Domů » Orgány SH ČMS » Archiv Výkonný výbor Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska » Záznam z jednání Výkonného výboru SH ČMS dne 7.8. 2008, Praha
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Kontakt

SH ČMS

Římská 2135/45

121 07 Praha 2


Telefon: 222 119 501
Fax: 222 119 507
Email: kancelar@dh.cz

IČ: 00442739

DIČ: CZ00442739

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes182
mod_vvisit_counterVčera339
mod_vvisit_counterTento týden1404
mod_vvisit_counterMinulý týden2325
mod_vvisit_counterTento měsíc7403
mod_vvisit_counterMinulý měsíc7244
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096180458
Záznam z jednání Výkonného výboru SH ČMS dne 7.8. 2008, Praha Tisk
Čtvrtek, 18 Prosinec 2008 11:31
Přítomni: dle prezenční listiny

Jednání zahájil a řídil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter.

1) Zahájení, volba zapisovatele, ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatel:

    sl. Michaela Šimonová - VV schvaluje

 

Ověřovatelé:

    p. Pavel Doubrava - VV schvaluje
    Doc. Dr. Ing. Václav Liška - VV schvaluje

 

Program schválen bez připomínek.

Ing. Richter přivítal přítomné členy VV SH ČMS v Praze a poděkoval jim za přijetí změny termínu a místa konání VV SH ČMS. Krátce pohovořil o jednání Vedení SH ČMS, které se konalo 6. 8. 2008, navrhl na schválení všechny návrhy na vyznamenání SH ČMS a informoval o již schválených výjimkách. Přečetl program jednání VV SH ČMS, vyjmenoval materiály, které byly členům VV odeslány poštou a materiály, které byly rozdány na místě.

Omluveni: František Hanus, Bohuslav Martínek, František Matoušek, Jan Muška, Jiří Pátek, Ludvík Procházka, Stanislav Pumprla, Lubomír Janeba, Ing. Jan Majer, Ing. Ján Olšanský, CSc., Jan Slámečka, Jaroslav Krakovský, PhDr. Josef Juráň.

2) Kontrola plnění usnesení

Materiály byly předloženy písemně.
Ing. Richter v krátkosti shrnul body z výše uvedeného materiálu a upozornil na usnesení č. 55 – 3/2007, který je úkolem dlouhodobým. Závěrem informoval o odročení soudního řízení.
Dále stručně pohovořil o významné návštěvě v CHH Přibyslav. Předseda vlády p. Topolánek zde vystoupil a jeho vystoupení je publikováno v Alarm Revue č. 4, str. 6 - 7.

Připomínky ke „Kontrole plnění usnesení“ nebyly.

    Usnesení č. 40/2008: VV SH ČMS bere kontrolu plnění usnesení na vědomí.

    Hlasování: jednomyslně schváleno

3) Informace z jednání vedení SH ČMS

Ing. Richter sdělil přítomným členům VV SH ČMS, že 100% nemocenská pro hasiče, kteří dojdou k újmě na zdraví při zásahu, byla podepsána prezidentem ČR 6. 7. 2008.
p. Páv vznesl dotaz, zda platí pro všechny hasiče u zásahu, nebo jen pro členy JSDHO.
Ing. Richter mu odpověděl, že platí pro všechny členy, tím, že dotyčného velitel povolá, stává se členem zásahu.
Doc. Ing. Liška konstatoval úspěch podpisu, má ovšem různé způsoby vyložení, které musíme vzít na vědomí. V prosinci 2008 proběhnou další jednání o zákonu, vznesením připomínek by mohlo vést ke komplikacím. SH ČMS by mělo napomoci řešení situace, pokud nastane.
Dále doporučil uvést přesné znění návrhu do zápisu, až vyjde ve Sbírce.
Ing. Richter v krátkosti okomentoval jednotlivé body, které se na jednání Vedení SH ČMS probíraly. Dále krátce informoval o úmrtí pana Pecinovského a o účasti na pohřbu. Pohovořil o sjezdu ve Slovinsku, kterého se zúčastnil. Informoval o svém projevu a o účast slovinského prezidenta, předsedy vlády, ministra obrany a předsedy Podunajské komise CTIF.
Zmínil se o návštěvě v Polsku a poreferoval o dvoudenní 5ti členné japonské delegaci v ČR, která se zajímala o SH ČMS a navštívila CHH Přibyslav. Důsledkem toho je přislíbení japonského družstva v Ostravě 2009.

