Domů » Reprezentace » Reprezentace dorostu v PS » Osmnáct medailí a tři světové rekordy – hasičská mládež excelovala na mistrovství světa
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes167
mod_vvisit_counterVčera827
mod_vvisit_counterTento týden2216
mod_vvisit_counterMinulý týden2325
mod_vvisit_counterTento měsíc8215
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096181270
Osmnáct medailí a tři světové rekordy – hasičská mládež excelovala na mistrovství světa Tisk
Středa, 12 Srpen 2015 07:04

Světový požární sport se pomalu, ale jistě stává doménou českých reprezentantů. Hasičská mládež ze Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v uplynulých dnech doslova opanovala IV. Mistrovství světa juniorů a VI. Mistrovství světa dorostu v požárním sportu 2015, které od 2. do 9. srpna hostilo běloruské Grodno. Čeští dorostenci a dorostenky, junioři a juniorky získali osmnáct medailí – 8 zlatých, 4 stříbrné, 6 bronzových – a přitom stačili ještě přepsat tři světové rekordy!

„Je to obrovský úspěch. Letos se navíc konaly hned dvě vrcholné akce, kromě mistrovství světa dorostu a juniorů ještě olympiáda mladých hasičů, a obojí jsme dokázali vyhrát. Je skvělé, že se nám daří porážet silné týmy, například z Ruska, Běloruska nebo Ukrajiny, které v požárním sportu vítězily posledních dvacet let,“ pochvaluje si Monika Němečková, náměstkyně starosty SH ČMS pro úsek mládeže.

Dorostenci od 13 do 18 let a junioři do 23 let se v Bělorusku utkali ve čtyřech tradičních disciplínách. Během týdenního světového šampionátu je čekal výstup na cvičnou zeď, běh na 100 metrů překážek, štafety 4x100 metrů překážek a požární útok. Češi si už před mistrovstvím světa rozhodně nedávali malé ambice, ty pramenily z kvalitní celoroční přípravy a prokázané formy na závěrečném soustředění. „S klukama jsme se seběhali, zkoušeli jsme hlavně kolektivní disciplíny. Ty zvládáme, máme v nich slušné časy, hlavně ve štafetách bychom mohli utrhnout nějaký dobrý výsledek. Forma kluků snad ani nemůže být lepší, ti v mladší kategorii jsou schopni zaběhnout i světové rekordy, třeba Lukáš Gerža,“ věřil před odjezdem Daniel Klvaňa, kapitán reprezentace dorostu. A konečné výsledky jeho slova jen potvrdily.

Právě dorostenec Lukáš Gerža byl prvním medailistou, když hned na úvod nejrychleji ze všech pokořil cvičnou zeď a získal pro českou výpravu první zlato a titul mistra světa. Ten vzápětí přidaly i dívky v běhu na 100 metrů překážek. Na nejcennější kov dosáhla dorostenka Kamila Krejčí, juniorka Šárka Jiroušová dokonce zvítězila v novém světovém rekordu. Stříbro pro družstvo dorostenek ještě přidala Nikola Polová.

Dominanci v této disciplíně potvrdili posléze i chlapci. Mistrem světa se až na základě cílové fotografie stal dorostenec Lukáš Kroupa, bronz vybojoval Daniel Klvaňa. Stříbrnou medaili v běhu na 100 metrů překážek si odvezl i junior Martin Lidmila.

Důkazem všestrannosti českých sportovců je 3.místo Markéty Markové ve dvojboji, který se dle pravidel požárního sportu vyhodnocuje jako samostatná disciplína, přesto že se jedná o součet výkonů z běhu na 100 m s překážkami a výstupu na cvičnou věž.

