Domů » Orgány SH ČMS » Archiv Výkonný výbor Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska » Záznam z jednání Výkonného výboru SH ČMS ve dnech 26. - 27. 11. 2008, Přibyslav
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Kontakt

SH ČMS

Římská 2135/45

121 07 Praha 2


Telefon: 222 119 501
Fax: 222 119 507
Email: kancelar@dh.cz

IČ: 00442739

DIČ: CZ00442739

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes129
mod_vvisit_counterVčera538
mod_vvisit_counterTento týden1005
mod_vvisit_counterMinulý týden1299
mod_vvisit_counterTento měsíc5918
mod_vvisit_counterMinulý měsíc6538
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096171729
Záznam z jednání Výkonného výboru SH ČMS ve dnech 26. - 27. 11. 2008, Přibyslav Tisk
Pondělí, 05 Leden 2009 18:25

- přizváni starostové KSH

Přítomni:

    členové VV SH ČMS

    Ing. Richter, Ing. Homolková – Němečková, p. Janeba, Doc. Liška, Ing. Karger, p. Netík, p. Černík, p. Doležal, p. Doubrava, p. Holásek, p. Krakovský, Ing. Majer, p. Makkai, p. Navrátil, p. Pátek, p. Páv, p. Procházka, p. Slámečka, PhDr. Juráň, p. Pekárek, p. Zatloukal, sl. Šimonová, Ing. Jirota, p. Nitra, Ing. Olšanský

    starostové KSH

    p. Černý, p. Gargula, p. Krajča, Ing. Kuběna, Ing. Maděra, p. Orsák, p. Sýkora, p. Žižka

Omluveni: členové VV SH ČMS

    členové VV SH ČMS

    Ing. Boček, p. Hanus, Mgr. Martínek, p. Matoušek, p. Muška, p. Pumprla, Bc. Aulický

    starostové KSH

    p. Grubauer
Jednání zahájil 1. náměstek starosty SH ČMS p. Janeba, dále jej řídil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter.

