Domů
 

Najdete nás na Facebooku

FB-f-Logo  blue 144

Vzdělávání členů SH ČMS

 

LogoSHCMS-Akademik3

Hasičské čtení

HCproklik

Pivo REBEL - akce pro SDH

REBEL

toi-toi

toitoi

ALERION

alerion

Recyklujte s hasiči

www.RSH podzim

Gazza sport

gaza 1

Nadace ADRA

horizontalni logo adra barevne

Volejte s hasiči a UŠETŘÍTE

RSS

feed image

Statistika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1160
mod_vvisit_counterVčera253
mod_vvisit_counterTento týden1644
mod_vvisit_counterMinulý týden3533
mod_vvisit_counterTento měsíc1160
mod_vvisit_counterMinulý měsíc10016
mod_vvisit_counterOd 25.9.20096184231
Záznam z jednání Výkonného výboru SH ČMS dne 12.10. 2007, Přibyslav Tisk
Čtvrtek, 18 Prosinec 2008 11:23

Jednání zahájil a řídil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter.

Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Ing. Richter přivítal přítomné členy VV SH ČMS a z neúčasti na jednání omluvil Ing. Moniku Homolkovou-Němečkovou, která je na SC ve Finsku s plk.ing. Nitrou, ředitelem HZS MSK. Dále pp. Františka Hanuse, Jana Slámečku, Františka Matouška, Vojtěcha Pekárka, ing. Josefa Bočka, ing. Jana Majera a pana Jaroslava Krakovského.
Přivítal ing. Josefa Kubeše, předsedu představenstva a generálního ředitele HVP, a.s., ing. Miloše Kříže, MBA, předsedu představenstva a generálního ředitele VPO, a.s., ing. Ivanu Laitlovou, předsedkyni DR VPO, a.s. a místopředsedkyni představenstva a ekonomickou ředitelku HVP, a.s. a ing.Pavla Paulena, MBA, člena představenstva a obchodního ředitele VPO, a.s.
Následně vyjmenoval seznam materiálů, které byly odeslány členům VV SH ČMS poštou. Bc. Jan Aulický rozdal na místě další doplňující materiály.
Ing. Richter následně přečetl z pozvánky jednotlivé body programu, které se budou na VV SH ČMS projednávat.
Program byl schválen bez připomínek.

Kontrola plnění usnesení

Ing. Richter –seznámil členy VV SH ČMS s jednotlivými body výše uvedeného usnesení, okomentoval je a zhodnotil jejich plnění. Tento materiál byl předložen písemně. Připomínky, které byly vzneseny k jednotlivým bodům budou projednány a doplněny.
VV SH ČMS bere kontrolu plnění usnesení na vědomí.

Informace z jednání vedení SH ČMS

Ing. Richter informoval o mimořádném jednání Vedení SH ČMS společně s ÚORH , konané 19. 9. 2007 v Praze a řádném jednání Vedení SH ČMS, které proběhlo 4. 10. 2007 v Praze.
Vedení se zabývalo především přípravou VV SH ČMS a celé jednání se vedlo nad předloženými materiály k jednání VV SH ČMS 12. 10. 2007 .
Poté pan starosta okomentoval jednotlivé body.
Krátce se ještě vrátil k MČR PS v Plzni, kde byl vytvořen nový národní rekord v běhu na 100 m s překážkami muži. Pan starosta podotkl, že kvalita našich soutěží trvale stoupá.
Opakovaně zdůraznil, že tato akce byla velice zdařilá s vysokou návštěvností. Přijela delegace z Polska, Slovenska a Maďarska. Poděkoval p. Černému a všem, kteří se na této akci v hojné míře podíleli. Neopomenul poděkovat kuchařům ze 154. záchranného praporu Rakovník, jejichž strava byla výtečná.
Ing. Richter– dále hovořil o tom, že se na Vedení projednávalo snížení majetkové účasti HVP, a.s. ve VPO a.s. Podotkl, že diskuse k tomuto tématu byla dlouhá a mnohdy i nervóznější.
P. Janeba a ing. Karger – k tomuto bodu zaslali svoje stanoviska písemně.

