Domů
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes215
mod_vvisit_counterVčera265
mod_vvisit_counterTento týden480
mod_vvisit_counterMinulý týden2325
mod_vvisit_counterTento měsíc6479
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096179534
Záznam z jednání Výkonného výboru SH ČMS dne 25.9. 2008, Přibyslav Tisk
Čtvrtek, 18 Prosinec 2008 11:32

Přítomni:

Ing. Richter, Ing. Homolková – Němečková, p. Janeba, Doc. Liška, p. Netík, p. Černík, p. Doležal, p. Doubrava, p. Hanus, p. Holásek, Ing. Majer, p. Makkai, p. Matoušek, p. Navrátil, p. Páv, p. Procházka, p. Slámečka, p. Zatloukal, sl. Šimonová, Bc. Aulický, Ind. Jirota, p. Nitra.

Omluveni:

Ing. Karger, Ing. Boček, p. Krakovský, Mgr. Martínek, p. Muška, p. Pátek, p. Pumprla, PhDr. Juráň, p. Pekárek, Ing. Olšanský.

Jednání zahájil a řídil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter.

1) Zahájení, volba zapisovatele, ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatelka: sl. Michaela Šimonová

Ověřovatelé: Ing. Monika Homolková – Němečková, p. František Hanus

Program jednání schválen bez připomínek.

Ing. Richter přivítal přítomné členy VV SH ČMS v Hotelu Přibyslav, přečetl program jednání VV SH ČMS a vyjmenoval písemné materiály, které byly členům VV SH ČMS odeslány poštou a materiály, které byly rozdány na místě. Posléze krátce pohovořil o kontrole z MV ČR a konstatoval svou absolutní spokojenost.

2) Kontrola plnění usnesení

Materiály byly předloženy písemně.

Připomínky ke „Kontrole plnění usnesení“ nebyly.

    Hlasování: jednomyslně schváleno.
    Usnesení č. 48/2008: VV SH ČMS bere „Kontrolu plnění usnesení“ na vědomí.

3) Informace

Ing. Richter krátce pohovořil o všech konaných akcích, které proběhly od posledního jednání VV SH ČMS. Zmínil např. Festival dechových hudeb, Pyro Car ´08, který zhodnotil velice kladně a podotkl zlepšení této akce oproti minulému ročníku. Pochválil všechny, kteří se akce aktivně zúčastnili a poděkoval jim. Dle jeho názoru na sobě velmi zapracovala VPO, a.s. z hlediska propagace a také připomněl, že je potřeba chránit text i logo Pyrocar (na něj má autorská práva grafik).
Navrhuje odkup autorských práv loga Pyrocar. Nakonec uvedl, že v roce 2009 končí lhůta ochranných známek některých medailí a loga SH ČMS. Uvedl, že Kancelář SH ČMS připravila žádost na prodloužení této lhůty o dalších 10 let.

    Usnesení č. 49/2008: VV SH ČMS souhlasí s prodloužením platnosti příslušných ochranných známek. Dále souhlasí s odkoupením loga Pyro Car v částce cca 10.000,- Kč a s jeho registrací (textu i loga) jako ochranné známky. Totéž se týká i nových medailí SH ČMS.