1) Informace o činnosti KSH v roce 2008 a námětech pro rok 2009

p. Janeba z pověření starosty SH ČMS přivítal přítomné, poděkoval za vysokou účast na posledním jednání tohoto roku. Řádně omluvil nepřítomné, krátce zhodnotil uplynulé období a připomněl chystané akce. Vyzval starosty KSH, aby krátce pohovořili o činnosti KSH v roce 2008 a námětech pro rok 2009.
Ing. Maděra se omluvil ze zítřejšího jednání o kterém bohužel nevěděl. Situace v Praze je stabilizovaná, spolupráce s HZS se daří, stejně jako s magistrátem. Vznesl dotaz na ÚORV, kdy se materiály jako cvičební a bojový řád dostanou do jednotek.
p. Netík odpověděl, že všechny jednotky by měly tyto materiály dostat . Bohužel se neví kdy a jak. Všechny by měly být rozdány nejpozději do konce března.
p. Janeba sdělil, že JPO II a III materiály dostanou. Dle jeho názoru jednotky v Praze opravdu fungují. Praha i Ostrava jsou vzorem pro všechny kraje. Dobrý způsob zabezpečení akceschopnosti.
p. Páv zhodnotil soutěže, zabezpečení soutěžících jednotek, předání praporu od KÚ Středočeského kraje, které se bohužel uskutečnilo formou meetingu. Informoval o zvedajících se členských příspěvcích, p. Vágner ze zdrav. důvodů odstoupil ze své funkce. Oznámil plánované kontroly na okrese Rakovník. Spolupráce s HVP, a.s., propagace povinného ručení. Podotkl malou propagaci pojistky pro myslivce. Informoval o politickém pozadí kraje. Zmínil se o bojových a cvičebních řádech, doporučuje větší propagandu JPO V jednotek na školeních není s čím začít. JPO V by byly vhodné jako civilní ochrana.
p. Janeba se ztotožňuje s problematikou projednávání návrhů. Politické složení se změnilo, spolupráce s nimi je ovšem nutná. Další vyhláška - od MV.
Není legislativně ošetřena právním předpisem. Obce mají povinnost zřídit jednotku. Bude se týkat V. Stát do nich vložil peníze, nemůže tedy říct, že nejsou potřebné.
p. Doubrava informoval o 1. zasedání VV KSH, které se konalo v Chorvatsku, kde se připravil plán činnosti pro rok 2009. Další zasedání se konalo v listopadu, diskutovalo se o přípravě MČR PS v Ústeckém kraji, o setkání ZH v kraji, dále informoval o převodu vozů od Policie ČR, kraj nedostal žádné, vše na bylo dáno na Moravu, viz. výňatek z novin Ústeckého Deníku. Posledním bodem byla oslava 75. narozenin p. Péma.
p. Černý konstatoval nespokojenost s VPO, a.s. v Plzni, podal stížnost, kterou odcitoval (viz. Příloha zápisu). Informoval o jednání s ředitelem HZS kraje, zhodnotil rok 2008 a sdělil plány na rok 2009. Dále konstatoval dobrou činnost odborných rad v kraji. V tomto roce se nekonaly soutěže, spolupráce s Karlovarským krajem, v příštím roce naopak. Informoval o Almanachu historických praporů a o smlouvě o pohárech atd. Z časových důvodů se nekonalo setkání AZH ani reprezentantů.
p. Janeba se krátce vyjádřil ke stížnosti a přislíbil řešení.
p. Žižka informoval, že veškeré problémy se v Jihočeském kraji řeší na úrovni Výkonného výboru a Vedení. Konstatoval, že volby vše změnily. 700 tis. Kč šlo na mládež, doufá ve zdatnou spolupráci. Po ukončení VVH chystá jednání s hejtmanem. Dále reagoval na p. Páva a upřesnil nabídku pojištění HVP, a.s. pro myslivce. Poslední jednání se konalo ve Vlachově Březí, p. Pazdera uvedl kritiku přestupů v PS, kdy se jedná proti Stanovám SH ČMS. Doporučuje se touto problematikou zabývat, např. na jarním SS OSH.
p. Navrátil uvedl, že má v kraji 4 okresy a je problém s prostory. Informoval o zdařilé práci pí. Havelkové. Dále informoval o pěkné schůzi AZH v Semilech.
Uvedl kritiku zápisu jednání VV, dle jeho názoru nejsou připomínky řádně zapisovány. Uvedl na pravou míru příspěvek o Hasičských novinách. Nekritizoval, ale chválil. Obdržel anonym o zneuctění novin. Je nutností správně formulovat jednotlivé diskusní příspěvky. Dále sdělil, že při příležitosti předávání výstroje JPO V. na kraji promluvil s ministrem Langerem o ostudném opomnění uznání činnosti dobrovolných hasičů (Studénka). Na konec se vrátil ke svému diskusnímu příspěvku z podzimního SS OSH. Osvětlil situaci a připomněl, že se dovolával řešení problému projednávaném již na srpnovém jednání VV SH ČMS. Není potřeba Stanovy měnit, formulace jsou dobré. Znovu požádal o vysvětlení rozdílu mezi sborem a jednotkou.
p. Janeba konstatoval složitost výkladu rozdílů mezi sborem a jednotkou. Dle jeho názoru je možno nadělat dalším výkladem více škody, než užitku. JPO je fenomén obce, SDH je OJ SH ČMS. Uvedl příklad Kadaně, kde zvlášť sedí jednotka a zvlášť sbor. ÚORVo úkol neodmítá a bude ho s ÚORPed řešit. Dále sdělil, že zápisy nejsou stenografickým záznamem, v tom je ta složitost. Právě pro tyto situace volíme vždy ověřovatele zápisu a záleží jen na jejich odpovědnosti jak se této funkce zhostí, aby bylo vše zaznamenáno tak, jak bylo řečeno. Nebylo cílem poškodit dotyčné, poslední záznam byl nevhodný.
Doc. Liška navrhl věnovat zvýšenou pozornost obsahu zápisu, zejména pak formulacím z diskuze. Důraz klást na přesné znění usnesení a závěrů.
p. Maděra důrazně nedoporučuje dále vysvětlovat rozdíl mezi sborem x jednotkou. Některé sbory těží z obce – jsou funkční, mají tedy peníze. Dále dodal, že zápisy na internetu jsou čtené a členové je chtějí.
Doc. Liška uvedl, že je třeba dát velký pozor a zvážit prezentaci diskuzí. Je rozdíl mezi oficiální zápisem a diskuzí na webu.
p. Janeba doporučil vznést několik námětů, a zároveň doporučil vycházet z jasných principů – projednávaný bod » usnesení, přičemž usnesení je zavazující. Zápis tak bude stručný a jasný.

