 
p. Hanus sdělil, že dle jeho názoru o osobní spor nejde, spíše by ho nazval zásadním. Odkázal na čl. 51 Stanov SH ČMS. ÚKRR by se rozpadla, někteří členové jsou zvoleni neoprávněně.
 
p. Maděra (MSH Praha) oznámil, že je připraven plán činnosti, minulý týden proběhlo udílení cen Zlatý záchranářský kříž, přičemž MSH obdrželo cenu za zásahy v Praze. Navrhl podnět VV SH ČMS, proč nemají dobrovolní hasiči vlastní kategorii v ZZK. Dle jeho názoru se zapomnělo na starostu KSH Moravskoslezského kraje Ing. Leo Kuběnu (Studénka).
 
p. Janeba konstatoval, že ZZK je akce soukromá, dobrovolní hasiči mají širokou škálu svých ocenění.
 
prof. h.c. Liška se přiklání k p. Maděrovi. Je třeba najít formu, jak efektivně využít fungující aktivity pro prezentaci aktivit dobrovolných hasičů, např. snahou zřízení „vlastní kategorie“.
 
Bc. Aulický dodal, že každý rok se za SH ČMS nominuje, ale ve většině případů nejsme úspěšní. P. Nitra vypracuje podnět k zavedení kategorie.
 
p. Orsák (KSH Královéhradeckého kraje) konstatoval úspěšný loňský rok, vše proběhlo dle plánu. Spolupráce jak s HZS, tak s krajem bezproblémová. Začátkem roku proběhly kontroly z FÚ na všech okresech, výsledek perfektní. Změna funkcionářů na KÚ, z přislíbeného 1 mil. Kč je 180 tis. Kč, nákup osobních aut pro okresy. Na hřišti ve Dvoře Králové byla podpálena cvičná věž, nutná rekonstrukce. ÚHŠ Bílé Poličany – absolventi U3V v Ostravě, odškoleno na 400 frekventantů. KSH se zapojilo do regionálního operačního programu. Závěrem dodal, že na všech okresech jsou stabilizovaní pracovníci.
 
p. Kotrc (KSH Moravskoslezského kraje) informoval o fungování KSH. V kraji je velmi aktivní AZH. Jako nový kronikář je p. Hanuška. Spolupráce s KÚ je dobrá, 1 mil. Kč dotace na provoz. Spolupráce s Polskem a Slovenskem také na dobré úrovni. 35 MH bylo v Polsku na mezinárodním letním táboře, poláci pak přijeli do Česka. Kraj se podílí na projektu Most. OSH Nový Jičín mělo    50. výročí spolupráce se Slovenskem. S novým hejtmanem je na plánu schůzka s delegací 50 představitelů OSH, kde budou předána ocenění MsK. V přípravě POOD 2009. Ostrava 2009  i propagační jízda k ní v také přípravách. Nový znak čeká na schválení. Nové webové stránky.
 
p. Novák (KSH Jihočeského kraje) VV se schází dle potřeby, častěji se schází Vedení. Velmi dobrá spolupráce s HZS. Nevýhoda při zajištění krajské soutěže dorostu je ta, že se koná vždy po krajské soutěži HZS. Za p. Harvalíka nastoupila na OSH Prachatice p. Helena Fiedlerová. Počet kolektivů     MH má vzestupnou tendenci. Velmi dobrá spolupráce ve všech oblastech činnosti KSH. Spolupráce s KÚ je dobrá, za bývalého vedení bylo ovšem více podpory.
 
p. Doubrava (KSH Ústeckého kraje) konstatoval špatnou spolupráci v oblasti Ústeckého kraje. Pouze jeden pracovník na kraj. Žádná dotace na činnost. MČR v PS Ústí nad Labem 2009 je v přípravách, primátor i náměstek této události otevřeli dveře, převzali záštitu, také hejtmanka i nový náměstek HZS. Proškolení rozhodčích (2,5roku žádné průkazy od HZS), přeškolení znamená nové průkazy. Nový prapor od hejtmanky, od města nové překážky. Doprovodný program MČR v PS Ústí nad Labem 2009 bude výstava, brožura a letáky. Tisková konference se uskuteční 14. 8. 2009, 29. 5. 2009 bude oficiálně zahájena akce z hlediska příprav, na kterých se organizačně bude podílet aktiv, KSH a OSH. Hejtmanka ocení za 7 okresů 7 zasloužilých hasičů, 7 sborů spolupracujícíh s mládeží a v PS, 7 profesionálních hasičů spolupracujících s hasiči dobrovolnými. Opět se pořádají rekreace pro děti.
 
