Domů
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1588
mod_vvisit_counterVčera253
mod_vvisit_counterTento týden2072
mod_vvisit_counterMinulý týden3533
mod_vvisit_counterTento měsíc1588
mod_vvisit_counterMinulý měsíc10016
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096184659
Záznam z jednání Výkonného výboru SH ČMS dne 22.11. 2007, Přibyslav Tisk
Čtvrtek, 18 Prosinec 2008 11:25
Přítomni : dle prezenční listiny
Jednání zahájil a řídil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter.

Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Program schválen bez připomínek.

Ing. Richter – přivítal přítomné členy VV SH ČMS v Přibyslavi a omluvil nepřítomnost řádně omluvených členů – Doc.Ing.Václava Lišku, Mgr. Bohuslava Martínka, Ing. Jana Majera, pp. Jana Černíka a Františka Matouška.

Zvlášť přivítal starosty jednotlivých KSH, kteří byli na jednání VV SH ČMS přizváni.

Následně vyjmenoval materiály, které byly členům VV SH ČMS odeslány poštou a materiály, které byly rozdány na místě.

Kontrola plnění usnesení

Materiál byl předložen písemně.
p. Janeba – informoval přítomné členy VV SH ČMS, že ne všechny úkoly přijaté III. řádným sjezdem se podařilo splnit, (bod č. 28/2007)- termíny pro splnění byly prodlouženy. ÚOR se budou průběžně scházet a plnění úkolů, včetně návrhů na opatření k jejich realizaci bude uvedeno v zápisech z těchto rad.
Dále uvedl, že ke spolupráci byl přizván p. Rudof Makkai.

Usnesení: č. 47

VV SH ČMS bere kontrolu usnesení na vědomí s konstatováním splněno, s výjimkou usnesení pod č. 28 ( termíny pro splnění prodlouženy) .

Informace z jednání vedení

Ing. Richter uvedl, že jednání Vedení SH ČMS se sešlo 8. 11. 2007 v Praze.
V krátkosti seznámil přítomné členy VV SH ČMS s průběhem jednání. Vedení se zabývalo především přípravou VV SH ČMS a celé jednání se vedlo nad předloženými materiály k jednání VV SH ČMS 22.11. 2007 .
Informoval o jednání pracovní skupiny, která se zabývá hledáním zájemců o kapitálový vstup do HVP, a.s.. Zatím bylo jednáno se společnostmi ČPP, a.s. a J&T, a.s.. Jednání proběhla velice korektně a obě společnosti mají zájem s HVP úzce spolupracovat a zkvalitňovat její činnost. O kapitálový vstup do HVP, a.s. projevila také zájem polská zajistitelská firma Polisch_Re, která již v současné době zajišťuje zemědělské pojištění v HVP.
Ing. Richter – podotkl, že jednání budou pokračovat i s dalšími společnostmi, které se do výběrového řízení přihlásí. Pracovní skupina jednání s jednotlivými společnostmi vyhodnotí a výsledek jednání předloží na dalším VV SH ČMS.

Ing. Richter pokračoval výčtem dalších akcí, informoval, že jménem Kanceláře SH ČMS byl zaslán dopis na Ing. Vasila Pekara, prezidenta ČHJ, u příležitosti jednání sjezdu ČHJ, s přáním mnoha úspěchů v jejich další činnosti.
K 55. výročí vzniku 152. záchranného praporu Kutná Hora předal Ing. Richter v Kutné Hoře za přítomnosti starosty KSH p. Sýkory příslušníkům tohoto praporu vyznamenání, za obětavou práci při odstraňování katastrofických následků povodní v roce 1997 v Troubkách.
Bc. Aulický – se zúčastnil jednání ČNV CTIF v Ostravě, kde probíhají přípravy na soutěž Ostrava 2009. Dohadují se podmínky organizace samotných soutěží. Příští rok na jaře navštíví Ostravu komise CTIF na kontrolu připravenosti. Průběžně se konají jednání ČNV CTIF.
1. 12. 2007 – 35. výročí založení hry „Plamen“- Kancelář SH ČMS rozeslala všem pamětníkům a zakladatelům pozvánky.
14. 12. 2007 – 50. výročí založení Ústřední hasičské školy Bílé Poličany. Pro pozvané jsou připraveny pamětní plakety.
Ing. Richter- informoval o žádosti OSH Žďár nad Sázavou o udělení stuhy k Historickému praporu, který obdrží od starosty města Žďár nad Sázavou.

