Domů » Archiv » Propagační jízda 2011 » Třetí jízdou na třetí Pyrocar
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes227
mod_vvisit_counterVčera538
mod_vvisit_counterTento týden1103
mod_vvisit_counterMinulý týden1299
mod_vvisit_counterTento měsíc6016
mod_vvisit_counterMinulý měsíc6538
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096171827

Archiv

 

Letos se pojede ve dnech 24. – 27. srpna 2011. Heslo letošní výpravy charakterizuje její cíl: Jedeme na Pyrocar! Zároveň je jízda věnována dvacetiletí od vzniku SH ČMS a 120. výročí Zemské ústřední hasičské jednoty království Českého. V předvečer jízdy se slavnostně vydá do Přibyslavi Praga AN z roku 1928 z Nové Paky 23. srpna 2011 v 16.00 hodin. Řídit ji bude střídavě Jiří Imlauf a Milan Pospíšil. Předehra jízdy povede přes Lázně Bělohrad do Bílých Poličan.

V Ústřední hasičské škole Bílé Poličany se sejdou řidiči a další účastníci jízdy, Jiří Orsák, Josef Bidmon, Josef Nitra, Josef Dvořák, Ladislav Dvořák a Vojtěch Nitra se starostou SH ČMS Ing. Karlem Richtrem, který akci na nádvoří zdejšího zámku slavnostně zahájí předáním praporce. Ten pro tuto příležitost vyrobila brněnská firma Alerion. Odstartujeme 24. srpna 2011 v 9.00 hodin. Po půl hodině by měla posádka dorazit do Dvora Králového nad Labem, kde si prohlédne novou stanici. O půl jedenácté pak bude na Krakonošově náměstí v Trutnově svědkem přehlídky nové i historické požární techniky. Kus historie ji čeká v 11.40 hodin ve Velkých Svatoňovicích, kde mají pěkné hasičské muzeum. Odsud pak v poledne vyrazíme do Červeného Kostelce na setkání s hasiči okrsku. Krátká zastávka bude také v Horní Radechové. S větším zastavením se počítá v Náchodě, kde v 15.00 hodin bude na náměstí T. G. Masaryka za přítomnosti hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France odhalena pamětní deska A. L. Seidlovi. V 15.45 hodin následuje zastávka v Novém Městě nad Metují a poté zajedeme do Opočna, kde se chystá na 17.00 hodinu další ukázka. Konec první etapy je naplánovaný v Rychnově nad Kněžnou, kde firma Dräger ve spolupráci s HZS Královéhradeckého kraje ÚO Rychnov nad Kněžnou uspořádá pro hasiče premiérovou akci, při které si nositelé dýchací techniky budou moci vyzkoušet vyhledávání osob, předmětů a orientaci v zakouřeném prostoru pomocí termokamery.

Z Rychnova nad Kněžnou se vyráží 25. srpna 2011 o půl deváté směr Častolovice, Kostelec nad Orlicí do Skořenice, kde bude v 9.45 slavnostní přivítání v Pardubickém kraji. Ve Vysokém Mýtě na náměstí by se účastníci jízdy měli setkat se starostou města, zástupci firem Stratílek a IVECO Karosa a dalšími v 10.45. O hodinu později odjede novopacká pragovka s doprovodem z Vysokého Mýta do Litomyšle, kde by měla zastavit na náměstí ve 13.30 hodin a zde mimo jiné vzpomenout na nedávno zesnulého zasloužilého hasiče Miroslava Sobotku. Ve 14.20 nás budou čekat v Desné a v 15.45 hodin v Širokém Dole. Do Poličky plánujeme přijet po půl páté. Tam nás čeká další program s odhalením pamětní desky Františku Procházkovi.

V pátek 26. srpna 2011 vyjíždíme z Poličky ve 14.00 hodin a jedeme směrem na Borovnici, Sněžné do Fryšavy, kde bude zastávka od 15.30 do 16.00 hodin. Odtud vyrazíme do Žďáru nad Sázavou na zámek, kde se staneme svědky oslav založení sboru. O půl sedmé pak budeme pokračovat do Přibyslavi na letiště.