p. Krajča (KSH Zlínského kraje) oznámil, že hejtman udělil KSH Zlínského kraje nový prapor. Spolupráce je tedy dobrá, jak z hlediska finanční podpory akcí, tak i účastí na nich. 4. 4. 2009                je na plánu schůzka s delegací 50 představitelů okresů. Pozval přítomné 25. 4. 2009 na pouť               ve sv. Hostýně, přičemž pro veškeré informace odkázal na webové stránky. 13. 6. 2009 se bude konat krajské kolo dorostu, 8. 8. 2009 krajské kolo pro dospělé. Závěrečnou akcí roku bude setkání AZH. Závěrem dodal, že dotace na činnost KSH a OSH je 1.300.000,- Kč.
 
p. Slámečka (KSH Vysočina) konstatoval, že kraj má 5 OSH. Dále informoval, že se přestěhovalo sídlo KSH do CHH Přibyslav. Na KSH není žádný instruktor, ani pracovník. Vedení se schází každých 14dní, plán práce pro loňský rok byl splněn. POOD 2009 bude hodnocena s hejtmanem na KÚ. Proběhlo shromáždění představitelů sborů, 21. 4. 2009 se bude konat shromáždění představitelů okresů. V přípravě je také MČR mládeže a dorostu Třebíč 2009, spolupráce s HZS je perfektní. Změna hejtmana je cítit pouze v přístupu, bývalý hejtman více osobní. Dotace na činnost KSH je ve výši 1.850.000,- Kč, tato částka bude sloužit na soutěže, propagaci atd. Pomoc hejtmana je nejen finanční, ale i morální, např. účast na akcích. V přípravě je dále i propagační jízda CTIF, jejíž záštitu převzal opět hejtman. V rámci Telče se bude konat jízda hasičských automobilů v termínu 4. – 6. 9. 2009. Odstartuje v Rakousku ve městě Horn a pojede až do Jihlavy, což znamená 250km. Budou 3 varianty trasy, očekává se 200 účastníků.
 
p. Gargula (KSH Jihomoravského kraje) informoval, že 6 ze 7 OSH pracuje. Spolupráce s KÚ e dobrá, nový datový program. Krajské soutěže jsou dohodnuty. Pozval přítomné na pouť                   ve Třtinách, na setkání hasičů v Perštýně. Dále byly zakoupeny nové překážky za 700 tis. Kč 2 sady). Závěrem dodal, že měsíc květen je měsícem soutěží, proto je dle jeho názoru nevhodné pořádat seminář a podobné akce.

6)  Příprava SS OSH ČMS

Ing. Richter vyzval starosty KSH, aby sdělili zástupce za svůj kraj, kteří budou na jarním jednání  SS OSH ČMS navrženi do pracovní komise. Přednesl návrh programu jednání a pozvané. Doporučil přizvat starosty KSH na příští jednání VV SH ČMS, které se koná 17. 4. 2009 a to v 18 h.

Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 10/2009:    VV SH ČMS schvaluje návrh pozvánky na jarní jednání SS  OSH  ČMS.

7)  Kontrola plnění usnesení III. řádného sjezdu SH ČMS

Materiály byly předloženy písemně.

Ing. Richter informoval o nové spolupráci s Ligou proti rakovině. Podpora je zaměřena na rakovinu tlustého střeva, což je časté onemocnění mužů. Doporučil, aby se OSH ČMS snažili své hasiče přesvědčit k preventivním prohlídkám a především informovat o této možnosti a problematice. Pozval přítomné na veletrh IDET 2009.

prof. h.c. Liška okomentoval písemný materiál Zpráva o plnění usnesení III. řádného sjezdu SH ČMS, který předkládá Ústřední odborná rada hospodářská. Dodal, že v létě bude vytvořen soubor ekonomických údajů o vývoji SH ČMS za období 2005 – 2009, tj. od III. řádného sjezdu do současnosti.

p. Pumprla se vyjádřil k již probírané pořadové přípravě. ÚORV připravila do propozic MČR v PS pro družstva pořadové nahlášení na každou disciplínu. To samé zapracovala do vzorových propozic postupových soutěží.

p. Netík poděkoval p. Sýkorovi, že dotáhl do konce všem známý problém s časomírou. Toto bylo  mj. projednáváno několikrát i na jednání ÚORV. Díky jeho aktivnosti byly národní rekordy uznány   a to je pro SH ČMS úspěch.
Proběhla diskuze o časomíře

p. Sýkora na závěr dodal, že tato kalibrační časomíra pro PS je jediná v ČR a EU. Poznamenal, že p. Orsák bude mít tu čest ji jako první zdarma vyzkoušet.

p. Netík dodal pár informací z jednání ÚORV, např. o pořadové přípravě a odbornostech  Hasič I. – III. stupně.
Diskuze o pořadové přípravě

p. Hanus poděkoval za pořadovou přípravu, dle jeho názoru je ukázkou prestiže a váženosti soutěží. Dodal, aby se dbalo i na ústrojovou kázeň.

p. Sýkora se připojil k dodržování stejnokrojového předpisu.