Pohár starosty SH ČMS byl další z akcí, která se dle jeho názoru organizačně opět povedla. Připomněl účast hejtmana Zlínského kraje, starosty obce Kněžpole, poslanců a senátorů. Velmi významnou akcí tohoto roku bylo MČR družstev sborů dobrovolných hasičů SH ČMS v požárním sportu 2008. Organizace akce neměla chybu, byla politicky podpořena a zaštítěna na vysoké úrovni. Vyzval členy VV SH ČMS ke shlédnutí akce na www.yotiva.tv v sekci sportovní akce. Soutěž samotná, doprovodný program i ukázky IZS ČR na náměstí T.G. Masaryka byly perfektní.
p. Netík konstatoval, že Pyro Caru ´08 velmi pomohl ředitel Kanceláře SH ČMS Bc. Aulický, jeho asistentka sl. Šimonová a i celý organizační štáb.
Ing. Richter informoval přítomné o změnách ve vedení rakouských hasičů.
p. Netík pohovořil o zahraniční cestě, které se zúčastnil spolu s p. Doležalem. Šlo o Mistrovství CTIF v Rakousku, kde zároveň probíhal i sjezd. Příkladem pro SH ČMS by měla být kázeň rakouských dobrovolných hasičů.
Doc. Liška doporučil sjednat jednání s vedením DPO SR. Dle jeho názoru se poslední dva roky projevuje nižší kvalita spolupráce. Navrhuje schůzku ještě před Ostravou 2009.
Ing. Richter s tímto návrhem souhlasí. Navrhuje zapsat schůzku do zahraničního plánu práce pro rok 2009.
p. Slámečka požádal o informace ohledně ochranných známek na medaile. Informoval o nové medaili „Záslužná medaile kraje Vysočina“, kterou schválilo Zastupitelstvo kraje Vysočina. Záslužná medaile je oceněním, kterým kraj vyjadřuje uznání aktivní činnosti, která je zaměřena na ochranu životů, zdraví a majetku občanů. Má dva stupně – I. a II. Dále sdělil přítomným o návrzích na soutěž, jako doprovodný program dalšího Pyro Caru. Samotný hejtman kraje Vysočina konstatoval, že to byla jedna z nevýznamnějších akcí kraje Vysočina roku 2008.
Ing. Homolková - Němečková informovala, že v příštím roce se bude v kraji Vysočina konat Mistrovství České republiky hry Plamen a soutěže dorostu. Je očekávána spoluúčast i finanční podpora zdejší samosprávy. Již byly podáno na KÚ příslušné žádosti a projekty.
p. Holásek doporučuje dát soutěži Pohár starosty SH ČMS vetší vážnost a důležitost. Toto mohou ovlivnit KSH.
p. Páv konstatoval, že podobná diskuze proběhla i minulý rok. Pokud by měla být malá účast a soutěž by nebyla důstojná, bylo by lepší soutěž zrušit.
Ing. Richter navrhl, že Pohár starosty SH ČMS může dostat nejlepší družstvo v požárním útoku na MČR družstev SH ČMS.

4) Příprava jednání Shromáždění starostů OSH ČMS

Materiály byly předloženy písemně.

Ing. Richter přečetl návrh pozvánky na SS OSH ČMS a sdělil dvě nabízená místa konání IV. řádného sjezdu SH ČMS – Litoměřice a Ostrava.

    Usnesení č. 48/2008: VV SH ČMS souhlasí s návrhem pozvánky na SS OSH ČMS a s připravovaným školením starostů OSH.

5) Plány práce Vedení SH ČMS, VV SH ČMS a ÚORad na rok 2009, včetně plánu kontrol (návrhy)

Materiály byly předloženy písemně.

Ing. Richter navrhl členům VV SH ČMS, aby se letní jednání VV SH ČMS úplně zrušilo a konalo se jen na konci června a dále až na začátku září. p. Hanus navrhl přesunout lednové jednání VV SH ČMS do Prahy.

    Usnesení č. 51/2008: VV SH ČMS ukládá členům VV SH ČMS dát do 3. 10. 2008 připomínky k návrhu plánu práce Vedení, VV a SS OSH ČMS.

Ing. Richter konstatoval nedostatek Bojových a Cvičebních řádů. SH ČMS byl nabídnut dotisk, ale odmítli jsme. Mohou vyvstat potřeby, které nás donutí využít vlastní finanční prostředky. VPO, a.s. je schopna zásobit a vybavit JSDHO. Dále zavedl řeč na plánovaný Almanach, o kterém se hovořilo již na minulém jednání VV SH ČMS. Pohovořil o úpravách na tiskopisech „Hlášení o činnosti SDH“ a „Sumář za OSH ČMS“.

    Usnesení č. 52/2008: VV SH ČMS souhlasí s návrhem tiskopisů „Hlášení o činnosti SDH“ a „Sumář za OSH ČMS“.

Ing. Richter navrhl k dalšímu projednání zabezpečení VVH SDH a okrsků. Materiál byl předložen písemně.

    Usnesení č. 53/2008: VV SH ČMS souhlasí s návrhem tiskopisu „Zabezpečení VVH SDH a okrsků“. Doporučuje tento materiál předložit ke schválení SS OSH ČMS.

