Domů » Zprávy ze SH ČMS » Upozornění pro podnikající SDH v pohostinství na nutnost koncese při prodeji alkoholu
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Kontakt

SH ČMS

Římská 2135/45

121 07 Praha 2


Telefon: 222 119 501
Fax: 222 119 507
Email: kancelar@dh.cz

IČ: 00442739

DIČ: CZ00442739

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes193
mod_vvisit_counterVčera272
mod_vvisit_counterTento týden1273
mod_vvisit_counterMinulý týden2082
mod_vvisit_counterTento měsíc4947
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096178002
Upozornění pro podnikající SDH v pohostinství na nutnost koncese při prodeji alkoholu Tisk
Pondělí, 21 Říjen 2013 08:49

Senát parlamentu ČR definitivně schválil novelu živnostenského zákona, která zavádí koncese na prodej alkoholu. Tato koncese se vztahuje na všechny podnikatele - fyzické osoby i všechny společnosti - právnické osoby, které jakýmkoliv způsobem obchodují nebo prodávají alkoholické nápoje nebo jakýmkoliv způsobem distribuují alkohol a jiné lihoviny. Tato novela vyšla dne 2. 10. 2013 ve Sbírce zákonů ČR a stala se tak platnou. Účinnou se stala 17. 10. 2013. O koncesi musíte mít požádáno nejpozději do 17. 4. 2014.

Pokud tedy prodáváte alkohol nebo lihoviny jakýmkoliv způsobem, musíte mít pro takový prodej koncesní listinu. A to ať s alkoholem obchodujete, prodáváte jej v obchodě či restauraci. O koncesi musíte mít zažádáno nejpozději do 6 měsíců ode dne platnosti zákona, jinak nesmíte alkohol vůbec prodávat !!!

Často kladené otázky níže:

 

 

 

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

1. Kdo všechno potřebuje koncesi na prodej lihovin ?

Koncesi na prodej lihovin potřebuje každý obchodník bez rozdílu velikosti, který prodává jakýmikoliv způsobem lihoviny a dále každý, kdo v rámci hostinské činnosti prodává lihoviny spotřebitelům. Typicky se jedná o všechny velkoobchodníky s alkoholem, ať už malé nebo velké, dále o všechny, kdo prodává alkohol maloobchodně - tj. všechny prodejny potravin, večerky, benzínky, a další. Koncese se samozřejmě také vztahuje na všechny restaurace, hospody, bary a jiné podobné podniky, které prodávají lihoviny spotřebitelům.

 

2. Musí společnost skládat nějakou kauci ?

Zákon nově zavádí povinnost složit kauci, ale jen těm obchodníkům a výrobcům lihovin, kteří uvádějí lihoviny přímo do oběhu a kolkují je. Prakticky se dá tedy říci, že pokud doposud alkohol nekolkujete, nemusíte ani nově žádnou kauci skládat.

 

3. Provozuji restauraci nebo kavárnu. Potřebuji také koncesi ?

Ano, pokud provozujete jakoukoliv provozovnu na základě živnosti - hostinská činnost - a ve Vaší provozovně prodáváte lihoviny, musíte koncesi nově mít. Nemusíte však skládat žádnou kauci.

 

4. Potřebuji na koncesi na prodej alkoholu nějakou odbornou způsobilost ?

Ne, nepotřebujete. K získání koncese na prodej lihovin nemusíte mít žádnou odbornou způsobilost.

 

5. Co je od Vás pro vyřízení koncese na prodej alkoholu a lihovin potřeba ?

Na vyřízení koncese na prodej lihovin od Vás bude Živnostenský úřad potřebovat nacionále Vaší firmy (především IČO) a potřebuje vědět, kdo Vaši firmu reprezentuje. Pro tuto koncesi není stanovena žádná odborná ani jiná způsobilost. Dostane ji každá firma nebo společnost, která o koncesi požádá. Nezapomínejte na to, že tuto koncesi potřebuje velké množství firem a možnosti úřadů ji vyřídit nejsou neomezené. Doporučujeme začít koncesi vyřizovat co nejdříve. Pokud si s vyřizováním koncese pospíšíte, vyhnete se frontám, které se pravděpodobně budou na úřadech tvořit s blížícím se datem, do kdy bude nutné si koncesi opatřit. Je to stejné jako s podáváním daňového přiznání nebo povinnou výměnou řidičského průkazu. Stačí se tedy vydat na živnostenský úřad v jeho úředních hodinách a pak si vystát frontu, bude-li vůbec nějaká. Jakmile se dostanete na řadu, úředník s vámi koncesi na prodej alkoholu během ani ne půlhodinky vyřídí a vy se můžete vrátit k svému podnikání. Není třeba žádného speciálního osvědčení ani skládání kauce. Ta se týká pouze výrobců lihovin a obchodníků, kteří uvádí lihoviny do oběhu, zkrátka těch, kteří lihoviny kolkují.


K usnadnění zřízení koncese byla vyhotovena nová příloha k registračnímu listu SDH, kterou naleznete zde

 

 

plakat chp-2017