 

Na letišti na Hřišti

Připomeňme si vyvrcholení posledního srpnového hasičského týdne, o němž jsou podrobné informace na www.pyrocar.estranky.cz. V pravé poledne 26. srpna 2011 se otevřou brány letiště na Hřišti u Přibyslavi v okrese Havlíčkův Brod, a na jeho plochu začnou najíždět auta na v pořadí již třetí největší setkání požárních automobilů v České republice PYROCAR 2011, které pořádá Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Zároveň s příjezdem přihlášených a jejich registrací se otevře stanové městečko.

Ten kdo přijede mezi prvními, se určitě nebude nudit. Už od 17.00 hodin budou na přistaveném podiu hrát kapely Zády k ohni, JADABand, New Titan a večer vyvrcholí Dräger Disco. Od prvního dne účastníci Pyrocaru nemusí mít starost o své žaludky. Vařit se bude hned v několika polních kuchyních a zahnat žízeň budou všichni mít také čím.

V sobotu ještě do půl jedenácté dopoledne mohou dojíždět poslední cisterny a jiná opozdilá hasičská auta. Pak už se jejich příjezdový seznam uzavře. První srpnový týden už chybělo jen pár přihlášek do počtu 300.

Oficiální zahájení akce bude v sobotu 27. srpna 2011, kdy v 11.00 hodin před hlavní tribunu dorazí hlavní vozidlo třetí propagační jízdy SH ČMS. Jeho posádka předá starostovi SH ČMS praporec – symbol čtyřdenní akce. Na to na tři minuty zahoukají všechny přítomné sirény a po slavnostních projevech zahraje řízná Dechová hudba kraje Vysočina.

Na Pyrocar přijedou country kapely Víkend a Piráti, cimbálovka Frgál z Olomouce a punkrocková kapela JaksiTaksi. Hudební vstupy budou proloženy ukázkami činnosti složek integrovaného záchranného systému. Nebude chybět ani vyprošťování z havarovaného vozidla a hašení auta. Poslední ukázky jsou připraveny na půl osmou v podobě použití protipovodňových zábran a speciálního hašení hořícího automobilu. Kdo se do prostoru ukázek nestihne včas dostat, může veškeré dění sledovat jak na velkoplošné obrazovce na letišti, tak i na Hasičské televizi na internetové síti a také na zpravodajském portálu www.pozary.cz, který je mediálním partnerem akce.

Zájemci si z letiště mohou odskočit do Hasičského muzea v Přibyslavi, které bude v sobotu otevřeno s volným vstupem. Na Pyrocar se pak můžete vrátit kdykoliv, protože i tady vstup bude zdarma. Návštěvníci tu najdou také spoustu atrakcí. Pořadatelé nezapomněli ani na dětské návštěvníky. Po celý den budou ve spolupráci s jednotlivými vystavovateli probíhat soutěže v netradičních disciplinách o zajímavé ceny. Na stáncích jednotlivých firem pak budou prezentace výrobců a distributorů hasičského a záchranářského vybavení.

O půl deváté večer pořadatelé zapálí vatru a všichni se můžeme těšit na půl jedenáctou na ohňostroj podbarvený modrými světly přítomných automobilů. Kulturní program pak uzavře rocková skupina Šatlava.

Neděle je předurčena na loučení a odjezd hasičů a jejich příznivců do svých obcí.

Osobně meteorologům moc nedůvěřuji, ale snad jim to tentokrát vyjde a bouřky zasáhnou jen mimo trasu a Přibyslav. Slibují, že v poslední srpnové dekádě, tedy od 21. do 31. srpna by mělo převládat slunečné letní počasí jen s ojedinělými přeháňkami nebo bouřkami. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 22 až 28 stupňů.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/slunecne-dny-i-prehanky-a-bourky-srpen-prinese-vsechno-pg0-/domaci.aspx?c=A110731_141503_domaci_mad

 

Josef Nitra

 

plakat chp-2017