Domů » Dokumenty » Právní předpisy » Výklad MV ČR k zákonu č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, týkající se přepravy osob v ložném prostoru nákladního automobilu a v ložném prostoru nákladního přívěsu traktoru ....
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes77
mod_vvisit_counterVčera272
mod_vvisit_counterTento týden1157
mod_vvisit_counterMinulý týden2082
mod_vvisit_counterTento měsíc4831
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096177886
Výklad MV ČR k zákonu č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, týkající se přepravy osob v ložném prostoru nákladního automobilu a v ložném prostoru nákladního přívěsu traktoru .... Tisk
Pondělí, 11 Únor 2008 00:00

MINISTERSTVO VNITRA

generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky

Dlabačov 26, pošt. přihr. 8, 160 12 PRAHA 6

C.j. : PO - 2655/IZS-2002 

Praha 11. září 2002 
Počet listů: 2 


Hasičské noviny 

28. října 850 

549 0l Nové Město nad Metují 

  

Stanovisko k článku „Potřebují pomoc" 

Vyřizuje: kpt. Pavel Pečený, tel: 02-61424197, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  

  

Starostka SDH obce Vernířovice paní Marie Kantorková v Hasičských novinách číslo 10, ze dne 23. května 2002, v článku s názvem "Potřebují pomoc" uvádí: 

"Pro nás je zákon 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (s účinností od 1. l. 2001) ranou pod pás, neboť se již nemáme jak dopravit k požáru. Naši Avii 30 -valník totiž již nesmíme použít k přepravě osob. Nevíme, jak jinak hasiče dopravit k případnému požáru, než osobními auty." 

Upozorňujeme, že výklad zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (dále jen "zákon o provozu na pozemních komunikacích"), týkající se přepravy osob v ložném prostoru nákladního automobilu a v ložném prostoru nákladního přívěsu traktoru, který starostka SDH Vernířovice ve zveřejněném článku uvádí, je nesprávný. 

Je pravda, že zákon o provozu na pozemních komunikacích zakazuje v § 51 odst. 1 přepravu osob v ložném prostoru nákladního automobilu a ložném prostoru nákladního přívěsu traktoru. Podle ustanovení $51 odst. 2 však tento zákaz neplatí pro přepravu osob při plnění úkolů civilní ochrany a při živelní pohromě. 

  Podle § 70 odst. 1 písm. b) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon") patří provádění záchranných prací při živelních pohromách a jiných mimořádných událostech k jednomu z nejzákladnějších úkolů všech jednotek požární ochrany (dále jen „jednotky PO"), tedy i jednotek sborů dobrovolných hasičů. Podle ustanovení § 70 odst. 5 zákona patří k základním úkolům jednotek PO také plnění úkolů na úseku civilní ochrany a ochrany obyvatel. Podle ustanovení § 30 vyhlášky č. 247/2001 Sb., 0 organizaci a činnosti jednotek požární ochrany, jsou těmito úkoly jednotek PO například činnosti při zdolávání požáru, provádění záchranných a likvidačních prací, varování a evakuace obyvatel.

  Jednotky SDH obce proto mohou použít ložný prostor nákladního automobilu k přepravě osob k požáru či jiné mimořádné události, ke které byly povolány územně příslušným operačním střediskem hasičského záchranného sboru kraje nebo ke které vyjely v souladu s jejich zařazením v plošném pokrytí kraje jednotkami PO. Podmínkou pro přepravu osob v ložném prostoru nákladního automobilu je dodržení bezpečnostních opatření uvedených v ustanovení § 51 odst. 3 až 5 zákona o provozu na pozemních komunikacích.

  

Žádáme Vás o předání našeho stanoviska starostce SDH obce Vernířovice a jeho zveřejnění v Hasičských novinách


  

Náměstek generálního ředitele HZS ČR

plk. Ing Václav Mucha

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017