p. Orsák konstatoval vynikající spolupráci s KÚ a velmi dobrý úvod s hejtmanem, vztahy budou zřejmě přetrvávat a v lednu se uskuteční jednání. V průběhu roku uskutečněna výstava ve Velkých Svatoňovicích. Letos se v Trutnově uskutečnilo MČR hry Plamen a soutěže dorostu. Reprezentanti ocenili snaživost a organizační schopnost hasičů. Radní přislíbili pomoc ohledně tartanového povrchu na stadionu. Dále informoval o spolupráci s Polskem. Setkání AZH s přítomností a poděkováním hejtmana, navštívila se památná místa Orlických hor; p. Duzbaba odstoupil ze zdravotních důvodů z funkce vedoucího AZH i z AZH a v Královéhradeckém kraji ho nahradil p. Košťálek. Výše příspěvků, které jsou vybírány je 100,- Kč. Dále konstatoval nedostatek sponzorů. VV kraje se schází dvakrát ročně. Uvedl, že projekt, který vzniká na ÚHŠ Bílé Poličany budou podporovat. Pohovořil o rozhovoru s ministrem Langerem, kdy mu vytkl opomnění dobrovolných hasičů. Poreferoval o problematice sbor x jednotka a zmínil konkrétní případ. Na závěr dodal, že narůstá členská základna v MH.
Doc. Liška poděkoval a znovu pochválil dobrou organizaci na MČR Plamen + dorost.
p. Makkai sdělil, že ihned po zvolení byla dohodnuta schůzka s hejtmanem. Celý rok zhodnotil kladně, soutěže i účast na nich taktéž. Uvedl kritiku akcí pořádaných HZS Pardubického kraje. Kraj obdržel služební vozidla – Fabie, Octavie. Poděkoval p. Netíkovi za účast. Dle jeho názoru nemá smysl hodnotit rozdíl mezi SDH x JPO, problémy budou přetrvávat. Dodal ještě otázku, zda bude velitel u zásahu rozdíly rozlišovat.
p. Gargula informoval, že Vedení se schází dvakrát ročně. Krajské soutěže se pořádají na kvalitních stadionech a před volbami se jich zúčastnili politici. Při slavnostním předávání JPO V vytčení kladů a záporů. Termín SS OSH se kryl s termínem AZH. V kraji proběhlo shromáždění představitelů sborů. Komunikace s OSH Brno-město je zřejmě jediným problémem. Velice pochválil MČR v Přerově a poděkoval pořadatelům. Dodal, že jako jediný problém viděl komplikace při disciplíně žen z Chválenic. Novináři se dle jeho názoru nezachovali eticky. Následně tak doporučil dalším pořadatelům větší důraz na zabezpečení stadionu (p. Mužík). Na závěr konstatoval nereálnost uspořádání v Jihomoravském kraji.
p. Janeba reagoval, že p. Mužík neměl akreditaci.
p. Kuběna informoval, že p. Sovinský skončil na OSH a nahradil ho p. Dudek a p. Čabla. Aktivita AZH velmi dobrá. Velmi vysoké dotace z KÚ, přispívá na JPO II a III. K problematice se Studénkou přispělo i to, že ředitel HZS – p. Nytra a p. Vlček byli mimo republiku. Velitel zásahu stanovil další zúčastněné. Dne 28.11. dostanou na slavnostním aktu v divadle v Ostravě všichni zúčastnění u tohoto zásahu plaketu - GŘ HZS ČR. S novým hejtmanem jednání a snad na toto také přistoupí. P. Vlček předává placeným hasičům. To celé je snad jediná nepříjemnost. Osvědčila se spolupráce s obcemi s rozšířenou působností. Projekt Most pokračuje – záštita personální stránky. Velká odezva byla u vater, které se stanou snad každoroční novou tradicí. 4 roky spolupráce s Polskem, abnormálně vstřícná – vlajka, vyznamenaní, dle jeho názoru nám mohou být příkladem. 35 dětí se zúčastnilo výměnných hasičských táborů. Účast na soutěžích je vysoká. Člen ÚORH začal střádat kroniku KSH. Účast na 50. výročí (spolupráce se Slovenskem). Nepodepsána smlouva kvůli možnému nedodržení. Očekávání sjezdu a olympiády na Moravě.
p. Janeba informoval o výjezdu na Slovensko.
p. Kuběna dodal, že je do Ostravy pozváno všech 561 zasahujících hasičů.
p. Sýkora ozřejmil, že letošní činnost byla zaměřena hlavně na MČR v PS. Dále sdělil, že je třeba zveřejnit dopis z GŘ ZSH, který je podle něj ponižující a urážlivý. V tomto týdnu byla zaplacena faktura za přezkoumání časomíry a Olomoucký kraj ji tak může použít i v příštím roce. Tato časomíra je jediná takto certifikovaná v celé České republice. Vyjádřil se ke služebním vozům přislíbeným PČR. OSH fungují dobře. Zajímala ho pořizovací cena vyznamenání. Informoval o vzniku nových občanských sdružení – Pyrocom – velmi závažné – řešení na sjezdu. Dojde k likvidaci vysokého počtu SDH v kraji kvůli neplnění základních povinností. Závěrem oznámil, že OSH a KSH přijde o své prostory.
p. Janeba požádal o vysvětlení problému.
p. Sýkora odpověděl, že od zaměření nových OS se musí SH ČMS distancovat.
p. Krajča poděkoval za splnění příslibu dvoudenního jednání VV SH ČMS. Informoval o shromáždění představitelů sborů, kde nový hejtman potvrdil účast. Z osobního jednání, kde byly projednány hlavní myšlenky má dobrý dojem a pocítil vstřícnost. Hasiči se řadí na první místo. Poděkoval za změnu data pouti ve SV. Hostýně. Bude se konat pravidelně poslední dubnovou sobotu každý rok. Hejtman má finanční vliv na OSH – 1 300 000,-. Případné výklady týkající se sboru x jednotka způsobí problémy na krajích, vysvětlení je podle něj dostatečné. Akce jsou letos splněné a podařilo se i krajské kolo v PS díky zlepšení organizace. Neomluvitelný je krach zadané práce. Komplexní zabezpečení k docílení podmínek pro soutěže je možné využít pro kraj. Co se týče plesu hasičů, spolupracuje se s HZS, kde je nový ředitel. Spolupráce je dobrá a vstřícná. Na závěr připomněl nedořešení problému s evidencí členské základny.
p. Janeba reagoval, že na jednání VV SH ČMS byly stanoveny konkrétní kroky k nápravě. Ukončil bod jednání, ze své funkce upřímně poděkoval za aktivitu a starostlivost a popřál všem mnoho dalších úspěchů. Správným řešením bylo zavedení organizačních jednotek na úrovni krajů. Informoval, že veškeré připomínky se budou projednávat a řešit. Popřál příjemnou zábavu.
p. Sýkora na závěr všechny přítomné pozval na předávání hasicí techniky, které se bude konat dne 18. 12. 2008 v 10h v Olomouci.