Příprava shromáždění starostů OSH, informace z činnosti SH ČMS od minulého zasedání VV SH ČMS

Ing. Richter navrhl Ing. Jana Kargra, aby vedl průběh SS OSH. Předsedou NK byl navržen p. Lubomír Janeba. Dále zástupci KSH ve VV navrhli členy NK za jednotlivé kraje:

    Středočeský kraj - Zdeněk Moutelík
    Jihočeský kraj - Jiří Novák
    Plzeňský kraj - František Hanus
    Karlovarský kraj - František Matoušek
    Ústecký kraj - Jaroslav Pém
    Liberecký kraj - Bc. Jiřina Brychcí
    Královéhradecký kraj - Eva Steinerová
    Pardubický kraj - Josef Jiruše
    Vysočina - František Grubauer
    Olomoucký kraj - Dáša Bártková (Jan Brabec)
    Zlínský kraj - Josef Bernátík
    Moravskoslezský kraj - Mgr. Jan Dumbrovský

Zapisovatelkou na SS OSH byla navržena pí Jana Krejčová.

 

    Ing. Richter – navrhl VV SH ČMS , že SS OSH se zúčastní níže uvedení hosté:
    Ing. Ctibor Lusk – ČPP, a.s.
    p. Jaroslav Besperát – ČPP, a.s.
    Ing. Ivana Laitlová – HVP, a.s.
    Ing. Josef Kubeš – HVP, a.s.
    Ing. Miloš Kříž , MBA – VPO, a.s.
    Ing. Pavel Paulena, MBA – VPO, a.s.
    Zástupce firmy Konektel
    Nejvýznamnějším hostem na SS OSH bude p. Jiří Čunek, 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR, který může být nápomocen při řešení některých otázek činnosti SDH a SH ČMS jako celku.

Ing. Richter dále informoval, že na SS OSH 13.10. 2007 VPO, a.s. připravila přehlídku nových zásahových oděvů pro dobrovolné i profesionální hasiče a zástupci firmy KONEKTEL budou prezentovat radiostanice společnosti Motorola, které jsou vyvinuty pro hasiče a záchranáře.
Ing. Richter pokračoval výčtem akcí, které se v minulých měsících konaly a podrobně je také zanesl do své „Zprávy“, která je součástí materiálů SS OSH.
Ing. Richter pohovořil o Mistrovství ČR ve hře „Plamen“, tradici, která každoročně probíhá počátkem července a to i v soutěžích dorostu. Letos byl hostitelským městem Zlín. I zde se objevila řada talentů a po celou dobu soutěže fandové vytvořili skvělou atmosféru. Celkově ve hře Plamen zvítězilo družstvo PIPEKO ze Středočeského kraje. Atmosféra byla přátelská a výsledky byly výborné. Toto mistrovství hodnotil jako velmi dobře připravené.
Ing. Richter – se dále zmínil o „Festivalu přípravek mladých hasičů“, který se konal 6. října 2007 v Chocni a osobně jej navštívil. Jednalo se o ukázky práce naší nejmenší mládeže, která se svými učitelkami a hasičskými vedoucími ukázala své nadšení, elán a zájem o naše řemeslo. Z této vydařené akce měl velmi dobrý pocit. Při této příležitosti poděkoval všem, kteří se mládeži věnují. Mezi ně patří i naše Ing. Monika Homolková-Němečková a Josef Orgoník . Pan starosta podotkl, že věří, že takovýchto krásných akcí bude přibývat.
Ing. Richter -také v krátkosti pohovořil i o dalších akcích, které proběhly v minulých měsících. Především o Pyro-caru v Přibyslavi, o Poháru starosty v Huti a o Svatováclavském poháru ve Dvoře Králové nad Labem. Konstatoval, že všechny tyto akce byly velice zdařilé.
Ing. Richter –se také zmínil o akcích mezinárodního charakteru, kterých se zúčastnil.
Jednalo se především o seminář v rakouském Salzburgu. Díky ČPP měli zástupci OSH možnost přiblížit si poznatky z organizace PO v Rakousku. V Mnichově se zúčastnili zajímavé exkurze, věnované prohlídce hasičského muzea a navštívili centrální požární stanici. V Rakousku navštívili 2 další stanice dobrovolných hasičů. Tato cesta byla velice zdařilá a poučná.
Další akcí byla cesta do Polska, které se zúčastnil s panem Navrátilem. Jednalo se o Sjezd polských dobrovolných hasičů ve Varšavě. Spolupráce byla oceněna udělením stuhy III. stupně k ústřednímu praporu a předáním medaile III. stupně za mezinárodní spolupráci prezidentovi polských hasičů panu Pawlakovi. Polští přátelé byli velice srdeční. Ubezpečili nás, že spolupráce se bude i nadále rozvíjet a prohlubovat.
Neméně významnou akcí bylo shromáždění představitelů CTIF v Luxemburgu, městě Mondorfu, které se za naše Sdružení zúčastnil pan Lubomír Janeba a ing. Jiří Chalupa. CTIF začíná úzce spolupracovat s Evropskou komisí s GŘ pro životní prostředí - odborem pro civilní ochranu. Představitelé CTIF se zúčastní ve dnech 2.-3.11.2007 druhého Mezinárodního fora CO, které proběhne v Bruselu.