Ing. Richter vyzval Ing. Jirotu, aby krátce pohovořil o finanční situaci SH ČMS.
Ing. Jirota okomentoval materiály - průběžné plnění rozpočtu na rok 2008 a návrh rozpočtu na rok 2009, které byly předloženy v první verzi již na minulém jednání VV SH ČMS. Do materiálu byly zapracovány připomínky, které posoudila ÚORH i Vedení SH ČMS. Pohovořil o odvodu členských příspěvků a uvedl že 2 okresy (Jeseník a Praha – západ), podaly žádost o odklad placení. Dlouhodobý splátkový kalendář má odsouhlasené OSH ČMS Cheb. Informoval o přeplatcích, které byly již vráceny.

    Usnesení č. 54/2008: VV SH ČMS souhlasí s návrhem materiálů ekonomického charakteru a ukládá Kanceláři SH ČMS připravit je k předložení podzimnímu SS OSH ČMS.

6) Příprava mezinárodní soutěže CTIF Ostrava 2009

Ing. Richter informoval o zasedání ČNV CTIF a poukázal na pozvánku na Festival Přípravek kolektivů mladých hasičů SH ČMS, který se bude konat v Petrovicích dne 5.10.208 a kde 4.10.2008 proběhne kvalifikace CTIF, na kterou všechny přítomné pozval. Dále seznámil VV SH ČMS s návrhem rozhodčích na soutěž do Ostravy 2009. Při výběru rozhodčích se přihlíželo i ke znalosti německého popřípadě anglického jazyka. Minulá vláda nabídla usnesením ze dne 17. 8. 2005 č. 1020 spolupráci na Ostravu 2009 a současná vláda zatím toto usnesení nenaplňuje. Vede se dlouhodobá diskuze s genmjr. Ing. Štěpánem, který vyjednává podporu ve vládě. Požární sport je na opravdu vysoké úrovni, nejen z hlediska časů a rekordů. Jsou připravené doprovodné programy pro účastníky. Není uzavřené jednání ohledně záštity nad soutěží. SH ČMS usiluje o prezidenta ČR Václava Klause, když odřekne, ČNV CTIF osloví p. Sobotku, popř. premiéra ČR p. Topolánka. Areál VŠB je velmi pěkný a pro tyto účely až nadstandardní. Po volbách zahájí SH ČMS jednání s hejtmanem Moravskoslezského kraje.
Ing. Homolková – Němečková objasnila přítomným složitější situaci ohledně mládežnické soutěže, jelikož Mezinárodní komise vedoucích mládeže CTIF má mnohdy až přehnané požadavky. Navíc v oblasti mládeže neprobíhá na mezinárodních setkáních, jaké se bude konat v Ostravě pouze soutěž v disciplínách CTIF, ale celý program je v podstatě rozdělen do tří fází : soutěž, táborová soutěž a výstava národů/vystoupení národů. Z tohoto ohledu je žádoucí organizaci mládežnické části v Ostravě rozdělit do tří bloků, což přináší svou náročnost jak vzhledem k počtu dobrovolníků, tak z hlediska organizační koordinace a řízení celé akce. Požádala VV SH ČMSo spolupráci při hledání dobrovolníků na tuto akci. Dále přednesla VV návrh ÚORM na mezinárodní rozhodčí soutěže mládeže za SH ČMS, který z větší části splňuje podmínky ČNV CTIF na jazykovou vybavenost rozhodčích: Mgr. Martina Drnáková, Ludmila Vlášková, Jan Muška.
Ing. Richter informoval, že ČNV CTIF ještě nezná jméno vedoucího výpravy. Po jednání ČNV CTIF v říjnu 2008 bude uzavřena přihláška.
p. Janeba ještě dodal, že zároveň s mistrovstvím se v Rakousku konala i konference prezidentů států CTIF. Příprava mezinárodní soutěže Ostrava 2009 zde byla hodnocena velmi kladně. Je očekáván skvělý průběh soutěže.
Ing. Richter oznámil, že na této významné akci očekává účast všech členů VV SH ČMS.