4) Návrh rozpočtu SH ČMS na rok 2009, průběžné plnění rozpočtu na rok 2008, stav na úseku odvodu členských příspěvků

Materiály byly předloženy písemně.
Ing. Richter vyzval Ing. Jirotu, aby pohovořil o současné situaci.
Ing. Jirota informoval, že naprostá většina OSH (s výjimkou čtyř OSH) uhradila odvod členských příspěvků celý nebo alespoň 50% z odvodní povinnosti. Připomněl, že dle rozhodnutí SS má být zaplacena polovina do konce 3. měsíce, zbytek do konce 9. měsíce. Z vážných důvodů je možné odvod posunout, na základě zdůvodněné žádosti OSH (tuto možnost využily 2 OSH z těch, které odvod nesplnily).
Uvedl komentář k průběžnému plnění rozpočtu na rok 2008, které odpovídá schválenému ročnímu plánu. Finanční situaci zhodnotil jako stabilní, až zlepšující se. Dále hovořil o návrhu rozpočtu na rok 2009, který vychází z rozpočtu na rok 2008. Je v něm zohledněna „Ostrava 2009“ s tím. že část bude hrazena z grantů ( především na reprezentační kolektivy) a část bude hrazena z vlastních zdrojů. Do SS OSH ČMS by měla být známy zpřesněné částky, které budou do rozpočtu 2009 promítnuty. Na závěr vyzval přítomné k diskusi.
Doc. Ing. Liška doporučuje zahrnout do zápisu pochvalu za kázeň a poděkování všem za plnění povinností.
p. Makkai doporučuje na krajská kola mládeže navýšení rozpočtu vzhledem k tomu, že se hodně doplácí, přičemž nejsou vlastní zdroje.
Ing. Richter podotkl, že peníze na soutěže jsou pro OSH a KSH rozděleny rovnoměrně podle předem schváleného klíče.
Ing. Jirota upozornil na možnost přesunu financí mezi OSH a KSH. Je třeba ale zvážit, aby KSH měly dostatek vlastních zdrojů k dotacím. V této věci preferujeme individuální způsob projednání rozdělení prostředků v rámci KSH a přesuny je třeba dohodnout s Kanceláří sdružení před rozpisem grantu.
Ing. Richter poznamenal, že některé KSH mají prostředky z KÚ a prostředky z dotace MV přesouvají na OSH.
Doc. Ing. Liška doporučuje zadat úkol KSH zpracovat návrh na systémové změny k financování krajských kol soutěží, pokud to cítí, jako aktuální.
p. Navrátil připomenul, že KÚ budou pořádat volby hejtmanů, tudíž by mohly být vstřícnější, a také upozornil na to, že všechna KSH nemají stejné podmínky.
p. Boček vznesl dotaz na splácení úvěru hasičského domu.
Ing. Jirota odpověděl, že je dána pevná splátka (2,15 mil. Kč čtvrtletně), úvěr bude splácen do ledna 2016.
Doc. Ing. Liška poznamenal, že to bude projednáno na ÚORH.
Ing. Richter upozornil, že je zde nutnost připomínek celé struktury SH ČMS. Dále doporučil zamyslet se nad návrhem rozpočtu a poděkovat všem zainteresovaným za placení členských příspěvků.