Kancelář SH ČMS obdržela pozvání na jednání Odborné komise podunajských zemí CTIF, které se bude konat ve dnech 29.11.-2.12.2007 ve Slovinsku. Jednání se zúčastní p. Lubomír Janeba. a Bc. Aulický.
Ing. Maděra -informoval, že s dobrovolnými hasiči z Chorvatska, kteří se na naše sdružení obrátili prostřednictvím dopisu velvyslanectví ČR v Chorvatsku, má zájem spolupracovat SDH Praha – Ďáblice.
Ing. Jirota – informoval, že Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR přijala náš návrh novely zákona o účetnictví. Podvojné účetnictví nebude pro SH ČMS závazné u občanských sdružení do ročních příjmů 3 000 000,- Kč.
p. Sýkora –(Olomoucký kraj) sdělil přítomným členům VV SH ČMS, že navštívil předsedu Poslanecké sněmovny p. Vlčka a informoval ho o schvalování sněmovního tisku 216, který řeší změnu zákona o sdružování.

V závěru diskuse Ing. Richter seznámil přítomné členy VV SH ČMS a starosty KSH, že Ing. Ján Olšanský, CSc., končí koncem roku pracovní poměr v Kanceláři SH ČMS. Na jeho místo bude přijat Josef Nitra, který bude zároveň mluvčím SH ČMS.
Koncem listopadu odchází také pí Petra Pavlovská, účetní Kanceláře SH ČMS. Na její místo byla přijata Bc. Miroslava Halašová.

Hodnocení SS OSH a návrhy na realizaci jeho závěrů

Ing. Richter –připomněl, že SS OSH se konalo 13.10.2007 v Přibyslavi, jeho průběh zhodnotil jako velice přínosný, s velkou účastí hostů.
Přečetl a okomentoval jednotlivé body Usnesení SS OSH.
p. Pumprla – (Zlínský kraj) – reagoval na příspěvek p. Péma (starosty OSH Louny) ohledně přepravy mládeže na soutěže, přetlakových ventilů a sacích košů. Přečetl článek z webových stránek Ministerstva dopravy ČR „Dětské autosedačky jsou od 1.7.2006 povinné na všech typech komunikací.“
VV SH ČMS souhlasil s tím, aby se na jednotlivé příspěvky vypracovala odpověď a zaslala p. Pémovi jménem Kanceláře SH ČMS.

Usnesení: č. 48

VV SH ČMS ukládá Kanceláři SH ČMS, Bc. Aulickému vypracovat a odeslat k příspěvku p. Péma písemnou odpověď. (Odpověď odeslána 26.11.2007 vč. přílohy článku z webových stránek Ministerstva dopravy „Dětské autosedačky jsou od 1.7.2006 povinné na všech typech komunikací“).

Dalším bodem jednání byl příspěvek p. Pokorného, který upozorňoval na to, že nejsou plněny úkoly III. řádného sjezdu dle harmonogramu.

p. Slámečka (Vysočina)- doporučil přítomným členům VV SH ČMS, aby si tento dokument přečetli a přesvědčili se, zda a jak se úkoly splnily.
p. Zatloukal (Olomoucký kraj) – navrhl, aby se vypracovala p. Pokornému písemná odpověď.
p. Janeba – doplnil diskutující s tím, že některé úkoly stanovené III. řádným sjezdem byly splněny nadlimitně.

Z diskuse vyplynulo následující:

Usnesení: č. 49

  • za Kancelář SH ČMS bude p. Pokornému vypracována odpověď.
  • ukládá vedoucím Ústředních odborných rad podat do 10.3.2008 informaci o plnění úkolů stanovených III. řádným sjezdem dle harmonogramu, včetně návrhů na opatření k jejich realizaci.