O všech těchto cestách Ing. Richter podrobněji informuje ve své Zprávě, kterou přednese na SS 13.10.2007 .
Pan starosta se zmínil i o dalších tuzemských akcích, kterých se zúčastnil s některými členy SH ČMS.

V Mánesu se konal 20. 9. 2007 IX. Svatováclavský večer, kde proběhlo „Díkůvzdání záchranářům“, kde jsme si připomněli obětavou práci našich spoluobčanů při katastrofálních záplavách, které postihly řadu krajů v létech 1997 a 2002. Naše Sdružení obdrželo z rukou pana arcibiskupa Vlka, předsedy ekumenické rady církví pana Černého a náměstkyně primátora hl. města Prahy pí Kousalíkové Svatováclavskou medaili. Pamětní list k Svatováclavské medaili obdržely ještě SDH Bohušovice na Ohří a Bzenec.
Dále jsme obdrželi pozvánku od pana Ing. Vasila Silvestra Pekara na otevření „Hasičského muzea v Praze“ , kde je vystavena hasičská technika. Této akce se pan starosta zúčastnil s panem Netíkem . Prohlídka muzea byla velice zajímavá.

Průběžné plnění rozpočtu za rok 2007 a návrh rozpočtu na r. 2008

Ing. Richter- pověřil Ing. Ivana Jirotu, aby přednesl k výše uvedenému komentář na SS OSH.
Ing. Jirota - v krátkosti informoval členy VV SH ČMS o mírných změnách v rozpočtu na r. 2008. Výdaje byly navýšeny o 160 tis. Kč., (na tisk příruček). Ostatní položky zůstaly nezměněny.Referoval, že celkové hospodaření by mělo skončit plánovaným přebytkem, ve výši 73 tis. Kč.
Ing. Jirota- pohovořil i o pohledávkách. Informoval, že můžeme být vcelku spokojeni, neboť většina pohledávek bude do konce roku uhrazena. U zbývajících pohledávek mají jednotlivá
OSH splátkové kalendáře, kde mají uvedené termíny splátek, kterými se budou řídit. Dotazy k výše uvedenému materiálu nebyly.
Výkonný výbor vzal předložené materiály na vědomí a pověřil Ing. Jirotu jejich uvedením na SS OSH.

Plány práce vedení , VV SH ČMS a ÚOR na r. 2008 vč. plánu kontrol

Úvodní slovo přednesl Ing. Richter.
Nejdříve upozornil členy VV SH ČMS , že dochází ke změně říjnového termínu pro jednání VV a SS a požádal je, aby si zaznamenali správný termín. VV SH ČMS se bude konat 17.10.2008 a termín pro SS OSH -18.10.2008.

