Domů
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes25
mod_vvisit_counterVčera294
mod_vvisit_counterTento týden319
mod_vvisit_counterMinulý týden2082
mod_vvisit_counterTento měsíc3993
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096177048
Záznam z jednání Výkonného výboru SH ČMS dne 24.10. 2008, Přibyslav Tisk
Čtvrtek, 18 Prosinec 2008 11:34

Přítomni:

Ing. Richter, p. Janeba, Doc. Liška, p. Netík, Ing. Boček, p. Doubrava, Ing. Majer, p. Makkai, Mgr. Martínek, p. Muška, p. Navrátil, p. Pátek, p. Páv, p. Procházka, p. Slámečka, PhDr. Juráň, p. Zatloukal, sl. Šimonová, Bc. Aulický, Ing. Jirota, Ing. Olšanský, CSc.

Omluveni:

Ing. Homolková – Němečková, Ing. Karger, p. Doležal, p. Hanus, p. Holásek, p. Krakovský, p. Matoušek, p. Pekárek, p. Nitra.

Jednání zahájil a řídil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter.

1) Zahájení, volba zapisovatel, ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatelka: sl. Michaela Šimonová
Ověřovatelé: p. Páv, p. Makkai

Program jednání schválen bez připomínek.
Ing. Richter přivítal přítomné členy VV SH ČMS v Hotelu Přibyslav, omluvil nepřítomné a přečetl program jednání VV SH ČMS. Vyjmenoval písemné materiály, které byly členům VV SH ČMS odeslány poštou a materiály, které byly rozdány na místě.

2) Kontrola plnění usnesení

Materiály byly předloženy písemně.
p. Pátek stručně pohovořil k bodu č. 55/2007.
Ing. Richter nastínil své stanovisko k témuž bodu.
Ing. Majer se vyjádřil k bodu č. 23/2008. Sdělil, že VV SH ČMS by měla znovu přehodnotit svůj návrh.
Ing. Richter připomněl fungování nového systému vyhledávání na webu Seznam.cz.

    Hlasování: jednomyslně schváleno.
    Usnesení č. 63/2008: VV SH ČMS bere „Kontrolu plnění usnesení“ na vědomí.

 

3) Informace z Vedení SH ČMS

Vedení SH ČMS se od posledního jednání VV SH ČMS nekonalo.

4) Rozpočet na rok 2009

Materiály byly předloženy písemně.
Ing. Richter vyzval Ing. Jirotu, aby krátce pohovořil o rozpočtu na rok 2009.
Ing. Jirota informoval přítomné, že došlo pouze k drobným úpravám, ktéré vyjmenoval. Dle jeho názoru by měl být rozpočet plnitelný, nepředvídají se velké změny. Rozpočet by měl skončit kladným saldem, rezervy jsou dostatečné. Více finančních prostředků bylo přesunuto do neziskových aktivit. Předpokládaná je stejná výše dotací od MV a MŠMT.
p. Janeba doporučil dodat k návrhu na usnesení pro SS OSH ČMS, že o využití finanční rezervy bude rozhodovat VV SH ČMS.
    Usnesení č. 64/2008: VV SH ČMS doporučuje zapracovat do návrhu usnesení pro SS OSH ČMS, aby o využití finanční rezervy rozhodoval VV SH ČMS a pověřuje Ing. Jirotu, aby přednesl na SS OSH ČMS komentář k materiálům ekonomického charakteru.

5) Plány práce Vedení SH ČMS, VV SH ČMS, SS OSH ČMS a ÚORad na rok 2009, včetně plánu kontrol

Materiály byly předloženy písemně.
Ing. Richter shrnul plán práce Vedení SH ČMS, VV SH ČMS a SS OSH ČMS a upozornil na změny. Uvedl, že je třeba popřemýšlet nad volebním klíčem pro účast delegátů na sjezdu.
Proběhlo stanovení plánu kontrol OSH členy VV SH ČMS.