  •  
    • VV SH ČMS děkuje za zabezpečení odvodu členských příspěvků všem zainteresovaným.
    • VV SH ČMS ukládá členům VV SH ČMS, kteří působí v ÚOR a Kanceláři SH ČMS, dopracovat rozpočet na rok 2009 se zahrnutím připomínek výše uvedených subjektů, eventuelně náměty KSH a připravit znění návrhu rozpočtu pro zářijový VV.
  • Usnesení č. 41/2008: Hlasování: jednomyslně schváleno

5) Hodnocení jarního Shromáždění starostů OSH včetně závěrů

Zápis VV SH ČMS z 22. – 26.4.2008 v Přibyslavi byl zpracován písemně.
Ing. Richter připomněl důležité údaje, obsaženy v zápisu. Vyzval přítomné k diskuzi, požádal o reakce a náměty.
p. Páv informoval, že byla podána žádost na HVP, a.s. o pojištění myslivců. Produkt je v přípravě, zajišťuje myslivecká komora. Do roku 2010 by se mělo zapojit 20 000 myslivců.
p. Boček vyjádřil názor k výběru strategického partnera. Vyzval k úvaze nad tím, zda je ideální, v současné době hledat takového partnera. Podal návrh k pozastavení výběru strategického partnera.
Ing. Richter oznámil, že se tento návrh projedná na VV SH ČMS 25.9.2008, kde SH ČMS přednese své stanovisko. Vyzval všechny přítomné, aby zvážili svůj postoj.
Dále připomněl, že 6. 7. 2008 se konala dozorčí rada VPO, a.s., posléze požádal Bc. Aulického, aby krátce informoval VV SH ČMS.
Bc. Aulický předložil materiály od Ing. Kříže, MBA a stručně objasnil situaci. Dle jeho názoru nejsou výsledky moc uspokojivé.
Ing. Jirota podotkl, že skutečným hospodářským výsledkem je ztráta z hospodaření očištěného od jiných vlivů (např. prodej nemovitostí). Jako úspěch považujeme oddělení VPO, a.s. od HVP, a.s.. Výkyvy ve VPO, a.s. byly velice riskantní pro HVP,a.s., což bylo v minulosti kritikou ČNB . Ztráta vzniklá v prvním čtvrtletí bude nejspíš vyrovnána v 2. pol. r. 2008. (Hospodářský rok 07/08 - 06/09). Informoval, že HVP, a.s. chce budovu VPO, a.s. také prodat. V září 2008 má být přesunuto Vedení VPO, a.s. do Brna. Do budoucna by měly být všechny nastartované kroky efektivní a již do konce roku je očekáváno zlepšení. Bude prováděna analýza měsíčních výsledků, ta se předloží ÚORH, kde se očekává účast pracovníků VPO, a.s.. Je důležité zvýraznění VPO, a.s. a její podpora.
p. Páv není překvapen ze ztrát. VPO, a.s. nedokáže vykrýt zboží ani za 3 měsíce. Má špatný systém plánování. Dochází k problémům s objednávkami stejnokrojů. VPO, a.s. pracuje nemoderně.
p. Boček je přesvědčen, že se musí přestat zdůvodňovat problémy. Dozorčí rada musí zajistit fungování managementu a Vedení VPO, a.s., a vyžadovat plnění úkolů. Dobrovolní hasiči musí podporovat své spojence a VPO, a.s. se musí nahlas prezentovat.
Ing. Richter sdílí názor p. Bočka. Podotýká, že tento názor lze zobecnit. Podle něj dochází k periodicitě. Doporučuje, aby se dozorčí rada VPO, a.s. scházela častěji a dohlížela na efektivnost jejího fungování.
p. Zatloukal vznesl dotaz, jaký sortiment má VPO, a.s. za 18mil. Kč na skladě.
Bc. Aulický odpověděl, že Ing. Kříž, MBA informoval o vypracování plánu objednávek uniforem. Bohužel prý tento plán nefunguje z hlediska množství a velikostí.