Hlasování: schváleno jednomyslně

Ing. Richter – informoval přítomné členy VV SH ČMS, že Kancelář SH ČMS obdržela děkovný dopis od Magistrátu hlavního města Prahy, za příkladnou reprezentaci na Staroměstském náměstí při oslavách 28. října 2007, kterého se zúčastnili dobrovolní hasiči z OSH Benešov a za Kancelář SH ČMS Ing. Richter a Bc. Aulický .

Ing. Karger (ÚHŠ Jánské Koupele)- zrekapituloval činnost v ÚHŠ Jánské Koupele vč. typů studia, které v současné době v ÚHŠ J.K. probíhají.Týká se to především Univerzity III. věku a projektu Most.
Ing. Jirota – informoval přítomné členy VV SH ČMS a starosty KSH o tom, že rozpočet pro vzdělávání členů SH ČMS se v důsledku otevření Univerzity 3. věku v ÚHŠ Bílé Poličany jeví podhodnocen o cca 100 tis. Kč (rozpočet 100 tis. Kč). Požádal VV SH ČMS, aby bylo odsouhlaseno navýšení položek na 200 tis. Kč. Na dotaz Ing. Bočka uvedl, že navýšená částka bude uhrazena z mimořádných výnosů (výnosy z mobilních telefonů). Ing. Boček se s uvedenou odpovědí nespokojil a požádal o sdělení, které nákladové položky rozpočtu budou kráceny.
Ing. Richter – doplnil Ing. Jirotu, že bude sděleno, z kterých položek bude rozpočet pro Univerzitu III. věku navýšen.

Usnesení č. 50

VV SH ČMS schvaluje, aby byl rozpočet pro Univerzitu III. věku navýšen na 200. tis. Kč s tím, že bude doplněno, z kterých nákladových položek se rozpočet navýší.

Hlasování: jednomyslně schváleno

Informace z činnosti KSH

p. Janeba – doporučil spojit tento bod s bodem č. 7) Různé a vybídl přítomné, aby informovali o činnosti v jednotlivých regionech za r. 2007.

Ing. Karger (ÚHŠ Jánské Koupele)
Nabídl starostům KSH spolupráci v oblasti vzdělávání členů SH ČMS. Následně vyjmenoval všechny typy kurzů, které probíhají ve Zlínském a Moravskoslezském kraji a na Vysočině.
Připomněl, že není potřeba spoluúčasti studujících, všechny kurzy jsou 100% dotovány.
Přítomným členům rozdal k vyplnění dotazník, v případě zájmu o studium.
p. Janeba – podpořil Ing. Kargra a doplnil, že se jedná o určitou formu vzdělávání, především v oblasti hasičiny. Ing. Homolková-Němečková
Informovala přítomné o stěžejních akcích úseku mládeže za uplynulé dva měsíce :

  • 6.10.2007 – Festival Přípravky SH ČMS v Chocni, který byl premiérový a velmi se vydařil,
  • polovina října – jednání MKVM CTIF v Turku, které bylo věnováno přípravám Ostravy 2009,
  • 31.října 2007 byl odevzdán projekt na MŠMT na rok 2008,
  • 8.-9.11.2007 proběhla národní konference o mládeži, která představila koncepci státní politiky v práci s dětmi a mládeží, silně diskutovaným tématem byla právní úprava respektive definice pojmu dobrovolník (dobrovolník je..., který není členem žádného občanského sdružení),
  • 12.11.2007 proběhlo kontrolní setkání s komisaři CTIF v Ostravě k přípravám olympiády 2009,
  • počátkem října byl na www zveřejněn monitoring dotačních titulů na nejbližší období, jehož zajímavostí jsou zejména Programy na podporu venkova (přes krajské úřady) a Program rozvoje venkova (szif – státní zemědělský intervenční fond), ve kterém se jako jedna z konkrétních možností čerpání dotace nabízí dotace na rekonstrukci hasičských zbrojnic.