Zabezpečení výročních valných hromad sborů a okresů

Pan Slámečka - přečetl jednotlivé body výše uvedeného materiálu.
Bylo doporučeno, aby se výroční valné hromady konaly v těchto termínech:

  • výroční valné hromady SDH v období od 15. října 2007 do 31. ledna 2008
  • výroční valné hromady okrsků v období od 15. listopadu do 25. února 2008

Dále p. Slámečka připomněl, že jednotlivá hlášení příslušného okresu o činnosti SDH za r. 2007 musí být předána Kanceláři SH ČMS nejpozději do 29. února 2008.
Dále uvedl, že na těchto jednáních by se měli přítomní členové zabývat více hasičskou problematikou, dále prohlubováním vzájemné spolupráce a více prezentovat činnost SDH na veřejnosti a médiích.

 

Usnesení: č. 41

VV SH ČMS jednomyslně schválil materiál „Zabezpečení výročních valných hromad a okrsků“ a pověřil p. Jan Slámečku jejich uvedením na SS OSH

Návrhy na vyznamenání

Členové VV SH ČMS měli možnost seznámit se s Návrhy na vyznamenání jednotlivých členů SH ČMS.
p. Navrátil – upozornil na to, že je chybně vyplněný formulář a nesouhlasil s vyznamenáním pro p. Vladimíra Schneeberga za OSH Liberec, s tím, že již delší dobu působí v jiném OSH ČMS a byl navržen OSH Děčín .

Usnesení č. 42

VV SH ČMS jednomyslně schválilo „Návrhy na vyznamenání členům SH ČMS“ dle přiloženého seznamu“ s připomínkou pana Navrátila.

Různé

Probíhala diskuse a připomínky k některým níže uvedeným materiálům:

  • Stanovisko úseku obchodu k vystoupení p. Schulze na SS dne 28.4.2007

    p. L. Janeba – konstatoval, že odpověď není uspokojivá, prezentace produktů neproběhla.
    Doc.V. Liška – pana Janebu podpořil.
    Ing. Richter – se vrátil k příspěvku p. Orsáka na minulém SS, který žádal zrušit usnesení SS z 17.5.2003, týkající se ÚHŠ Bílé Poličany ve znění „ bod č. 7) - Zabezpečit útlumový program ÚHŠ Bílé Poličany a ponechat právní subjektivitu“. Podpořil názor, aby škola i nadále pracovala na stejném principu jako doposud, ale aby SS nebyla předložena změna usnesení .
    p. Páv -přednesl názor, že centrum hasičů pro jejich vzdělávání by se mělo soustředit pouze do Přibyslavi.

  • Návrh smlouvy o kolektivním členství ČHJ a SH ČMS

    K této smlouvě se vedla dlouhá a bouřlivá debata. Někteří z členů VV SH ČMS s touto smlouvou nesouhlasili.
    Ing. Richter – doporučil, aby se ustanovila pracovní komise, která by shromažďovala případné připomínky a názory, které by se při jednáních prodiskutovali. Členové VV SH ČMS se mají k výše uvedené smlouvě vyjádřit písemně do 14 dnů.
    p. Zatloukal –navrhl , že by tato smlouva měla být uzavřena na dobu určitou (např. na 5 let) a měla by se více konkretizovat finanční částka, která se bude platit.
    Doc.. Liška – se ve své diskusi k bodu č. 3) a 4) - připojil k p. Zatloukalovi s tím, aby finanční částka byla přesně stanovena, navrhl 1 Kč na člena. Dále navrhl, aby členům byla započítávána pouze doba působnosti v naší SH ČMS a nezapočítávala se doba v konkurenční ČHJ.
    Ing. Olšanský – doplnil p. Zatloukala s tím, že by se měly vyjasnit majetkové poměry těchto subjektů a měli bychom být přítomni při jednáních ČHJ.