    Usnesení č. 42/2008: VV SH ČMS bere na vědomí informace o hospodářské činnosti HVP, a.s. ukládá členům SH ČMS kteří působí v dozorčích orgánech obou společností, aby důsledně dbali na plnění cílů pro rok 2008.

    Hlasování: jednomyslně schváleno

6) Příprava podzimního jednání Shromáždění starostů OSH

Ing. Richter informoval, že materiály a podklady zpracuje ÚORV. (Zpráva o průběhu činnosti, návrh plánu práce).
p. Boček doporučuje podrobněji informovat o CTIF Ostrava 2009.
p. Karger navrhuje odbornou přednášku ÚORV o předpisech.
Ing. Richter doporučuje ÚORPed. Najít vhodná témata pro tuto odbornou přednášku.
Doc. Ing. Liška doporučuje oznámit starostům OSH ČMS plánovanou přednášku předem. Podle ohlasu zvolit obsah a rozsah přednášky. Do pozvánky na SS OSH uvést, že po skončení SS OSH začne odborná přednáška o předpisech ÚORV. Nutnost rozvíjení činnosti a dodržení zmíněného plánu. Závěrem vyjádřil kritiku na adresu omluvených členů VV SH ČMS.
Ing. Richter oznámil, že v rámci reklamy SH ČMS dojde k vytvoření Almanachu, který bude mapovat určité údaje o všech SDH v ČR.
p. Nitra podotkl, že je nutné upevnění formy Almanachu.
Ing. Richter podotkl, že s vytvořením zápisu se stanoví určitá forma prezentace SDH. Nakonec krátce pohovořil o obnovené tradice Masarykových vater k 90. výročí republiky. Informace visí na serverech pozary.cz a dh.cz. Vatry by měly být zapáleny 25. 10. 2008. VV SH ČMS doporučuje zveřejnit informace i v Hasičských novinách a Alarm Revue.

  •  
    • VV SH ČMS ukládá Kanceláři SH ČMS zahrnout do pozvánky na SS OSH ČMS informace o odborné přednášce o vnitroorganizačních předpisech pro starosty OSH ČMS s požadavkem na potvrzení účasti a předložit statistiku zájmu o ni ÚORPed. a ÚORV.
    • VV SH ČMS ukládá ÚORPed. najít vhodná témata pro odbornou přednášku o vnitroorganizačních předpisech a navrhnou její plán.
    • VV SH ČMS ukládá ÚORV připravit a zpracovat odbornou přednášku o vnitroorganizačních předpisech pro SS OSH.
  • Usnesení č. 43/2008:

    Hlasování: jednomyslně schváleno

7) Ples SH ČMS 2009

Materiály byly předloženy písemně.
Ing. Richter krátce pohovořil na úvod k předloženým materiálům.
p. Páv akci vyjádřil podporu ze strany OSH ČMS a KSH. SDH Rožmitál pod Třemšínem se svého úkolu zhostí jistě velmi aktivně.