 

Připomněla, že 1.12.2007 se bude konat 35. výročí hry „Plamen“. K této příležitosti budou vydány pamětní medaile.

p. Slámečka (Vysočina) – doplnil Ing. Homolkovou-Němečkovou a sdělil, že finanční prostředky na Program obnovy venkova dostávají jednotlivé kraje, které tyto prostředky mohou přidělit na konkrétní činnosti. p. Netík (Královéhradecký kraj) –požádal členy VV SH ČMS, aby se pan Morávek, prezident společenstva kominíků, stal členem ÚORprevence. VV SH ČMS návrh p. Netíka podpořil.

Usnesení: č 51

VV SH ČMS souhlasí, aby se pan Morávek, prezident společenstva kominíků, stal řádným členem ÚORP.

Hlasování: schváleno jednomyslně

p. Pekárek (ÚHŠ Bílé Poličany) – rozdal přítomným členům pozvánky s programem k 50. výročí ÚHŠ Bílé Poličany a pozval tímto všechny přítomné na oslavy.
p. Krakovský (Bílé Poličany ) - doplnil, že v materiálu ÚR pro školení a výcvik byly doplněny některé změny, které budou přínosem pro naše hasiče.
p. Janeba – doplnil p. Krakovského, že se jedná o čtyři Řády, které vyšly a byly doplněny. Řád chemické,strojní, technické a spojové služby JSDH. Upozornil, že Řády postrádají řadu praktických informací.

Bc. Aulický – informoval přítomné členy VV SH ČMS, že doplněné Řády budou k dispozici na webových stránkách. p. Janeba – upřesnil termín příštího jednání VV SH ČMS, který se bude konat 24.1.2008.

Usnesení: č. 52

  • VV SH ČMS ukládá přítomným členům připravit náměty a návrhy k výše uvedeným Řádům
  • projednat připomínky, které budou zpracovány a předloženy k projednání VV SH ČMS 24.1.2008.

Hlasování: jednomyslně schváleno

Metodický pokyn starosty SH ČMS k získávání odbornosti prevence
p. Netík (Královéhradecký kraj)- požádal VV SH ČMS, abychom se k výše uvedenému materiálu nevyjadřovali, ale přítomní členové OSH, aby připomínky předali do 31.12.2007 s tím, že budou projednány a předloženy na příštím VV SH ČMS 24.1.2008.

Usnesení: č. 53

VV SH ČMS souhlasí, aby připomínky k „Metodickému pokynu starosty“ byly předány do 31.12.2007 a projednány na VV SH ČMS 24.1.2008.

Diskuse starostů KSH

p. Páv (Středočeský kraj) – podotkl, že v odborných radách je stále co zlepšovat. Soutěžní činnost berou jako činnost doplňkovou.
p. Žižka (Jihočeský kraj) – informoval, že chybí základní školení velitelů. VV SH ČMS doporučil domluvit se s Ing. Kargrem, který může zajistit základní školení velitelů v ÚHŠ Jánské Koupele. Pan Žižka uvedl, že do soutěží mají zapojeno 360 dětí a 1040 mužů a žen.
Požadoval, aby starostové KSH mohli být častěji přítomni na jednáních VV SH ČMS.
p. Černý (Plzeňský kraj) – vznesl kritiku k zastaralým počítačovým programům, s kterými se nedá dále pracovat v elektronické podobě. Pan Černý sdělil, že chtějí více propagovat hasičskou činnost, v úzké spolupráci s občany.
S jejich členskou základnou vyjádřil spokojenost.
p. Hanus (Plzeňský kraj) –žádal, aby jménem Kanceláře SH ČMS byl zaslán dopis na SDH Strašín, které jim nevrátilo zapůjčené čerpadlo.
p. Doubrava (Ústecký kraj) – vyslovil nespokojenost při spolupráci s ředitelem HZS kraje Ústí nad Labem, který nevychází vstříc jejich požadavkům.
p. Orsák (Královéhradecký kraj) – informoval přítomné členy VV SH ČMS, že se obrátili na autora počítačového programu o zajištění nového programu, který by pomohl obcím a sborům, v současné době se zpracovává program, který bude přínosem jednotlivým KSH.
Čekají na přislíbené finanční prostředky.
p. Makkai (Pardubický kraj) – navrhl, aby byly zvýšeny mzdy jednotlivým členům okresů a krajů. Poděkoval p. starostovi za zdařilou akci při setkání Zasloužilých hasičů.
p. Grubauer (Vysočina) – poděkoval panu Muškovi za vzornou spolupráci s mládeží. Informoval o vydání svého Zpravodaje, který bude od příštího roku z finančních důvodů vycházet v elektronické podobě. Pochválil spolupráci s krajem Vysočina, od kterého získávají jednotlivá SDH finanční dotace. Dobrou spolupráci mají i s HZS.
F. Grubauer navrhl rozdělit funkci starosty okresu a starosty kraje.