    Usnesení : č. 43

    VV SH ČMS projednal materiál o sbližování a spolupráci s jinými dobrovolnými subjekty PO a souhlasil s ustanovením pracovního týmu, který bude pracovat ve složení:
    p. Slámečka Jan
    p. Pátek Jiří
    Ing. Karger Jan
    p. Janeba Lubomír
    VV SH ČMS ukládá členům VV SH ČMS, aby své připomínky a náměty pro další postup v této oblasti předali do 20. 10. 2007 kanceláři SH ČMS.
    Pracovní skupina tyto náměty a připomínky prodiskutuje a zpracuje návrh pro VV do 22.11.2007.
    S tímto nesouhlasili pp. Makkai a Páv, ostatní hlasovali pro, návrh byl přijat.


  • Směrnice hasičských soutěží pro muže a ženy

    Bc. Aulický –dodal připomínky k těmto Směrnicím, které byly konzultovány s p. Nolčem a oznámil přítomným, že Směrnice se mohou vydat.
    Ing. Liška – navrhl, aby veškeré připomínky, které budou k výše uvedenému materiálu, byly zaznamenány a písemně zaslány na Kancelář SH ČMS.

    Usnesení č. 44

    VV SH ČMS schvaluje Směrnice hasičských soutěží pro muže a ženy s připomínkou, že případné připomínky zaslané do jednoho týdne budou zváženy a případně zapracovány .

    Hlasování: zdržel se p. L. Janeba

    p.Pumprla – se ve své diskusi vrátil k MČR v Plzni a vznesl kritiku k ubytování, kde byly společné sprchy a WC pro ženy i muže a požadoval, aby sociální zařízení při dalších ubytováních bylo pro muže a ženy odděleně.
    VV SH ČMS bere stížnost na vědomí.
    p. Makkai– poděkoval všem organizátorům Pyro-caru, kteří se postarali o zdárný průběh celé akce.
    p. Zatloukal -zhodnotil soutěž „Olomoucký drak“ s tím, že akce byla velice zdařilá.
    Vznesl pouze stížnost na sčítání výsledků při této soutěži, kdy program od pana Hofmana zkolaboval.
    p. Páv– sdělí Ing.Homolkové- Němečkové písemně odpověď na výzvu z jednání ÚORM.
    Doc. Liška – MČR Plzeň- obrátí se na p. Černého, aby mu poskytl všechny historické prapory, ke kterým by chtěl vydat publikaci.
    p. Muška – zhodnotil přípravku mládeže v Chocni jako velmi zdařilou akci s našimi nejmenšími.
    Ing. Richter – vyzdvihl další významnou akci, která se připravuje a to 50. výročí založení ÚHŠ Bílé Poličany, které si připomeneme 14. 12. 2007.ÚHŠ dala naší organizaci řadu kvalitních a obětavých funkcionářů.
    Ing. Richter- dále informoval, že Ing. Homolková-Němečková připravuje za SH ČMS akci „Setkání pamětníků a zakladatelů“ k 35. výročí od založení hry Plamen, která proběhne 1. prosince 2007 v Přibyslavi. Svoz zástupců z jednotlivých OSH na tuto akci budou zajišťovat Krajská sdružení.

    Usnesení č. 45

    VV SH ČMS schválil jednomyslně, aby na 35. výročí založení hry „Plamen“ byl vyslán jeden zástupce z každého okresu s tím, že svoz bude zajištěn příslušným Krajským sdružením hasičů.

    Ing. Karger -informoval o činnosti v ÚHŠ Jánské Koupele a spolupráci s VŠ báňskou v Ostravě, se kterou mají uzavřenou smlouvu o spolupráci. Tato smlouva se jim podařila naplňovat k oboustranné spokojenosti. Jedná se např. o Univerzitu III. věku. Spolupráce se studenty je na velice dobré úrovni. Nejlepší diplomové práce budou průběžně vyhodnocovány a odměněny. Pro studenty byl zřízen odborný kurs. Budou zvýhodněni členové Sdružení hasičů.
    Případní zájemci se mohou informovat na internetových stránkách www.prodh.cz, které vytvořil Bc. Studník a mohou se masově využívat.