    Usnesení č. 65/2008: VV SH ČMS schvaluje Plány práce Vedení SH ČMS, VV SH ČMS, SS OSH ČMS jako rámcový plán a dále plány ÚORad na rok 2009, včetně plánu kontrol OSH členy VV SH ČMS.

6) Příprava mezinárosní soutěže CTIF Ostrava 2009 – ústní informace z předsednictva CTIF

Ing. Richter informoval přítomné, že 1. 10. 2008 proběhlo jednání ČNV CTIF. Proběhl iInformace o jednání ve Francii, kde nás zastupoval p. Janeba. Reakce na přípravu olympiády byli velmi pozitivní. Došlo k volbě prezidenta mezinárodní organizace. Plně ho podpořili členové Podunajské komise. Prezident byl zvolen opětovně. Podunajská komise byla schválena za řádnou komisi CTIF. Z hlediska požárního sportu, zabezpečení překážek a klasických disciplín není problém. Nezaostáváme. Cena je nadstandartní vzhledem k nadstandartnosti překážek. Vytvoří se seznam prodejného zboží pro Ostravu 2009, ČNV CTIF odsouhlasil prim tuzemských prodejců a výrobců. Kancelář SH ČMS oslovila dobrovolníky pro organizační tým, již se hlásí. Bude jim hrazeno ubytování a strava. „Kozel“ se zřekl postavení hlavního prodejce piva kvůli vysokému počtu mládeže.
    vedoucí sport. delegace - plk. Ing. František Zadina
    vedoucí klasických disciplín - Jiří Bláha
    vedoucí mládež. delegace - Milan Němeček
    vedoucí delegace PS - Antonín Minarský
Třetího, od nás navrženého na vedoucího delegace PS p. Stanislava Pumprlu, letitého mezinárodního rozhodčímu, pro kterého by byla funkce velkou poctou, se bohužel nepodařilo prosadit. Důvodem upřednostnění Antonína Minérského byla jazyková vybavenost. Bc. Aulický spolu s Ing. Menclem a Bc. Marschalem připravili kandidátku rozhodčích. Startovat se bude v jednotném oblečení a v jednotné výstroji. Naším dodavatelem je ALEA sportswear spol. s.r.o.
Proběhla diskuze ohledně nezvolení p. Pumprly za vedoucího delegace PS.
Ing. Richter připomněl, že ještě pořád není uzavřena záštita nad soutěží. Čeká se na reakci prezidenta ČR. Ministr Langer neustále jedná. Popř. se osloví premiér, nebo předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Nejsou uzavřeny finanční prostředky, toto si vzal za své místopředseda PS Parlamentu ČR Jan Kasal. Vše ovlivňují volby. Dále sdělil, že v rámci propagace projede trasu Přibyslav – Ostrava zrekonstruovaný hasičský automobil Praga RN. Zviditelní se tak dobrovolná složka požární ochrany, naše akciové společnosti. Jízda se uskuteční za podpory tisku a televizních médií. V plánu jsou pravidelné zastávky s tématickým programem. Osádku vozidla budou tvořit p. Pátek a p. Nitra. Na závěr dodal, že další mezinárodní soutěž se bude konat v Trentu.
+ materiál od p. Nitry

7) Příprava jednání Shromáždění starostů OSH ČMS

Materiály byly předloženy písemně.
Ing. Richter navrhl přítomným, aby Ing. Karger vedl jednání podzimního SS OSH ČMS. Nahrávku zajistí p. Milan Pátek. Mimořádné předání Záslužného řádu řádu českého hasičstva proběhne po obědě. P. Jiří Pátek uvede zásluhy vyznamenaných v hasičském hnutí. Plánované školení neproběhne vzhledem nízkému počtu zájemců (5). Nejpozději v 16h je očekáváno ukončení jednání. Dále podotkl, že jsme si vytvořili dobré vztahy s krajskými úřady i s řadou vrcholných funkcionářů. Dle jeho názoru je třeba jim v pravou chvíli poděkovat. Po novém roce, popř. i dříve je třeba oslovit nově zvolené funkcionáře – hejtmany, zastupitele, poslance, senátory a navázat tak nové vztahy. Jednání zahájíme napříč politickou orientací.