2) Zahájení, volba zapisovatele, ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatelka: sl. Michaela Šimonová

Ověřovatelé: Ing. Karger, p. Procházka

Ing. Richter přivítal přítomné členy VV SH ČMS a starosty KSH v Hotelu Přibyslav, ze zdravotních důvodů omluvil p. Grubauera, přečetl program jednání VV SH ČMS a vyjmenoval písemné materiály, které byly členům VV SH ČMS odeslány poštou a materiály, které byly rozdány na místě.

Program jednání schválen bez připomínek.

3) Kontrola plnění usnesení

Materiály byly předloženy písemně.

Ing. Richter krátce pohovořil ke každému z bodů tohoto materiálu.
Ing. Jirota informoval o stavu pojistného a o stavu nových produktů HVP, a. s.. Konstatoval, že je předpoklad splnění ukazatele hrubého zisku, ale že ohroženo plnění předpisu pojistného jako celku. Nad očekávání se vyvíjí předpis pojistného povinného ručení motorových vozidel a i škodní průběh je poměrně příznivý.
Ing. Richter navrhl najít zajímavé téma pro přednášku SS OSH ČMS. Informoval o dění v ČNV CTIF a dodal, že problém startu až tří družstev žen v PS je otázkou financí. SH ČMS se tomu nebrání, ale v okamžiku, kdy byla ustanovena reprezentace, nelze hradit výdaje na další dvě družstva z rozpočtu SH ČMS, jelikož tento s tím nepočítá.

Hlasování: jednomyslně schváleno.

Usnesení č. 70/2008: VV SH ČMS bere „Kontrolu plnění usnesení“ na vědomí.

4) Informace z Vedení SH ČMS

Materiál byl předložen písemně.

Ing. Richter informoval o výjezdním jednání Vedení SH ČMS na Slovensku, které se uskutečnilo ve dnech 20. – 21. 11. 2008 v Dunajském Klátově.