8) Hodnocení MČR Plamen a dorost

Ing. Richter požádal Ing. Homolkovou – Němečkovou o krátké a stručné hodnocení.
Ing. Homolková – Němečková zhodnotila akci. Stadion neměl sice rozlohou kvalitu stadionů např. v Plzni nebo v Liberci, což bylo však vyváženo skvělou spoluprací se správou stadionu. MČR je velká akce s nadstandardním počtem účastníků, proto není možné vyhovět všem v rámci ubytování, aby bylo dostupné jen v blízkosti stadionu. Potom by MČR muselo probíhat jen ve velkých městech, kde se tomuto požadavku dá vyhovět. Poukázala na zájem zejména samosprávních politiků, sponzorů a dalších institucí. Kvůli nepřízni počasí došlo i na stěhování. VV SH ČMS byl informován i o politováníhodném momentu akce, vyloučení jednoho družstva MH z dalšího průběhu soutěže v kategorii hry Plamen pro nepřístojné chování v rámci ubytovacích prostor (poškození vybavení ubytovacího zařízení). Jednalo se o velmi nepříjemnou situaci, jejíž řešení bylo bezpochyby přísným verdiktem, který z velké části ovlivnil i fakt, že podobné komplikace jsou na této vrcholné soutěži řešeny již několik let (Vsetín – věkový podvod, Plzeň – vandalismus na tribuně stadionu, Liberec – vandalismus v ubytovacích prostorách (Plamen i dorost), pokus o věkový podvod) a je nepopiratelné, že do výchovy mladé hasičské generace nepatří. Nabízí se proto ke zvážení mládežnickou veřejností tolik diskutovaná otázka, zda má hlavní pořadatel na těchto vrcholných akcích zajišťovat veškerý servis, potom za něj nese i odpovědnost a podobným smutným, výše uvedeným, momentům se nelze 100% vyhnout, nebo zda se MČR mají ubírat pouze soutěžní cestou a vedlejší zázemí má být ponecháno na jednotlivých SDH, která potom přebírají veškerou odpovědnost za podobné delikty. Statisticky je SH ČMS jedno z posledních občanských sdružení na poli dětí a mládeže v ČR, které hradí veškeré výdaje na MČR a zajišťuje účastníkům komplexní servis téměř bez vlastních nákladů. Na MČR v Trutnově lze vyzvednout dva mimořádné momenty - prestižní práci technické čety a mimořádný sportovní výkon členky dorosteneckého družstva SDH Ledenice, která přes svůj zdravotní handicap předvedla nevídané výkony.
Ing. Richter uvedl, že podle něj je obecný problém s hasičskou mládeží i v okolních státech. Není to prý jen náš problém.
p. Páv si myslí, že to, že sílí kázeňské potíže s kolektivy MH je zejména vinou vedoucích.
Doc. Ing. Liška doporučuje dát najevo, že jestli všichni chtějí ty nejlepší podmínky, bude se MČR moci konat pouze na několika místech v ČR. Jinak musí počítat s tím, že nebudou všude podmínky ideální.
Ing. Homolková – Němečková poděkovala Doc. Ing. Liškovi a p. Netíkovi za pomoc při péči o hosty. Dodala ještě, že hejtman Královéhradeckého kraje uvolnil KSH na tuto akci příspěvek 500tis. Kč. Náměstek hejtmana dokonce hovořil přímo na kameru, kde toto uvedl a sumu označil jako dar. Toho by se dalo využít k ovlivnění ostatních hejtmanů.
Ing. Richter připomněl, že takto veřejně podpořil akce SH ČMS třikrát za rok.
Doc. Ing. Liška doporučuje podnítit ho ke spolupráci s ostatními kraji.

9) Příprava Výročních valných hromad SDH

Tento bod na VV SH ČMS nebyl projednáván.

10) Návrhy na vyznamenání SH ČMS

Členové VV SH ČMS měli možnost seznámit se s „Návrhy na vyznamenání SH ČMS“ jednotlivých členů SH ČMS.
Ing. Richter vyjmenoval navržené na Záslužný řád českého hasičstva a podal návrh, aby byla schválena všechna vyznamenání, kromě celé skupiny navržené na vyznamenání Záslužným řádem.

    Usnesení č. 44/2008: VV SH ČMS schvaluje „Návrhy na vyznamenání SH ČMS“ tak, jak byly předloženy, vyjma celé skupiny navržených na vyznamenání „Záslužným řádem SH ČMS“. Zároveň bere VV SH ČMS na vědomí, že o „Návrzích na vyznamenání SH ČMS“ pro tuto skupinu se bude hlasovat 25. 9. 2008.

    Hlasování: jednomyslně schváleno

Další připomínky k „Návrhům na vyznamenání SH ČMS“ nebyly.