Návrh na složení návrhové komise:

    VV SH ČMS Lubomír Janeba
    Praha Ing. Antonín Maděra
    Středočeský Oldřich Lacina
    Ústecký Pavel Veselý
    Karlovarský Stanislav Hubáček
    Plzeňský Jiří Petržilka
    Jihočeský Jiří Novák
    Liberecký Miroslava Havelková
    Královéhradecký Karel Salava
    Pardubický Marie Stará
    Vysočina Bohumír Benáček
    Jihomoravský Miroslav Kuchař
    Moravskoslezský Stanislav Kotrc
    Olomoucký Ing. Josef Ošťádal
    Zlínský Ing. Josef Bernátík

PhDr. Juráň krátce informoval o činnosti ÚKRR. Pohovořil o řešení stížností. Výroční zpráva bude předložena na jarním SS OSH ČMS. Z hlediska ÚKRR pracuje VV SH ČMS odpovědně, spolupráce je na dobré úrovni.

8) Návrhy na vyznamenání SH ČMS

p. Janeba předeslal, že návrhy, které nesplňují statuty, by se měli okamžitě vracet příslušnému OSH. Doc. Liška dodal, že pokud OSH žádají o výjimku, je nutné toto zdůraznit a dostatečně zdůvodnit.
    Hlasování: jednomyslně schváleno.
    Usnesení č. 66/2008: VV SH ČMS schvaluje Návrhy na vyznamenání SH ČMS, vyjma p. Košťála, p. Smutníka a p. Vlčka.

9) Různé

Ing. Richter vyzval k podnětům, které by měly být zapracovány do zprávy pro SS OSH ČMS. Dále sdělil, že po skončení ČNV CTIF znovu projednal s genmjr. Štěpánem velké listopadové vyhodnocení tragédie ve Studénce. Informoval, že dopis, o kterém pohovořil na minulém jednání, nebyl odeslán.
p. Janeba podotkl, že po nešťastném požáru veletržního paláce byli na poděkování přizváni všichni velitelé dobrovolných jednotek. Dochází k oddělování SH ČMS a JSDHO. Je opravdu nutné vysvětlit rozdíl mezi sborem a jednotkou.
Ing. Richter konstatoval, že dochází ke kastovnictví. Dle jeho názoru si problém vytváříme mezi sebou. Jsou různé stupně velitele, zodpovědnost mají však všichni stejnou.
p. Páv uvedl, že situaci vyřeší změna v zákoně o požární ochraně. I členové JSDHO jsou registrovaní pod SH ČMS, ČHJ nebo MHJ. Jsme tedy jedinou organizací, která může prosazovat jejich zájmy.

Proběhla diskuze o JSDHO a jejich financování.

Ing. Richter informoval, že došlo k nepravdivému poplašnému rozesílání emailových zpráv ohledně VPO, a.s. Pracuje se na hledání adresy, ze které byly emaily odeslány. Dále připomněl, že Dr. Havlík žádá pro příští rok o uvolnění z funkce jednatele společnosti Fire Edit, s.r.o., jednou z možností je pověřit touto funkcí Josefa Nitru. P. Duzbaba se vzdal funkce vedoucího Aktivu zasloužilých hasičů, je tedy také třeba hledat jeho náhradu. Zmínil se o opakovaném jednání o autech vyřazených PČR pro hasiče. Nakonec celkově shrnul celou zprávu pro SS OSH ČMS, včetně komentářů k různým bodům.
p. Janeba okomentoval materiál pro přípravu IV. řádného sjezdu, který byl předložen písemně.
Ing. Richter informoval o stížnosti od p. Mužíka.
p. Pumprla zhodnotil MČR 2008 a nastínil problém neuznání národních rekordů.

Proběhla diskuze o časomíře použité na MČR Přerov 2008.