5) Předběžný souhrn kontrolní činnosti v roce 2008 (starostové KSH, čl. VV SH ČMS + Kancelář SH ČMS)

Ing. Richter informoval o dvou proběhlých kontrolách MV ČR. První kontrola byla zaměřena na mládež, druhá kontrola na PS. Došlo k upozornění na několik drobných nedostatků, jako např. rozpoložkování apod. Konstatoval, že obě kontroly dopadly dobře.
p. Páv upozornil na markantní nedostatky na okresech jsou jen v práci odborných rad.
Ing. Richter dodal, že předpokládá, že Grant č. 1 z MV ve vztahu ke sborům a okresům zůstává v nezměněné podobě.
p. Žižka informoval o nárůstu hasičské mládeže a dodal, že co se týče školení a výcviků, nemají orgány SH ČMS jednotné názory.
p. Černý sdělil, že odborná příprava okresů přehrála spoustu práce na HZS a konstatoval, že v jistém smyslu bude problém navrátit se k původnímu zabezpečování odborné přípravy. Dále informoval, že problémy, které byly na OSH Rokycany, jsou řešeny. V letošním roce se situace zlepšila, avšak řešení je dlouhodobějšího rázu.
p. Doubrava informoval o 1. zasedání VV KSH, které se konalo v Chorvatsku, kde se připravil plán činnosti pro rok 2009. Další zasedání se konalo v listopadu, diskutovalo se o přípravě MČR PS v Ústeckém kraji, o setkání ZH v kraji, dále informoval o převodu vozů od Policie ČR, nedostali jsme bohužel žádné, viz. Výňatek z novin Ústeckého Deníku.
p. Orsák konstatoval, že s pomocí ústředí udělal Královéhradecký kraj velký krok kupředu. Informoval o hloubkové kontrole krajského úřadu s dobrým závěrem. Vzhledem k protiřečení si v pravidlech doporučuje ÚORV zaujmout stanovisko k soutěžím, kterého by se mělo držet celé SH ČMS. Soutěžní pravidla by se měla dodržovat a ne obcházet. Dále se vyjádřil ke spolupráci s HZS, což je dle jeho slov nutnost. Plně si uvědomuje, že ne vždy končí dohodou, ale možný je i střet.
p. Slámečka informoval o kontrolní činnosti, kde je v čele KRR žena. Je schopná a chytrá a motivuje ostatní. Dále podotkl, že až na drobnosti administrativního charakteru v kraji není žádný mimořádný problém.
p. Gargula konstatoval bezproblémovou činnost Jihomoravského kraje.
p. Sýkora informoval o ukončení činnosti minimálně 16 SDH. Sdělil, že velký ohlas mělo školení, přičemž poděkoval za pomoc Ing. Jiroty. Ke zmíněnému problému s ÚORV dodal, že z jeho problému je problém i rozhodčími, kteří nechodí jednotně ustrojeni a nedodržují stanovená pravidla.
p. Krajča krátce poreferoval o kontrole čerpání dotací na tábory a konstatoval problém s ÚORV z hlediska nejasnosti, nestálosti a nejednoznačnosti vysvětlení. Dále sdělil, že v kraji probíhají kontroly z KÚ jednou ročně a jsou daleko hlubší, než jiné běžné kontroly. Nakonec dodal, že spolupráce s krajem je na velmi vstřícné úrovni.
Ing. Kuběna Veškeré akce jsou podchycené do detailu. Nekonají se jen školení HZS, dobrovolní hasiči HZS doplňují a to je podstatné. K získaným dotacím od KÚ následují kontroly, které jsou velice důsledné.
p. Makkai sdělil, že kontrolní činnost se provádí jednou ročně střídavě v jednotlivých okresech. Z jeho pohledu v žebříčku pracovitosti je ORM, dále ORV, avšak ORP vázne na všech okresech. Letos kontrola proběhla na okrese Svitavy a dopadla dobře. Vyšel příkaz generálního ředitele HZS ČR proškolit velitele JPO V, zapojili jsme se a na shromáždění starostů jednotlivých sborů jsme starostům připomínali účast a HZS tak konstatovala 90% účast na školení.
PhDr. Juráň konstatoval, že o činnosti ÚKRR hovořil již na minulém jednání VV SH ČMS. Dodal, že SH ČMS dostává 30 – 40 mil. Kč na dotacích, ÚKRR byla podrobně seznámena s problematikou využívání státních dotací z MŠMT, v této oblasti byly následně provedeny patřičné kontroly na některých okresech. Byly zjištěny drobné nedostatky, které byly napraveny. Výsledky z kontrolní činnosti byly celkem dobré.
Ing. Jirota krátce pohovořil k roku 2009, kde se plánuje v rámci každého KSH kontrola 1 okresu. Praha kontrolována nebude, jelikož kontrola proběhla v letošním roce. Vyjmenoval OSH, která jsou zahrnuta v plánu kontrol. Vyzval přítomné při změnách informovat Kancelář SH ČMS a nabídl pomoc. Kontrola by měla být ukončena zápisem, metodika je dostupná na webu. Bylo by dobré zápisy v Kanceláři evidovat a dále je využívat. Doporučuje zaměřit kontroly na dotace MV.
Ing. Homolková-Němečková vyjádřila poděkování ÚKRR a KRR za průběžnou kontrolu. Je nesporné, že v tak rozsáhlé dotaci jakou je dotace z MŠMT se občas objeví chyby z neznalosti a to zejména v SDH, kam se státní dotace z MŠMT také rozšířily. Rozhodně však došlo za poslední roky k výraznému zlepšení, je třeba vyzdvihnout obrovský posun systému komunikace mezi Kanceláří SH ČMS a OSH. Jako pozitivní hodnotí zavedení informačního přehledu o stavu vyúčtování dotace na www.dh.cz. Jako nejčastější nedostatek se objevuje, že na dokladech nejsou zkratky, které označují jeho přiřazení do oblasti státní dotace. Není důležité zda je zkratka přesně taková, jakou uvádí náš vnitřní metodický pokyn, ale doklad musí být označen tak, aby bylo identifikovatelné, že byl hrazen ze státní dotace z MŠMT.

