Domů » Školy a centra » ÚHŠ v Jánských Koupelích » Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes113
mod_vvisit_counterVčera622
mod_vvisit_counterTento týden2784
mod_vvisit_counterMinulý týden2325
mod_vvisit_counterTento měsíc8783
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096181838
Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou Tisk
Čtvrtek, 10 Říjen 2013 11:46

Provádění záchranných prací ve výšce a nad volnou hloubkou jednotkami požární ochrany zahrnuje širokou škálu činností a aktivit, které hasiči musí řešit v prostorech s nebezpečím pádu, často v nebezpečných a exponovaných situacích.

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

Tato činnost není v České republice omezena kategorií jednotky požární ochrany (dále jen „jednotky PO“). Záchranu osob z výšky, technicky náročné zásahy s komplikovaným přístupem s nutností využití lanových technik, řeší specielně odborně připravovaní členové lezeckých skupin a lezeckých družstev (dále jen „hasiči-lezci“), kteří jsou ustaveni v rámci Hasičského záchranného sboru České republiky (dále jen „HZS ČR“) a plošně pokrývají území České republiky. Nicméně slanění, pracovní polohování, záchranné a likvidační práce např. při řešení následků větrných smrští, upevnění plechů na střechách, využití lanové techniky pro záchranu osob během povodní, případně při odstraňování následků povodní apod. může být a v praxi bývá řešeno obecně jednotkou PO bez ohledu na kategorii jednotky PO.

Všechny zásahy ve výšce a nad volnou hloubkou kladou zvýšené nároky na zasahující hasiče vyplývající z vysoké rizikovosti prováděné činnosti ve výšce a nad volnou hloubkou. Hasiči, kteří jsou v prostoru s nebezpečím pádu, musí činnost provádět bezchybně, precizně a s vědomím následků, které mohou vyplynout z individuelní chyby při prováděné činnosti. Jakékoli pochybení může mít a má za následek pád se všemi jeho negativními důsledky. Zpravidla se jedná o těžké nebo smrtelné úrazy.

Stávající systém odborné přípravy jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí (dále je „JSDHO“) dostatečným způsobem nereflektuje na výše uvedené skutečnosti, odborná příprava členů JSDHO je v gesci velitele JSDHO bez ohledu na to, zda k této specifické činnosti má předpoklady fyzické, psychické a pedagogické. Problematika prací ve výšce a nad volnou je začleněna v kurzech k získání odborné způsobilosti velitele JSDHO. Časovou dotaci na tuto oblast ve srovnání s možnými důsledky nesprávně prováděných činností lze považovat za neadekvátní a nedostatečnou.

Z výše uvedených důvodů pověřené vzdělávací zařízení SH ČMS – Ústřední hasičská škola v Jánských Koupelích (dále jen „UHŠ Jánské Koupele“) připravuje instrukčně metodická zaměstnání – Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro jednotky SDH obcí I (dále jen „IMZ I“). Cílem IMZ I je připravit a proškolit velitele jednotek SDH obcí, velitele družstev a  případně velitelem JSDHO určeného člena (garanta odborné přípravy) k jednotnému provádění odborné přípravy ve výšce a nad volnou hloubkou. IMZ I bude realizován s podporou Krajského sdružení hasičů Moravskoslezského kraje. Prostředky pro IMZ byly poskytnuty firmami dodávající jednotkám požární ochrany věcné prostředky pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou, především firmou Singing Rock a dále firmou Lanex a.s. Program IMZ I byl připraven a bude veden členy Lektorského sboru HZS ČR pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou.