Ing. Richter tuto diskuzi ukončil s tím, že i kdyby národní rekordy nebyly uznány, hasiči si jich budou vážit stejně.
p. Netík konstatoval kladné hodnocení MČR Přerov 2008 od zahraničních hostů i od soutěžících. Navrhuje poděkovat na SS OSH ČMS všem zúčastněným.
Bc. Aulický informoval o provedených změnách v Metodickém pokynu starosty SH ČMS k získání odbornost hasič I. – III. stupně.
Ing. Richter doporučil s těmito změnami předložené materiály k Metodickému pokynu starosty SH ČMS k získání odbornost hasič I. – III. stupně ke schválení.

    Hlasování: jednomyslně schváleno.
    Usnesení č. 67/2008: VV SH ČMS schvaluje jednomyslně Metodický pokyn starosty SH ČMS k získání odbornost hasič I. – III. stupně a vzorové otázky.
Ing. Majer uvedl, že občanské sdružení, vzhledem k zákonu o PO, pouze asistuje v prevenci. Preventisti školí, účinnost seminářů je ale velmi nízká. Navrhuje zavést přezkoušení odbornosti po 5 letech.

 

Proběhla diskuze k prevenci.
    Hlasování: jednomyslně schváleno.
    Usnesení č. 68/2008: VV SH ČMS schvaluje jednomyslně 5ti letou lhůtu k obnovení znalostí v odbornosti Preventista II. a III. stupně formou seminářů.

p. Páv okomentoval problém kvality rozhodčích. Připomněl, že dříve se konalo před každým MČR soustředění. Tuto tradici doporučuje znovu zavést. Navrhl zveřejnit docházku ÚORad a VV SH ČMS. Také navrhl upravit Stanovy SH ČMS.
p. Pumprla konstatoval, že nekvalita rozhodčích se opravdu projevuje.
p. Makkai informoval o dění v Pardubickém kraji.
p. Navrátil sdělil, že dle jeho názoru je zbytečné Stanovy SH ČMS znovu předělávat. Logicky vyplývá jak postupovat.
p. Zatloukal informoval, že v jejich kraji všichni kandidáti navržení na hejtmana spolupracují, proto nezáleží na tom, kdo se hejtmanem stane. V okresech se budou konat setkání Zasloužilých hasičů.
p. Martínek informoval o jednání ÚOROO.
p. Pátek podotkl, že návštěvnost výstavy byla vcelku dobrá. Prostory zámku, které si pronajímala PČR, která zrušila smlouvu, se budou těžko znovu pronajímat. Doporučuje proto rozšířit do těchto prostor výstavu.
Ing. Richter přečetl ýádost starosty KSH Moravskoslezského kraje o konání IV. řádného sjezdu a doporučil ke schválení Ostravu jako místo konání pro IV. řádný sjezd.

    Hlasování: jednomyslně schváleno.
    Usnesení č. 69/2008: VV SH ČMS schvaluje jednomyslně návrh na Ostravu, jako místo pro konání IV. řádného sjezdu SH ČMS v termínu 3. a 4. července 2010 a doporučuje SS OSH ČMS tento návrh schválit.

Ing. Boček zkritizoval diskusi v průběhu jednání VV SH ČMS. Dle jeho názoru je třeba dát jednáním jiný ráz. Jednání by měla být stručná, věcná a rychlá.
Tento příspěvek nezískal v následné diskusi podporu členů VV SH ČMS
p. Janeba podotkl, že VV SH ČMS si sám určuje a ovlivňuje průběh jednání.
p. Doubrava shrnul akce, které se budou konat v Ústeckém kraji.
p. Muška informoval o školení rozhodčích v Rakousku a dodal, že 4. a 5. října se konaly mládežnické akce.

Ing. Richter přivítal Ing. Legierskou, Ing. Kříže a Ing. Paulena - představitele VPO, a.s.