6) Ostrava 2009

Ing. Homolková-Němečková představila prezentaci k akci Ostrava 2009. Prezentace zahrnovala pohled na kompletní přípravu akce i na vlastní průběh mezinárodní hasičské soutěže. Byla publikována místa ubytování, tréninků a i vlastních závodů včetně doprovodných programů (Představení národů, Výstavka národů, Táborová soutěž a další). Přítomní byli seznámeni s plánovaným časovým harmonogramem akce, byla podána informace o stavu přihlášek dobrovolníků.
p. Krajča doplnil vystoupení ing. Homolkové-Němečkové a podal informace o přípravách celodenního výletu družstev mladých hasičů, který spadá do jeho kompetence. Výlet bude organizován do Skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, na Pustevny a do blízkého okolí. Nutný bude přejezd autobusy, účastníci budou rozděleny do dvou skupin, z nichž jedna navštíví nejprve skanzen s obědem a poté Pustevny, druhá se nejprve podívá na Pustevny, a poté shlédne skanzen s obědem. K cestě na Pustevny bude využita lanovka. P. Krajča požádal o zajištění pověření ČNV jednat ve věci organizace celodenního výletu pro MH.
Ing. Richter uvedl, že je očekáván velkolepý a dobrý průběh a dodal, že celá soutěž bude pojata jako mezinárodní hasičská soutěž. Dal na vědomí, že nejpozději do března 2009 očekává potvrzení účasti členů VV SH ČMS a starostů KSH, kvůli zajištění ubytování, či zařazení do organizačního týmu.
p. Netík dodal, že problém s družstvy žen v disciplínách CTIF bude projednán na ÚORV
Ing. Richter informoval, že problém s ženami v disciplínách CTIF se dá vyřešit tím, že budou startovat v kategorii smíšených družstvech. Zároveň pochválil Vlčnov za jeho vypracování se a dodal, že se prosazuje účast všech nominovaných.
Ing. Homolková-Němečková sdělila, že vedoucí družstev klasiků jsou vstřícní novému řešení, přestože není ideální. Družstva klasických disciplín již na kvalifikaci projevila vysokou úroveň své připravenosti a to zejména s ohledem na pořadovou přípravu a ústrojovou kázeň, za což jim náleží poděkování. Klasické disciplíny nejsou v ČR tak populární jako PS, je to však pravděpodobně otázka publicity, protože kdo pronikne hlouběji do této soutěžní oblasti zjistí, že se jedná o hasičsky velmi zajímavou činnost.
Doc. Liška uznal, že je dobrá maximální informovanost o problému s účastí družstev žen a uvedl, že všem vedoucím bylo na rovinu řečeno, že změna pokynu je velmi nereálná. Dá se tak předejít stížnostem a je možné, že budou preferovat tuto variantu, než aby se nezúčastnili vůbec.
p. Netík připustil účast na VVH a je ochoten osvětlit komplikace, které nastaly s účastí družstev žen v disciplínách CTIF..

7) Ediční činnost (vyhodnocení 2008)

Materiál byl předložen písemně.