    Usnesení č. 55/2008: VV schvaluje nominaci mezinárodních rozhodčích v klasických disciplínách CTIF, PS (jmenovitě uvedeno ve zprávě o průběhu příprav Ostrava 2009) a disciplínách mládeže CTIF.

7) Návrhy na vyznamenání SH ČMS

Materiály byly předloženy písemně.

Ing. Richter informoval, že na titul Zasloužilý hasič je asi 100 uchazečů. Předání proběhne v listopadu 2008. SDH Nejdek slaví 140. let od založení a žádá o udělení stuhy k čestnému praporu. V červnu 2008 byla zahájena diskuze o udělení Záslužného řádu českého hasičstva. Ing. Richter pokládá za potřebné tuto diskuzi na současném jednání SH ČMS ukončit, shodnout se na počtu udělených titulů a vybrat uchazeče. Předeslal, že jediným již schváleným uchazečem je Ing. Ján Olšanský, CSc. Navrhuje udělit maximálně 5 titulů.

    Usnesení č. 56/2008: VV SH ČMS navrhuje 5 uchazečů pro schválení na udělení Záslužného řádu českého hasičstva.

Proběhla diskuze

    Usnesení č. 57/2008: VV SH ČMS uděluje Záslužný řád českého hasičstva Ing. Olšanskému, p. Moutelíkovi, p. Heroldovi, p. Sobotkovi a p. Nytrovi.

Proběhla diskuze na téma Návrhy na vyznamenání SH ČMS.

Hlasování: jednomyslně schváleno.

    Usnesení č. 58/2008: VV SH ČMS jednomyslně schvaluje Návrhy na vyznamenání SH ČMS.

8) Různé

p. Nitra informoval přítomné, že společnost Seznam.cz nabízí SH ČMS výhodné bezplatné služby ohledně dostupnosti OSH ČMS a KSH na webu. Dle jeho názoru by bylo dobře této nabídky využít.
Ing. Richter doporučil projednat tuto záležitost na SS OSH ČMS. Nabídka je sice výhodná, ale také riskantní vzhledem k poskytování osobních údajů. Osobně je proti zveřejnění adres apod. bez souhlasů OSH ČMS.
p. Janeba podotkl, že p. Nitra by měl vypracovat písemnou zprávu, týkající se této problematiky, a tu následně předložit ne jednání SS OSH ČMS.

    Usnesení č. 59/2008: VV SH ČMS ukládá p. Nitrovi vypracovat písemnou zprávu na jednání SS OSH ČMS, týkající se problematiky nabízených služeb společnosti Seznam.cz.

p. Makkai obeznámil přítomné s tím, že HVP, a.s. nabízí povinné ručení a informoval je o podmínkách nabídky.
Bc. Aulický informoval o konání Galaodpoledne požárního sportu 2008 a nabídl přítomným pozvánky.
p. Janeba doporučuje, aby p. Navrátil zastupoval KSH Libereckého kraje v UORVo.

    Usnesení č. 60/2008: VV SH ČMS schvaluje p. Navrátila za člena ÚORVo (náhrada za p. Pecinovského).

p. Páv upozornil, že je potřeba přehodnotit přestupy v požárním sportu.
Ing. Homolková – Němečková uvedla, že veškeré nepříjemnosti s přestupy, ať již v PS nebo v rámci soutěží mládeže SH ČMS, tedy zavedení logického systému přestupů (dle SDH), by vyřešil centrální evidenční program, jehož realizace je nezbytná.
p. Páv podotkl, že starostové OSH ČMS potřebují důvěru, že potvrdí přihlášku pouze takovému členu SDH, který je členem příslušného SDH např. do konce března příslušného roku. Směrodatné je členství v SDH, ne bydliště.