p. Muška (Vysočina)- informoval o tom, že v ÚHŠ Bílé Poličany došlo k přezkoušení rozhodčích. Sešlo se zde 50 uchazečů. Všichni zúčastnění byli s průběhem zkoušek spokojeni. Pan Muška poděkoval škole za odpovědný přístup.
p. Gargula (Jihomoravský kraj)- vyjádřil nesouhlas s uzavřením kolektivní smlouvy mezi SH ČMS a Českou hasičskou jednotou, popř. Moravskou hasičskou jednotou., Podpořil p. Grubauera v požadavku, aby byla rozdělena funkce starosty okresu a starosty kraje. Kladně hodnotil setkání Zasloužilých hasičů a podotkl, že se jednalo o velice pěknou akci.
p. Procházka (Jihomoravský kraj) - informoval, že spolupráce s okresy v Jihomoravském kraji je na velice dobré úrovni. Požádal pouze upravit počítačovou evidenci, aby se s ní dalo dále pracovat.
p. Krajča (Zlínský kraj) – informoval o jednáních, zasedáních a soutěžích, kterých se zúčastnili. Pochválil velmi dobrou spolupráci s HZS. Dále sdělil, že komunikace přes e-mail, je přínosem pro jednotlivé kraje.
p. Pumprla (Zlínský kraj) - v krátkosti informoval o jednání odborné rady velitelů, konané 16.-17.11.2007 v Troubkách u Přerova. Okomentoval jednotlivé body jednání a zhodnotil soutěže, které proběhly v uplynulém období. Ve Zlínském kraji proběhlo školení velitelů JPO III., IV. a V. a školení rozhodčích. Pan Pumprla podotkl, že zásadní problémy nemají.
p. Sýkora (Olomoucký kraj) – informoval, že MČR v PS se uskuteční ve dnech 19.-21.9.2008 v Přerově. Přípravy již probíhají. Upozornil na to, že soutěžící na MČR přibývají, a tím rostou náklady na stravu i ubytování, a proto podporuje návrh ÚORV na snížení počtu družstev na MČR.
p. Kotrc (Moravskoslezský kraj) – informoval, že KSH pracuje bez problémů, podporují školení a studium pro dobrovolné hasiče v ÚHŠ Jánské Koupele.
Z Moravskoslezského kraje mají v r. 2008 přislíbenou dotaci o 1/3 vyšší.
p. Páv (Středočeský kraj)- navrhl, aby Záslužný řád byl udělován do každého kraje 1x ročně.
p. Pátek (CHH Přibyslav) –požaduje změnit termín předávání ocenění „Zasloužilým hasičům“ z 1.-2.5.2008 na 5.-6.5.2008.

K připomínkám p. Páva se jednotlivá KSH vyjádří do 24.1.2008.

Usnesení: č. 54

  • VV SH ČMS ukládá starostům KSH do 24.1. 2008 sdělit náměty a připomínky k předávání „Záslužného řádu“.
  • VV SH ČMS schvaluje změnu termínu předávání ocenění Zasloužilým hasičům na 5.-6.5. 2008.

p. Janeba – informoval přítomné členy o tom, že zaslal na Ministerstvo zdravotnictví dotaz, jak postupovat v případě výjezdu dobrovolných hasičů k zásahu (požár, záchrana osob, dopravní nehoda apod.) a dojde k vážnému zranění, zda se za ošetření u ambulantního lékaře, popř. při hospitalizaci bude platit.
Odpověď z Ministerstva zdravotnictví zněla, že pacient je povinen částku za ošetření ve zdravotnickém zařízení uhradit, v případě, že zranění bylo způsobeno cizím zaviněním, může po proběhlém léčení případnou částku vymáhat na odpovědném subjektu.
Ing. Richter - shrnul všechny připomínky, které na VV SH ČMS zazněly a přislíbil, že se k těmto návrhům a podnětům v r. 2008 vrátíme a budeme je řešit.