Ing. Richter okomentoval všechny body předloženého materiálu a dodal, že se shromažďují podklady pro plánovaný Almanach. Informoval, že Dr. Havlík navrhl knihu zaměřenou na CHH a město Přibyslav. Byla by vydána ke 450. výročí od založení na IV. řádném sjezdu SH ČMS. (Připomněl, že ke 3. řádnému sjezdu SH ČMS byla vydána publikace Hasičský dům). P. Slámečka by pomohl s financováním – KÚ, MÚ.
p. Janeba doporučil zařadit do plánu ediční činnosti na rok 2009 také bojové a cvičební řády, kterých je nedostatek. Také připomněl knihu Dr. Tauše a Dr. Řepiského Historie vývoje PO.
Ing. Richter podotkl, že SH ČMS nemá na tuto oblast dostatek finančních prostředků. VŠB je více úspěšnější pro získávání dotací z této oblasti. Následný prodej publikací se uskuteční prostřednictvím OSH, VPO, a.s. a ÚHŠ.
Doc. Liška informoval, že sekce sběratelů připravuje ke 145. výročí založení SDH vydání knihy Hasičské pozvánky a tiskoviny. Budou jak historické, tak novodobé. Organizátorem je Alois Vláčil.
Ing. Richter doporučil, aby patronát převzala CHH.
p. Pátek informoval, že se již na tomto projektu podílí velkou měrou.
Ing. Richter podotkl, že lze tisknout pouze to, co bude možné ufinancovat.
p. Orsák sdělil, že v rámci KSH Královéhradeckého kraje byl vypracován projekt s polskými partnery na tisk česko-polského odborného slovníku s hasičskou tématikou, jehož tisk by byl financován z dotací EU.
Ing. Majer požádal o zařazení do plánu ediční činnosti na rok 2009 novelizované učební texty k odbornosti Preventista I. a II. stupně.
Ing. Richter zrekapituloval schválené ediční tituly na rok 2009 v tomto pořadí:

  1. Učební texty pro plnění odznaků Preventista II. – III. (aktualizace)
  2. Malý průvodce plnění odznaků odborností MH (aktualizace) + E – learningový výukový program
  3. Almanach
  4. Historie a vývoj PS v kategorii dobrovolní hasiči
  5. Historie vývoje dobrovolného hasičstva (p. Řepiský, p. Tausch)
  6. Hasičský zámek (p. Havlík)
  7. Historie a vývoj pozvánek (p. Vláčil)
Bude provedena kalkulace tisku navržených edičních dokumentů. Dodal, že je na místě opatrnost vzhledem k vysokým nákladům. Doporučuje plán ediční činnosti na rok 2009 tématicky odsouhlasit dle navrženého pořadí a přislíbil, že na příštím jednání VV SH ČMS bude předložena kalkulace a obsahový záměr zpracovaný navrhovateli. Vyzval všechny přítomné k využití kontaktů a konexí k možnému ušetření finančních prostředků.

Hlasování: jednomyslně schváleno.

Usnesení č. 71/2008:

    Ediční plán na rok 2009 zahrnuje 7 titulů, VV SH ČMS ukládá Kanceláři SH ČMS spolupracovat při zabezpečení finančních kalkulací navržených titulů.

8) Návrhy na vyznamenání SH ČMS

Materiály byly předloženy písemně.

Ing. Richter doporučil zpětné odsouhlasení vyznamenání, která byla výjimečně udělena v mezidobí jednání VV SH ČMS. Vyjmenoval všechna udělená vyznamenání a zdůvodnil je. Doporučil na schválení udělení řádu sv. Floriána pro plk.Bc. Dalibora Gosmana, ředitele HZS Hl. m. Prahy, který oslaví své 60. narozeniny. Informoval o proběhlém udílení titulů Zasloužilý hasič. Dodal, že se zvyšují počty vyznamenaných. Je třeba hlídat návrhy na vyznamenání, která jsou přísně výběrová.
p. Páv sdělil, že dva roky sleduje udílení medailí Za záchranu života a dle jeho úsudku často dochází k situacím, kdy je oceněna občanská povinnost. Toto ocenění je ovšem pro opravdu hrdinské činy.
p. Žižka předložil dva návrhy na vyznamenání a doporučil jejich výjimečné schválení.
Ing. Richter se vyjádřil k návrhům medailí Za záchranu života z OSH Ostrava. Navrhl udělit medaili Za odvahu a statečnost celému kolektivu, ne jednotlivcům.

Hlasování: jednomyslně schváleno.

Usnesení č. 72/2008:

    VV SH ČMS schvaluje Návrhy na vyznamenání SH ČMS, mění návrhy na udělení medailí Za záchranu života na medaili Za odvahu a statečnost pro kolektiv zasahujících členů JSDH Vratimov.