    Ing. Miloš Kříž, MBA - generální ředitel a předseda představenstva VPO, a.s.
    Ing. Pavel Paulen, MBA – obchodní ředitel VPO, a.s.
    Ing. Yvona Legierská – předsedkyně dozorčí rady VPO, a.s.
Ing. Kříž na úvod zmínil několik čísel k 30.6.2008
Obrat činil 68,354 tis. Kč, z toho podnikatelská činnost 46,854 tis. Kč a prodej nemovitostí 21,500 tis. Kč. Očištěný hospodářský výsledek – 2, 644 mil. Kč. k výsledkům hospodářského roku 2008 (červenec – září) uvedl, že obrat je 21, 5 mil. Kč a hospodářský výsledek 0 Kč.
Cash flow – hotovost výzbrojny, které mohla využít, byla poznamenána snížením základního kapitálu. Doplácela se daň z převodu nemovitostí za Prahu, ale v zásadě byl celý problém v tom, že se neprodalo středisko v Opavě, které bylo připraveno k prodeji již v polovině minulého roku, vypadá to, že se podaří prodat do konce roku letošního. Poslední věcí, která toto zásadně ovlivnila byla blokace peněz v Komerční bance. Velmi citelně tak nabourala tok peněz. Dále zmínil veřejnou zakázku HZS na zásahový oděv pro JPO V. Dle jeho názoru je oděv předražený.
Byla dotažena celá řada Fénix o lehký zásahový oděv, tedy v podstatě stejný oděv jako nárokovaný ve výběrovém řízení. Oblek Fénix bude nabízen podstatně levněji.
Krátce pohovořil o provizích, jelikož se po několika upozorněních zjistilo, že v systému je chyba. V současné době by měly být na OSH rozesílány emaily s informacemi o nároku na provizi. Doporučil aktualizovat program Kancelář pro obec, který OSH od VPO, a.s. obdržela. Odprezentoval několik grafů týkajících se počtu zaměstnanců, tržeb a výkonu zaměstnanců. Nakonec ukázal přítomným meziroční srovnání od roku 2006 do roku 2008, celkově je pozice výzbrojny ucházející s tendencí růstu. Dále ukázal graf se stavy skladů, s obchodními závazky a s obchodními pohledávkami. Ve skladech jsou očištěné zásoby ve výši 17 mil. Kč. Na závěr konstatoval nedostatek peněz, uznal, že i přes stabilizaci výzbrojna stabilní není. Pohledávky jsou ve výši 1,7 mil. Kč, kolísají podle období. Výzbrojna drží plánované ukazatele v hospodářském výsledku za první kvartál hospodářského roku, respektive třetí kvartál tohoto roku. Restrukturalizace jako taková by měla být dokončena do konce letošního roku a výzbrojna tak míří k pozitivnímu vývoji. Výzbrojna přechází z části operativy k taktice a strategii.
Dále osvětlil situaci kolem výhružného a poplašného emailu, který koloval OSH. Vyjádřil se k jednotlivým položkám, obsaženým v emailu a přítomným vše řádně vysvětlil. Informoval o podání trestního oznámení PČR a dožadování se zjištění odesilatele emailu. Poděkoval za pozornost.