 

Termín konání jediného běhu IMZ v roce 2013 je 29. 11. – 1. 12. 2013. Cena za IMZ I je 3 990,-, přičemž v ceně je zahrnuto ubytování a strava účastníků, dále doprava na externí výcvikové trenažéry, zapůjčení kompletní sady věcných prostředků pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou, komplexní souhrn metodických materiálů. V případě zájmu je možné obrátit se telefonicky přímo na školu – tel. 556 309017, kontaktní osobou je Ing. Jan Karger. Počet účastníků jednotlivých IMZ je omezen, pro zařazení do IMZ je rozhodující datum přihlášky, případné další IMZ v roce 2014 budou realizovány na základě zájmu.

Cílovým stavem po absolvování IMZ bude frekventant, který:

  1. 1.bude mít základní vědomosti o zásadách pohybu ve výšce a nad volnou hloubkou,
  2. 2.bude znát legislativní rámec a interní předpisy řešící problematiku prací ve výšce a nad volnou hloubkou,
  3. 3.bude ovládat vázání a použití základních uzlů,
  4. 4.bude schopen vytvořit kotevní bod,
  5. 5.bude schopen bezpečně použít základní prostředky pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou (lano, karabina, smyčka, postroj, slaňovací prostředek apod.),
  6. 6.bude schopen zajistit sám sebe proti pádu,
  7. 7.bude schopen provést slanění, i za ztížených podmínek (dýchací přístroj, úzké prostory atd.).

 

Všichni frekventanti podpisem potvrdí zdravotní a fyzickou způsobilost a skutečnost, že prošli základní odbornou přípravou hasiče. Organizátor IMZ si vyhrazuje možnost ukončení IMZ bez náhrady pro frekventanty nedodržující pokyny lektorů, případně bezpečnostní zásady. IMZ se bude konat za jakýchkoli klimatických podmínek, praktická část IMZ bude probíhat na nekrytých trenažérech za každého počasí. V rámci UHŠ Jánské Koupele budou zajištěny prostory pro sušení.

Každý frekventant bude vybaven:

  1. 1.oblečení - PS II + zásahový oděv včetně náhradních,
  2. 2.zásahové boty případné outodoorové boty se zpevněným kotníkem (ne tenisky),
  3. 3.rukavice pětiprsté, celoprstové – zásahové nebo pracovní,
  4. 4.doplňky pro případně nepříznivé klimatické podmínky,
  5. 5.případně osobní prostředky pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou využívanéJSDHO.

Délka trvání IMZ – 24 hodin. Další požadavky na zařazení do IMZ I jsou následující:

  1. 1.absolvování základní odborné přípravy členů jednotek SDH obcí,
  2. 2.zdravotní způsobilost člena jednotky SDH obce,
  3. 3.odpovídající fyzická kondice a aktuální zdravotní stav,
  4. 4.schopnost adaptability na prostředí práce ve výšce a nad volnou hloubku.

Osnova IMZ:

Pátek - 16:30 začátek IMZ, do cca 21:00.

-          úvod – teorie (učebna),

-          cíle - teorie (učebna),

-          organizační pokyny - teorie (učebna),

-          představení a předání metodických materiálů - teorie (učebna),

-          systém zajištění odborné přípravy v oblasti prací ve výšce a nad volnou hloubkou v podmínkách jednotek PO se zaměřením na JSDHO - teorie (učebna),

-          legislativní rámec a interní předpisy - teorie (učebna),

-          základní uzly – teorie a praxe (učebna, lezecká stěna UHŠ),

-          základy vytváření kotevních bodů – teorie a praxe, (učebna, lezecká stěna UHŠ),

-          základní materiál používaný v průběhu IMZ – vyhodnocení vybavení jednotlivých frekventantů, předání lezeckých balíčků, zásady kontroly prostředků (učebna, lezecká stěna UHŠ),

-          upravení prostředků na míru, kontrolní zavěšení (učebna, lezecká stěna UHŠ),

-          způsoby balení lana (učebna, lezecká stěna UHŠ).

Sobota

-          praktický výcvik.

Neděle

-          praktický výcvik.

 

 

 

Ing. Jan Karger

ředitel školy

 

plakat chp-2017