11) Různé

Ing. Richter informoval o obdržení návrhu na udělení medaile Sv. Floriána Vilému Grigartzikovi, kterému je 90 let a již 61 let je dobrovolným hasičem. Navrhovaný bohužel nesplňuje podmínky Statutu vyznamenání SH ČMS. Jde však o zcela mimořádný případ.

Proběhla krátká diskuze na toto téma, ve které přítomní rozhodli o udělení řádu Sv. Floriána výše jmenovanému.

    Usnesení č. 45/2008: VV SH ČMS schvaluje udělení řádu Sv. Floriána Vilému Grigartzikovi.

    Hlasování: jednomyslně schváleno

Ing. Richter krátce pohovořil o reprezentaci SH ČMS, velmi kladný přístup. Dále informoval o obdržení návrhu na zařazení Alberta Jíry do ÚOROO.
    Usnesení č. 46/2008: VV SH ČMS schvaluje zařazení Alberta Jíry do ÚOROO.

    Hlasování: jednomyslně schváleno

Ing. Richter krátce informoval o stížnostech a pak všechny přítomné pozval na Festival Folklorního sdružení. Také informoval o vyhovění žádosti – p. Sedláčka na hodnotitele projektů z EU.
    Usnesení č. 47/2008: VV SH ČMS vzal na vědomí a dodal 10 členů delegace za SH ČMS, jako hodnotitel Grantů EU.

    Hlasování: jednomyslně schváleno

p. Karger informoval a vyzval VV SH ČMS a všechny pro účast univerzity III. věku.
Materiály byly předloženy písemně.
Vyzval všechny přítomné na podání námětů na diplomové práce v oboru. Nutnost zaslat je do konce srpna 2008 do Jánských Koupelí. Doporučil podpořit p. Studníka.
p. Navrátil krátce zhodnotil Sjezd hasičů v Reichenbachu vesměs kladně. Dále vyjádřil kritiku na ÚORV, která slíbila veřejné vysvětlení rozdílu sbor x jednotka. Slib dosud nebyl splněn. Informoval všechny přítomné, že Českou Lípu zastupuje prozatimně p. Havelková.
Nakonec vznesl dotaz, kdo udělil medaili p. Rabinovi, když jeho OSH ČMS udělení medaile zamítlo. Odvolával se na Stanovy. Je tedy udělení medaile platné?
Ing. Richter přislíbil, že toto projedná osobně.
Doc. Ing. Liška též přislíbil, že tuto skutečnost projedná ÚORV a dodá stanovisko.
p. Zatloukal informoval, že v OSH ČMS Přerov odstoupil p. Němčák. Prozatím ho zastupuje Ing. Radek Hlavinka. Nový starosta bude zvolen na SS OSH.
p. Netík předložil písemný zápis ÚORV a ÚORP. Informoval, že p. Krakovský opouští radu pro školení a výcvik, navrhl projednání na příštím VV SH ČMS.
Doc. Ing. Liška doporučil pozvat p. Krakovského na příští VV SH ČMS a prodiskutovat s ním tuto záležitost.
p. Boček pochválil p. Kargera a ÚHŠ Jánské Koupele za velmi profesionální kampaň MOST.
Ing. Richter všem přítomným poděkoval za reprezentaci a kvalitní reklamu SH ČMS v očích veřejnosti.
p. Karger informoval přítomné o návštěvě VŠB, kterou podnikl s Ing. Richtrem. Odbornost VŠB může pomoci, stavební fakulta nabízí pomoc např. ve strojových projektech.
Ing. Richter krátce informoval o vyřízení stížností, týkajících se nedostatku uveřejněných článků, redaktorům.

12) Závěr jednání

Ing. Richter poděkoval všem přítomným členům VV SH ČMS za účast a zkritizoval všechny omluvené za nedodržení příslibu účasti. Popřál všem šťastnou cestu, pěkný víkend a zbytek prázdnin a dovolených. Příští VV SH ČMS se uskuteční 25. 9. 2008 v Uherském Hradišti.

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017