Ing. Richter reagoval na příspěvek ohledně ústrojové kázně (nejednotnost nošených kravat), s tím, že má doma 50 různých kravat v různých barvách a s různými znaky, ale na akce SH ČMS nosí pouze schválené. Tento přístup předpokládá i u ostatních funkcionářů SH ČMS.

8) Schválení harmonogramu přípravy IV. řádného sjezdu         SH ČMS pro jednání SS OSH ČMS

Materiál byl předložen písemně.
p. Janeba vyzval k diskuzi a připomínkám. Okomentoval předložený písemný materiál a nastínil všechny možnosti, jak by bylo možné sjezd připravit.
Proběhla diskuze o možnostech přípravy
p. Janeba na závěr diskuze přislíbil, že na příštím jednání VV SH ČMS  17. 4. 2009 se předloží několik možných variant na klíč k výběru delegátů a s konečnou platností se rozhodne a konečný návrh se předloží SS OSH ČMS.

9)  Návrhy na vyznamenání SH ČMS

Ing. Richter vyjmenoval výjimky v návrzích na vyznamenání a následně doporučil ke schválení všechny návrhy.
p. Hanus uvedl kritiku na plýtvání oceněními.

Proběhla diskuze o návrzích na vyznamenání

Hlasování: jednomyslně schváleno.
Usnesení č. 11/2009:    VV SH ČMS schvaluje návrhy na vyznamenání SH ČMS odpovídající Statutu, v ostatních případech doporučuje udělit ten stupeň vyznamenání, který odpovídá Statutu.

 

10)  Různé

Ing. Richter přivítal Ing. Kubeše, generálního ředitele HVP, a.s. a vyzval ho, aby krátce pohovořil  o pojišťovně.

Ing. Kubeš  sdělil, že HVP, a.s. dosáhla v roce 2008 zisku před zdaněním 15,1 mil. Kč a objemu předpisu pojistného 400,3 mil. Kč. Čistý zisk ve výši 12,3 mil. Kč se navrhuje, po povinném odvodu do rezervního fondu a do sociálního fondu, použít částečně na navýšení základního kapitálu  a zbytek převést na účet nerozděleného zisku. Dále uvedl podrobnosti o semináři pro funkcionáře SH ČMS k produktům HVP, a.s., který se koná ve dnech 15.-18.5.2009.

p. Matoušek sdělil aktuální výsledky VPO, a.s. za měsíc únor.

Ing. Karger se vyjádřil k písemnému materiálu Návrh koncepce vzdělávání, požádal vedoucí odborných rad, aby do deseti dnů zaslali na jeho adresu veškeré připomínky. Dále požádal               na SS OSH ČMS o deset minut pro mgr. Dvořáka. Ten z pověření přednese nabídku služeb ÚHŠ Jánské Koupele.

p. Navrátil informoval přítomné ve věci ohledně problému s udělením Medaile za mezinárodní spolupráci III. stupně. Toto řešila ÚORVo na svém jednání. Došlo k odvolání k ÚKRR.

p. Slámečka reagoval, že ÚORVo byla požádána pouze o stanovisko ke změně Statutu vyznamenání SH ČMS. P. Navrátil usiloval o rozhodnutí, zda bylo vyznamenání oprávněně uděleno, což není v její kompetenci.

p. Hanus vyjádřil souhlas s p. Slámečkou. ÚORVo podléhá VV SH ČMS.

p. Juráň sdělil, že veškeré podklady jsou k dispozici a p. Novotný s p. Kumpánem 8. – 9. 5. 2009 tuto věc řádně prošetří. Na příštím jednání VV SH ČMS dodá stanovisko ÚKRR.

p. Novák byl požádán na shromáždění KSH Jihočeského kraje, aby vznesl dotaz ohledně zadání úkolu připravení evidenčního programu pro SH ČMS Bc. Studníkovi. Především, zda bylo výběrové řízení v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Ing. Richter reagoval, že na nás, jako na občanské sdružení, se zákon o zadávání veřejných zakázek nevztahuje, ale přesto podle něj postupujeme. Na minulém jednání VV SH ČMS Bc. Studník předvedl prezentaci tohoto programu a nebyly vzneseny připomínky k tomu, aby mu byl program svěřen k realizaci.

11)  Závěr

Ing. Richter popřál jménem VV SH ČMS a starostů KSH p. Janebovi k jeho 60. narozeninám a PHDr. Juráňovi k jeho 70. narozeninám, poděkoval za vysokou a aktivní účast tohoto jednání, popřál všem šťastnou cestu domů.


Příští jednání VV SH ČMS se bude konat 17. 4. 2009 v Přibyslavi.


Předsedající:         Ing. Karel Richter
Zapisovatelka:       sl. Michaela Šimonová
Ověřovatelé:         p. František Hanus
                          prof. h.c. Václav Liška

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017