9) Různé

Ing. Majer sdělil, že ÚORP žádá změnu nedobře formulovaného usnesení.
    Bylo schváleno: Usnesení č. 68/2008: VV SH ČMS schvaluje nový systém plnění odbornosti Preventista.
Dále informoval o změnách ke kterým došlo a osvětlil, co budou obnášet. Na závěr předložil dopracované testové otázky.

Proběhla diskuze k prevenci

Ing. Richter na závěr diskuze sdělil, že v roce 2007 bylo uděleno 23 odborností Preventista I., 128 odborností Preventista II. a 429 odborností Preventista III.
Ing. Jirota doporučil plnění odznaků odbornosti Preventista ustanovit směrnicí, nikoli Metodickým pokynem. Dodal, že lze vydat směrnici jako přílohu Metodického pokynu.
Ing. Richter přislíbil nalézt řešení.
p. Sýkora informoval, že se na přání starosty SH ČMS zúčastnil jednání České asociace hasičských důstojníků, kde přednesl poděkování SH ČMS za spolupráci v uplynulém období.
p. Orsák – perou peníze.
p. Slámečka informoval o jednání s dolnorakouskými hasiči a sdělil, že se chystá výstava k 20. výročí pádu železné opony, propagaci mají na starost dobrovolní hasiči, konkrétně tři města. Celé léto potrvají celé léto a Vysočinou povede 243km trať historické rallye hasičských automobilů, kterých se zúčastní 50 – 70. Jednou ze zastávek bude i Jihlava, ve které se kolona zdrží přes noc. Vznik této akce souvisí s domnělou představou konání Pyro Caru.
p. Makkai informoval starosty KSH o novém produktu HVP, a.s. povinné ručení.
p. Slámečka sdělil, že na Vysočině dostávají SDH před VVH propagační materiály HVP, a.s. formou zpravodaje.
Ing. Richter poděkoval za dobrý námět, který lze rozšířit i do ostatních krajů.
p. Páv vznesl dotaz, zda se stále hledá řešení přestupů, tedy vhodný evidenční program.
Ing. Richter odpověděl, že byla podepsána výpověď stávajícího smluvního vztahu „evidence čl. základny“.
Ing. Homolková-Němečková osvětlila tuto situaci a pro více informací odkázala přítomné na Bc. Aulického.
p. Černý navrhl, aby se uspořádalo poslední SS OSH v tomto volebním období jako dvoudenní.

Hlasování: jednomyslně schváleno.

Usnesení č. 73/2008:

    VV SH ČMS schvaluje jarní jednání SS OSH v roce 2010 jako dvoudenní, jelikož bude poslední v současném volebním období.

p. Žižka vznesl kritiku na stejnokrojovou kázeň a pořadový výcvik na veřejných akcích a soutěžích.
p. Orsák infomoval o okresní soutěži, které se zúčastnil. 16 družstev se zúčastnilo v pracovním ustrojení, soutěž měla perfektní průběh, i díky nepožitému alkoholu, což je dle jeho názoru stále větší problém. Navrhuje celoplošně začít pracovat s mládeží.

Proběhla diskuze k pořadovému výcviku.

Doc. Liška doporučil, aby ÚORV připravila materiály na okrsky pro celou republiku.

 

Hlasování: jednomyslně schváleno.

Usnesení č. 74/2008:

    VV SH ČMS ukládá ÚORV vypracovat přílohu ke Směrnici hasičských soutěží pro okrskové soutěže v PS, která se bude týkat zařazení prvků pořadové přípravy.

p. Netík ještě jednou zopakoval, že oděvy V budou vyrobeny do 15. 12. a předány budou nejdříve do března. Dále informoval, že 15. 11. 2008 se uskutečnila akce vyhodnocení sportovců - galavečer PS v Karlových Varech. Navrhl sloučit soutěž, podle pořadí i ankety. Oba organizátoři souhlasí.
Ing. Richter dodal, že ÚORM a ÚORV to prodiskutuje.
p. Páv na závěr dodal, že KSH Středočeského kraje pořádá 30. 5. 2009 na Konopišti oslavu založení prvního hasičského sboru, možnost pojetí celorepublikové akce.

10) Závěr

Ing. Richter všem moc poděkoval, popřál pohodové vánoční svátky a mnoho zdraví, štěstí a úspěchů do dalšího roku. Příští jednání VV SH ČMS se bude konat 22. 1. 2008 v Praze.

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017