  •  
    • Kanceláři SH ČMS, aby našla vhodného realizátora pro nový evidenční program členské základny, který bude umožňovat připojení k databázi všem účastníkům evidence (SDH, OSH, KSH, SH ČMS) pomocí internetové sítě
    • ÚORVo a ÚORH, aby urychleně hledali řešení problematiky evidenčního programu.
    • Vedení SH ČMS, aby věnovala problematice evidenčního programu trvalou pozornost.
  • Usnesení č. 61/2008:

    VV SH ČMS ukládá:

p. Makkai navrhuje, aby u příležitosti 145. výročí založení prvního českého dobrovolného sboru, byly KSH uděleny čestné prapory. Dle jeho názoru proběhlo MČR v Přerově velmi dobře. Vznesl dotaz, proč se jako cena udělovala kniha profesionálního požárního sportu.
Bc. Aulický odpověděl, že knihy byly poskytnuty jako sponzorský dar od občanského sdružení Český Hasič. Zároveň dodal, že kniha dobrovolného požárního sportu bude vydána v příštím roce.
p. Navrátil opakovaně žádá ÚORVo o vysvětlení rozdílu mezi sborem a jednotkou. Připomněl, že KSH Libereckého kraje má problém s programem evidence členské základny. Informoval, že p. Pecinovského, který byl starostou OSH ČMS Česká Lípa zastupuje Miroslava Havelková. Dále konstatoval, že úroveň Hasičských novin klesá. Přibývají ostré reakce na články.
p. Zatloukal informoval, že v KSH Olomouckého kraje proběhla rekreace zasloužilých hasičů v Jánských Koupelích. Starosta OSH ČMS Nový Jičín dodá seznam jmen, kterým Vedení, nebo VV SH ČMS poděkuje. Jinak pestrého programu rekreace se zúčastnil hejtman Olomouckého kraje.
p. Doležal sdělil, že v Jihočeském kraji se bude konat setkání zasloužilých hasičů.
p. Doubrava poreferoval o problému s překladem krajského kola soutěže kvůli dni HZS. Informoval o rekreaci VV KSH Ústeckého kraje. Hejtman uvolnil 200.000,- Kč na školení. Návštěva zasloužilých hasičů proběhla opět s pěkným programem. Konstatoval bohatost akcí v Ústeckém kraji. Pozval přítomné na den ZOO, 150 obcí zakoupilo vstupenku v hodnotě 1.000,- Kč a podpořilo tím mladé hasiče.
p. Procházka informoval o akcích, kterých se zúčastnil. Hejtman uvolnil 150.000,- Kč pro OSH ČMS Znojmo. V přípravách je shromáždění představitelů sborů.
p. Janeba informoval o zasedání ČNV CTIF, zahraničních cestách a volbách. Dodá Vedení SH ČMS písemnou zprávu. CTIF má 10 pracovních komisí, máme v nich své zástupce. Vznesl dotaz, zda se řeší otázka stejnokrojů.
p. Netík zkritizoval chování HZS Moravskoslezského kraje při oceňování hasičů podílejících se na tragédii ve Studénce a plně podpořil článek v Hasičských novinách k této problematice.
Ing. Richter krátce pohovořil o problému, který následovat tragédii ve Studénce. Problém se řeší s hejtmany. P. Vlček nabídl, že přijde na listopadové zhodnocení. P. Langer přislíbil vnitřní řešení problému. Stejnokroje by měly být dořešeny do konce března 2009. Nefunkčních sborů je asi 100. SH ČMS se snaží sbory aktivovat. Jinak se stejnokroje rozdělí v OSH a KSH. Víc důvěry potřebuje Vedení SH ČMS, které připravuje tiskovou zprávu, týkající se opomnění ocenění JSDHO na tragédii ve Studénce. Předložil přítomným ohlasy na Pyro Car ´08 a pozvánky, které došly na adresu Kanceláře SH ČMS. Navrhl změnu v udělování medaile za mezinárodní spolupráci ve Statutu udělování čestných titulů a vyznamenání SH ČMS. Připustil možnost jednání VV SH ČMS s přítomností delegace DPO SR.

    Usnesení č. 62/2008: VV SH ČMS ukládá ÚORVo prověřit udělování medaile za mezinárodní spolupráci ve Statutu udělování čestných titulů a vyznamenání SH ČMS.

9) Závěr

Ing. Richter poděkovat přítomným za účast a pozval je na oslavu 60. narozenin p. Holáska. Všem popřál pěknou zábavu. Příští jednání VV SH ČMS se bude konat 24. 10. 2008 v Přibyslavi.

Předsedající: Ing. Karel Richter
Zapisovatelka: sl. Michaela Šimonová
Ověřovatelé: Ing. Monika Homolková – Němečková, p. František Hanus

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017