Ing. Legiesrká uvedla, že s VPO, a.s. začala pracovat před 2 lety. Za tuto dobu pozoruje velký posun. Provedla se hluboká restrukturalizace, snížil se počet zaměstnanců, zavedl se motivační program. Zajistili se noví dodavatelé, mnohdy výhradní. Od 1. 7. 2008 běží nový hospodářský rok. Dozorčí rada se schází jedenkrát měsíčně. V současné době jsou již známy výsledky auditu. Dozorčí rada nechala udělat supervizi pro své účely. Postupně se bude situace zlepšovat. Skládají se účty majoritnímu akcionáři – SH ČMS. VPO, a.s. těží z toho, že největším odběratelem jsou dobrovolní hasiči. Pokud budou nakupovat u konkurence, VPO, a.s. nemá šanci se dostat do kladných čísel.
p. Janeba se dotázal, zda je nutnost provedení drahé supervize.
Ing. Legierská dodala, že supervize je zcela zdarma a provede ji certifikovaná účetní z HVP, a.s.
Proběhla diskuze o emailu, zabezpečení systému atd.
Doc. Liška vznesl dotaz, zda jsou prostředky, aby se naplnil roční plán.
Ing. Legierská informovala, že dozorčí rada uložila managementu zvyšovat obrátkovost zásoby. Důvěryhodnost společnosti postupně stoupá.
p. Páv podotkl, že sbory jdou tam, kde se nakupuje rychle, levně a kvalitně. OSH se snaží, ale neustále dochází k problémům, např. nedostupný materiál. Strategie VPO, a.s. by měla být pružnější.
Ing. Paulen osobně komunikuje se sbory, jednotky se dle jeho názoru vrací. VPO, a.s. je největším odběratelem vůbec. Má své i konsignační skaldy. Výrobci se budou snažit pružně reagovat na objednávky.
Ing. Kříž konstatoval, že VPO, a.s. není výrobce. Jsou firmy, se kterými má dlouhodobý problém, snaží se od nich odejít. Musí se snažit navazovat lepší vztahy, aby se vraceli kupující.
p. Netík poukázal na velitele v ÚHŠ, doporučil věnovat jim čas.
Ing. Paulen reagoval, že se zúčastnili setkání v Jánských Koupelích a dodal, že dalším setkání se nebrání.
Ing. Richter poděkoval za účast. Dodal, že kladným výsledkům pomáhá změna hospodářského roku. Je úkolem VPO, a.s. zabezpečit dostatek zboží, SH ČMS se bude snažit přimět kupující. Je nutné zabezpečit dobré jméno VPO, a.s. a její úspěchy.
Ing. Richer přivítal Ing. Kubeše, Ing. Jonáčka a Ing. Bratránka – představitele HVP, a.s.


    Ing. Josef Kubeš – generální ředitel a předseda představenstva HVP, a.s.
    Ing. Jan Jonáček – místopředseda představenstva HVP, a.s.
    Ing. Petr Bratránek – člen představenstva HVP, a.s.