Světový rekord posunuli čeští reprezentanti i ve štafetách na 4x100 metrů překážek. Postarali se o něj dorostenci, kteří se za podpory početného českého publika vybičovali k nejlepšímu štafetovému výkonu dne. Bezchybně naběhané předávky, technicky dobře zvládnuté úkony na domečku od Karla Flídra i na bariéře od Vojty Klenky, s chladnou hlavou zaběhnutý třetí hadicový úsek Daniela Klvani, výborné hašení a zejména ostrý finiš Jana Gáška, který svedl doslova souboj tělo na tělo s ruským závodníkem, přinesly české výpravě další zlatou medaili. Výkonem 55,16 s posunuli světový rekord o více než vteřinu.

Zahanbit se nenechala ani štafeta juniorů. První družstvo si sice kvůli ulitému startu připsalo neplatný pokus, vše ale zachránilo druhé české kvarteto, které si se složitou situací poradilo na jedničku, a časem 54,80 s přidali do české sbírky další zlatou medaili. Dorostenky rozšířily řadu medailí ze štafety o bronz, když nejlepším výkonem letošního roku 64,48 s nestačily pouze na Bělorusky a Rusky.

Závěr šampionátu patřil královské disciplíně – požárnímu útoku. V této disciplíně junioři vybojovali bronz a skončili na celkovém druhém místě. Třetí doběhly i juniorky a na stejném stupínku skončily i v celkovém hodnocení. Dorostenkám se bohužel útok na nejvyšší příčky nevydařil a skončily bez medaile. Největší radost naopak měli dorostenci, kteří v požárním útoku vytvořili opět světový rekord a díky celkovému vítězství mohli slavit titul mistrů světa.

„Děvčatům se na světovém šampionátu nedařilo tak jako např. v loňském roce, kdy dorostenky získaly titul mistryň světa, určitě myslely na lepší umístění. Ale je to kolektivní technický sport, který je o souhře lidí i vybavení a ne vždy vše vyjde na 100 %. I tak všechny dívky předvedly krásné výkony. Největší radost nám samozřejmě udělali dorostenci. V této kategorii bylo navíc nejpočetnější zastoupení, takže o to více nás jejich úspěch těší. Základem tohoto úspěchu je i fakt, že máme z čeho vybírat. Členská základna, která čítá více jak 50 000 mladých dobrovolných hasičů je početná. Je sice škoda, že každý rok se v podstatě reprezentace dorostu mění, protože závodníci odrostou a posouvají se do dalších kategorií a práce trenérů je o to náročnější, ale v takového počtu se talenti stále objevují a trenéři mají zase rok na to připravit další úspěšný tým,“ dodává Monika Němečková.

VÝSLEDKY:

Pořadí

Jméno

Disciplína

Kategorie

1. místo

Lukáš Gerža

Výstup na věž

dorostenci

1. místo

Kamila Krejčí

100 metrů př.

dorostenky

1. místo

Šárka Jiroušová

100 metrů př. (WR)

juniorky

1. místo

Lukáš Kroupa

100 metrů př.

dorostenci

1. místo

štafeta

4x100 m př. (WR)

dorostenci

1. místo

štafeta

4x100 m př.

junioři

1. místo

družstvo

Požární útok (WR)

dorostenci

2. místo

Nikola Polová

100 metrů př.

dorostenky

2. místo

Martin Lidmila

100 metrů př.

junioři

2. místo

družstvo

4 x 100 m př.

juniorky

3. místo

Daniel Klvaňa

100 metrů př.

dorostenci

3. místo

Markéta Marková

Dvojboj

juniorky

3. místo

štafeta

4x100 m př.

dorostenky

3. místo

družstvo

Požární útok

junioři

3. místo

družstvo

Požární úrok

juniorky

1. místo

celkové pořadí

dorostenci

2. místo

celkové pořadí

junioři

3. místo

celkové pořadí

juniorky

 

Kontakt pro bližší informace:

Ing. Monika Němečková
náměstkyně starosty SH ČMS pro úsek mládeže
Tel.: 222 119 506
Mobil: 606 683 699
E-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 
Banner

plakat chp-2017