Domů » Archiv » Propagační jízda 2012 » Od Olše po Dřevnici aneb jízda dvěma kraji
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes245
mod_vvisit_counterVčera321
mod_vvisit_counterTento týden1053
mod_vvisit_counterMinulý týden2082
mod_vvisit_counterTento měsíc4727
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096177782

Archiv

Slavnostní zahájení se připravuje na pátek 29. června 2012 ve 14.00 hodin na náměstí ČSA v Českém Těšíně, kde místní hasiči chystají bohatý program spojený s návštěvou místního hasičského muzea. Samozřejmě v součinnosti se svými polskými sousedy, protože první kilometry povedou k hraniční řece Olši. Z obou jejích břehů se uskuteční „vodní most přátelství“ a u mostu Svobody uctíme památku zahynulých polských hasičů. Pak budeme hosty našich přátel na rynku v Cieszynie a ve večerních hodinách se jízda přesune po pravém břehu Olzy směrem na Mosty u Jablunkova.

V sobotu 30. června 2012 se členové jízdy účastní ekumenické bohoslužby a žehnání praporce jízdy (věnovaného brněnskou firmou Alerion) a přítomných hasičských praporů. To vše se bude odehrávat na návsi nejvýchodnější obce České republiky, Hrčavě. Starosta SH ČMS Ing. Karel Richter pak slavnostně odstartuje výjezd na tři sta kilometrů dlouhou cestu. Jízda je poprvé mezinárodní a spolu s tatrovkou z roku 1929 z SDH Štramberk a škodovkou z roku 1928 z SDH Ratiboř pojedou hasičští veteráni z polských Myslowic a slovenské Turzovky.

První plánovanou zastávkou budou před polednem Nošovice, kde pozdravíme setkání hasičské drobotiny do šesti let, tzv. přípravky. Poté se vydáme do nedalekých Raškovic, které naším příjezdem zahájí oslavy sta let od založení svého hasičského sboru. Po polední přestávce se vydáme do Janovic a odsud do Frýdku-Místku, kde nás budou očekávat mimo jiné zástupci firem Dräger a Deva F-M. Ta letos oslaví své desáté výročí výroby ochranných oděvů.

V neděli ráno vyjíždíme ze Školícího a výcvikového zařízení HZS ČR Středisko Frýdek-Místek (Hasičský záchranný sbor České republiky je jeden z hlavních partnerů jízdy) směr Štramberk, kam bychom měli dorazit v 10.00 hodin. Po krátké přestávce máme být v poledne v rožnovském skanzenu. Zde bude již od soboty probíhat oslava 20. výročí znovuobnovení Hasičské vzájemné pojišťovny, a.s. a náš příjezd bude jejím vyvrcholením. U této příležitosti proběhne křest knihy „Na cestě jistoty“, která přibližuje historii i současnost této významné pojišťovací společnosti. Odpoledne bude patřit zastávkám ve Valašském Meziříčí, Bystřičce, Ratiboři, Vsetíně, Valašské Polance, Lidečku a nakonec v Horní Lidči, kam přijedeme na přátelské setkání se slovenskými hasiči.

Poslední etapa jízdy povede 2. července 2012 z Horní Lidče k zastávce u nové zbrojnice ve Valašských Příkazech, které slaví sté výročí sboru. Pak se pojede na náměstí ve Valašských Kloboucích a v 10.00 hodin se zastavíme na náměstí ve Slavičíně. V Luhačovicích se náš příjezd stane součástí oslav první písemné zmínky o městě a na 13.00 hodinu bychom měli dorazit do Zlína. V cílovém městě bude na náměstí Míru ukázka zabezpečení ochrany obyvatelstva pro pracovníky krizového řízení, bude pokřtěna Příručka pro přípravu techniků ochrany obyvatelstva a zájemci se budou moci seznámit s nabídkou firmy Požární bezpečnost. Poté bude následovat slavnostní ukončení jízdy předáním praporce starostovi SH ČMS k uložení do Hasičského muzea Centra hasičského hnutí v Přibyslavi.

IV. propagační jízdu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska organizují krajská sdružení hasičů Moravskoslezského a Zlínského kraje. Hlavním koordinátorem akce je tiskový mluvčí SH ČMS Josef Nitra a velitelem jízdy starosta OSH Nový Jičín Stanislav Kotrc.

Jízda je v pořadí čtvrtou akcí svého druhu. Poprvé jsme vyrazili na týdenní pouť 10. června 2009 z Centra hasičského hnutí v Přibyslavi, abychom přivezli na stadion v Ostravě-Vítkovicích oheň XIV. mezinárodní hasičské soutěže CTIF. Přesně na den po jednom roce se vyjelo podruhé. Tentokrát na trasu Lány – Litoměřice, na které byly postupně na praporec jízdy zavěšovány stuhy Lidic, Velvar a Terezína. V pořadí třetí propagační jízda se konala ve dnech 24. – 27. srpna 2011 pod heslem „Jedeme na Pyrocar 2011!“ Zároveň byla pořádána ke 120. výročí založení Zemské ústřední hasičské jednoty království Českého. Na praporec jízdy bylo v průběhu tří dnů zavěšeno 33 účastnických stuh. Trasa vedla z Bílých Poličan do Přibyslavi. Měřila přibližně 250 kilometrů.

Na trasu od Českého Těšína do Zlína zveme všechny hasiče, jejich nejbližší, přátelé a příznivce. Na setkání se všemi se těší organizátoři jízdy.

 

Josef Nitra, tiskový mluvčí SH ČMS

 

 

plakat chp-2017