Domů » Soutěže » Dospělí » Požární sport » Tradice požárního sportu
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes275
mod_vvisit_counterVčera373
mod_vvisit_counterTento týden1524
mod_vvisit_counterMinulý týden1299
mod_vvisit_counterTento měsíc6437
mod_vvisit_counterMinulý měsíc6538
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096172248
Tradice požárního sportu Tisk
Úterý, 03 Červenec 2012 13:30

Cílem činnosti SH ČMS je spolupůsobit při vytváření podmínek k účinné ochraně života a zdraví občanů a majetku před požáry a poskytování pomoci při živelných pohromách a jiných událostech, při nichž je v nebezpečí život, zdraví nebo majetek. Největší aktivitou SH ČMS je vedle jeho hlavního poslání požární sport, v němž dosahuje tradičně dobrých výsledků, a to jak děti a mládež, tak i dospělí dobrovolní hasiči.

Pokud by někdo sečetl počet profesionálních i dobrovolných hasičů a členů občanských sdružení, kteří aktivně požární sport provozují, jistě by se požární sport ocitl mezi sporty s největší členskou základnou v ČR. Podle odhadů se požárnímu sportu v České republice věnuje na 7 000 týmů všech kategorií a věkových skupin.

 

Požární sport se skládá z těchto disciplín:

-         běh na 100 m s překážkami,

-         výstup do 4. podlaží cvičné věže,

-         štafeta 4 x 100 m s překážkami,

- požární útok.

 

Ale středobodem zájmu hasičských sportovců není jen požární sport. Dobrovolní hasiči v poslední době začínají přicházet na chuť i soutěžím v tradičních disciplínách CTIF. Dobře se rozběhla celorepubliková soutěž, která získala tradici ve Dvoře Králové nad Labem a 28. září 2012 se zde konalo III. mistrovství České republiky.

V roce 1970 vrcholné orgány požární ochrany České i Slovenské republiky zavedly požární sport jako součást výcviku všech hasičů v bývalém Československu. Stal se tedy součástí odborné tělesné přípravy hasičů a zůstal jím až do současnosti. První oficiální mistrovství České republiky v požárním sportu se uskutečnilo v roce 1971 v Ústí nad Labem a celé československé federace v Trenčíně.

V roce 1978 byl požární sport zaveden i mezi dobrovolné hasiče, kteří do té doby měli odlišné soutěže - od tohoto roku 1978 je tedy požární sport sportem všech hasičů, profesionálních i dobrovolných. Od roku 1984, kdy se konalo první mistrovství v požárním sportu dobrovolných hasičů v Českých Budějovicích, uplynulo již mnoho let, ale požární sport zůstal stejný.

Každý rok se konají okrsková kola, okresní kola a krajská kola. Z každého kola vždy vyjde vítěz, který postupuje do dalších bojů. Mistrovství české republiky družstev sborů dobrovolných hasičů je vždy vyvrcholením celé sportovní sezóny.

Rok 1985 byl pro dobrovolné hasiče průlomový. V rakouském Vöcklabrucku kromě útoku vyhráli úplně všecko a po právu získali zlaté medaile před reprezentací Rakouska a Spolkové republiky Německo. Úspěchy sklízíme i v posledních dvaceti letech. Na X. mezinárodní soutěži členských států CTIF v roce 1993 v německém Berlíně se naše dobrovolná reprezentace zase vytáhla a obsadila suverénně 1. místo před Německem a Rakouskem. V roce 1997 se mezinárodní soutěž uskutečnila v dánském Herninku. Dobrovolní hasiči zde nestačili na dobře připravené Polsko a skončili na krásném druhém místě před Rakouskem. XII. mezinárodní hasičské olympiády CTIF ve finském Kuopiu konaném v roce 2001 se poprvé v historii soutěží CTIF objevily v soutěžích požárního sportu ženy. Reprezentantky České republiky, zastoupené družstvem žen z Moravského Berouna v ukázkovém závodě zvítězily a předvedly vysokou úroveň ženského požárního sportu. Na XIII. mezinárodní hasičskou olympiádu CTIF v chorvatském Varaždinu dobrovolní hasiči ve své kategorii porazili úplně všechny a obsadili první místo. Na této soutěži nás za ženy reprezentovalo družstvo sboru dobrovolných hasičů Chválenice, které nemělo konkurenci a všechny ostatní ženská družstva svým výkonem nechalo za sebou. Naši sportovci skvěle zabodovali také na XIV. mezinárodní hasičské soutěži v Ostravě v roce 2009, kde startovaly asi tři tisíce reprezentantů z 27 zemí světa. Ostrava ukázala, že jsme v požárním sportu světovou velmocí. Profesionálové skončili na 2. a 5. místě a dobrovolní hasiči vyhráli, co se dalo. Muži byli první. Reprezentace žen, kterou tvořila tři družstva, taktéž zvítězila. V absolutním pořadí skončila na prvních třech místech. Přičemž v běhu na 100 m s překážkami obsadily naše závodnice celých prvních dvacet míst.

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017