Ing. Richter
informoval přítomné o jednání u starosty města Přibyslav, kde projednávali níže uvedené:

  • žádost o příspěvek pro CHH Přibyslav na dokončení opravy 1. nádvoří zámku
  • žádost o změnu územního plánu v místech haly tzv. „Bramborárny“ v Přibyslavi
  • získání haly Bramborárny a pozemků kolem ní pro potřebu muzejnictví a školství SH ČMS
  • směna pozemků tzv. „Octárny“ za pozemky parkoviště u zámku Přibyslav
  • řešení odprodeje zbývajících pozemků a budov Octárny – finanční prostředky použít na opravy a zvelebení Zámku Přibyslav a pořízení haly a pozemků kolem Bramborárny

 

Dále připomněl, že je nutné se vyjádřit k návrhům vedení SH ČMS.
  • odkup akcií HVP od Moravia banky a Varinvestu
  • převzetí organizace akce PYROCAR 2008 SH ČMS

Jednání byl přítomen i PhDr. Juráň, který p. starostu doplnil a návrhy podpořil.

Ing. Richter- požádal VV SH ČMS o odsouhlasení :

  • Zmocnění k podpisu smlouvy o směně pozemku Octárny za pozemky parkoviště u zámku Přibyslav
  • Odkup objektu Bramborárny a pozemků kolem ní v Přibyslavi pro potřebu SH ČMS
  • Odkup akcií HVP od Moravia banky a Varinvestu
  • Převzetí organizace PYROCAR 2007 SH ČMS a stanovení Lubomíra Janebu ředitelem organizačního výboru této akce, která se uskuteční 30.-31.8.2008 v Přibyslavi.

Usnesení: č. 55

VV SH ČMS schválil bez připomínek:
  • Pověření starosty SH ČMS k podpisu směny pozemků Octárny za parkoviště u Zámku Přibyslav
  • Odkup Bramborárny a pozemků kolem ní
  • Odkup akcií HVP od Moravia banky a Varinvestu
  • Převzetí organizace akce PYROCAR 2008 SH ČMS a jmenování 1. náměstka starosty SH ČMS p. Lubomíra Janeby ředitelem organizačního výboru této akce, která se uskuteční ve dnech 30.-31.8.2008 v Přibyslavi

Hlasování: schváleno jednomyslně

Ing. Jirota – informoval, že Směrnice pro Cestovní náhrady SH ČMS prošla připomínkovým řízením, náměty byly do Směrnice zapracovány a předpokládaná účinnost je navrhována k 1.1.2008 s aktuálními přílohami platnými od tohoto data.

Usnesení: č. 56

VV SH ČMS schvaluje „Směrnici pro Cestovní náhrady SH ČMS“ s tím, že její účinnost je stanovena od 1.1.2008.

Hlasování: schváleno jednomyslně

Návrhy na vyznamenání

Členové VV SH ČMS měli možnost seznámit se s návrhy na vyznamenání jednotlivých členů SH ČMS.
Ing. Richter – přečetl návrhy na vyznamenání, zároveň doporučil ocenit 154. záchranný prapor z Rakovníka.

Usnesení: č. 57

VV SH ČMS schválil všechny předložené „Návrhy na vyznamenání“ s připomínkami p. Pátka.

Hlasování: schváleno jednomyslně

Závěr jednání

Ing. Richter poděkoval všem přítomným členům VV SH ČMS a starostům KSH za jejich dosavadní činnost pro SH ČMS, za aktivní přístup k řešení jednotlivých úkolů, popřál všem i jejich rodinám klidné a spokojené Vánoce, mnoho zdraví a pracovního elánu v r. 2008.
Příští jednání dle plánu práce se uskuteční 24.1.2008 v Přibyslavi.

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017