Ing. Kubeš řekl několik informací o stavu HVP, a.s. na podzim letošního roku. Nejprve zásadní čísla: po 3. kvartálu pojišťovna vykazuje zisk necelých 8 mil. Kč, což je o 2 miliony více než ukládá časový plán a v plnění obchodních cílů je o necelých 20 mil. za očekáváním - tzn., že za tři čtvrtě roku činí předepsané splátkové pojistné 300 mil. Kč a celoroční plán na rok 2008 je pro HVP,a.s. 420 mil. Kč.
Jako zdůvodnění neplnění časového obchodního plánu uvedl především souhru všech negativních okolností z konce minulého a počátku letošního roku. Licenci na povinné ručení HVP, a.s. získala již v listopadu 2007, ale díky internímu ověřování zásadních technických parametrů společnosti, především pak technických rezerv se s přípravou prodeje velice opozdila. Ověření a potvrzení, dokonce dvou odpovědných pojistných matematiků, nestačilo dohledu nad pojišťovnami při ČNB a provedlo v měsících únoru až dubnu zevrubnou kontrolu pojišťovny, především pak odborem řízení rizik. Během uvedených dvou měsíců pojišťovnu denně navštěvovalo 5 až 10 zaměstnanců ČNB a požadovalo aktivní spolupráci odpovědných osob ze strany naší pojišťovny. I tato kontrola podstatně omezila rozběh povinného ručení a pojišťovna ho začala nabízet teprve 1.6.2008 a k dnešnímu dni má sjednáno téměř 4000 individuálních pojistných smluv a některé významnější flotily, přičemž předepsané splátkové pojistné úhrnem za individuální smlouvy a flotily k dnešnímu dni činí necelých 15 milionů Kč a plán do konce letošního roku je 40 mil. Kč.
Kontrola ČNB však měla pro pojišťovnu i pozitivní výsledek v tom, že nenalezla žádné vážné nedostatky v činnosti pojišťovny, ale jen středně závažná zjištění (zejména důsledné dodržování principu čtyř očí při finančních operacích a opatrnosti při investování do státních dluhopisů) a několik nevýznamných zjištění. O postupu nápravných opatření se s ČNB dohodla a všechna je v souladu s dohodnutým harmonogramem splní do konce letošního roku.
Počínaje Amerikou a postupně pokračujíc přes některé státy Evropy, postihuje svět hospodářská krize. I v České republice jsou pojišťovny, na něž to má negativní vliv, jelikož mají část svého majetku umístěného právě v rizikových akciích, jejichž ceny padají. HVP, a.s. má v současné době napřímo toliko své dvě dceřinné společnosti, a to Florián club a První hasičskou,a.s. Objem jejich základního kapitálu činí u Florián clubu 2,250 mil. Kč a u První hasičské 7,100 mil. Kč.
Pro krytí technických rezerv využívá zejména obligace v objemu 86 mil. Kč a termínované vklady v objemu 84 mil. Kč. Dále pak nemovitosti, pohledávky za zajistiteli a starožitné a umělecké předměty. Tyto komodity zatím hospodářskou krizí v podstatě neutrpěly.
Dále několik slov týkajících se možného vyplácení dividend. Jak je známo, tak například pojišťovna Allianz vyplácí dividendu tehdy, když dosáhne zisku po zdanění ve výši cca 8% ze základního kapitálu. V podmínkách HVP, a.s. by to znamenalo, že při jejím základním kapitálu čtvrt miliardy by měla být částka zisku po zdanění pro rozdělení mezi akcionáře ve výši 20 milionů Kč. Dnes má nerozdělený zisk z minulých let ve výši 5,680 mil Kč. Pokud splní hospodářský výsledek letos, potom po odvodu daně a odvodu do sociálního fondu může činit výše nerozděleného zisku po zdanění částku cca 13 mil. Kč. V návrhu novely zákona o pojišťovnictví je uvedeno, že pro podnikání HVP, a.s. v dnešním rozsahu bude potřeba základního kapitálu čtvrt miliardy, to znamená, že z uvedeného zisku bude muset zvyšovat základní kapitál tak jako v minulosti o necelé 3 mil. zvýšením hodnoty každé akcie o 1 Kč na 85 Kč na akcii. Při dnešním vývoji, za předpokladu, že nedojde k nepředvídaným událostem velkého rozsahu, případně nebude zvyšován zákonem požadavek na další navyšování základního kapitálu a podaří se prodat budovu sídla VPO, a.s. v Michli, je reálné, že by první výplata dividend mohla proběhnout po závěrech valné hromady pojišťovny o rozdělení zisku za rok 2009, tj. na přelomu května a června 2010. Od té doby opět za předpokladu, že nebudou působit mimořádné vlivy by mohla být vyplácena dividenda minimálně jednou za 2 roky.
Pro ilustraci uvedl, že pro drobné akcionáře musíme dividendu snížit o 15% daň. Jednotlivé sbory, kvůli slíbené výhodě v úrazovém pojištění kupovaly zpravidla 2 tisícikorunové akcie, z nichž mají dnes 20 akcií po 84 Kč. Dividenda pro takovýto sbor by byla 10% této hodnoty tj. 168 Kč snížených o 15% daň tj. 143 Kč na sbor. SH ČMS je z pohledu zákona dceřinnou společností, jejíž dividenda by nepodléhala zdanění. Při podílu SH ČMS v HVP, a.s. 75% by dividenda činila 75% z rozdělovaných 25 milionů Kč, tj 18,750 mil. Kč.
Závěrem ještě oznámil, že dnešní výše vlastního kapitálu pojišťovny činí 319 milionů Kč, tzn. že hodnota jedné akcie je v přepočtu lehce nad 108 Kč/kus. Závěrem poděkoval za pozornost.
Ing. Richter poděkoval za účast a pochválil úspěšnost povinného ručení.

 

10) Závěr

Ing. Richter
Příští jednání VV SH ČMS se bude konat 27. 11. 2008 v Přibyslavi.

 

    Předsedající: Ing. Karel Richter
    Zapisovatelka: sl. Michaela Šimonová
    Ověřovatelé: p. Josef Páv, p. Rudolf Makkai

 

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017