    Usnesení č. 46

    VV SH ČMS souhlasí s udělením odměn studentů VŠ báňské, kteří pracují pro potřeby SH ČMS. Schváleno jednomyslně.

Průběžné hospodářské výsledky organizací s majetkovou účastí SH ČMS

Vystoupili zde zástupci HVP, a.s. a VPO, a.s.
Ing. Kubeš – ve svém příspěvku zhodnotil výsledky obchodní činnosti HVP,a.s. za 9 měsíců r. 2007 a sdělil, že jsou na 96% plánu, který si předsevzali.
Ubezpečil přítomné členy VV SH ČMS, že udělají vše proto, aby předepsanou roční částku pojistného v objemu 390 mil. Kč a hospodářský výsledek před zdaněním ve výši 15 mil. Kč, splnili. V této souvislosti se zmínil o tom, že HVP, a.s. provedla personální změnu na postu ředitele úseku obchodu. Touto funkcí byl pověřen ing. Jonáček.
Ing. Kubeš také informoval o tom, že HVP, a.s. požádala o získání vlastní licence povinného ručení. Jejich žádost, kterou podali v listopadu loňského roku však není dosud vyřízena. Ujistil přítomné členy VV SH ČMS, že HVP, a.s. bude i nadále usilovat o to, aby mohla povinné ručení nabízet. Dále se Ing. Kubeš zmínil o investicích, které HVP, a.s. v letošním roce učinila. V této souvislosti připomněl, že jejich největší investicí posledních dvou let, kromě jiných, je rekonstrukce hotelu Garni v Přibyslavi.
Ing. Kubeš se zmínil také o tom, že zavádí do provozu další druhy pojištění, které bude možno zhlédnout na internetových stránkách HVP, a.s. a chtějí tak využít rozvoje sdělovací techniky k rychlejšímu přenosu informací.
Ing. Laitlová – informovala, že HVP, a.s. se během celého roku zabývala dopadem nepříznivých výsledků obchodní činnosti ve VPO, a.s. Konstatovala však, že VPO, a.s.se v současné době opět podařilo obnovit obchodní vztahy s dodavateli a získat tak ztracenou sebedůvěru. Závazky VPO, a.s. z minulého i letošního roku jsou řádně placeny. Mají výhodně nasmlouvány konsignační sklady, zboží dostávají na faktury, tzn., že VPO, a.s. je schopna snést v současné době snížení základního kapitálu o podíl 1. Hasičské a HVP, a.s. a prodejem svých nemovitostí tak vyrovná během příštích let své závazky vůči HVP, a.s. Ve VPO, a.s zůstane nemovitost v Opavě a v Brně.
Dozorčí rada bude VPO, a.s. i nadále důsledně sledovat a hodnotit nastavené projekty řízení VPO, a.s. a posuzovat jejich dopad na výsledky hospodaření společnosti. S výsledky jsou průběžně seznamováni akcionáři a lze již nyní zodpovědně říci, že DR má důvěru k nynějšímu managementu-představenstvu společnosti.
Připomínky a dotazy ke zprávě Ing. Laitlové nebyly.

Ing. Kříž, MBA – VPO, a.s. – ve svém příspěvku doplnil Ing. Laitlovou . Informoval přítomné členy VV SH ČMS o tom, že se jim v poslední době podařilo sehnat nové dodavatele, podařila se jim výhodně prodat nemovitost v Jihlavě a Ostravě. V současné době mají zablokován prodej nemovitosti v Plzni a Ústí nad Labem. Upozornil na to, že v letošním roce snížili mzdové náklady o 5 mil. Kč. Výsledky hospodaření společnosti názorně demonstroval na grafech.
Závěrem konstatoval, že finanční prostředky získané prodejem nemovitostí pokryjí závazky VPO, a.s .
Připomínky a dotazy nebyly.

Závěr jednání

Starosta SH ČMS Ing. Karel Richter poděkoval všem členům VV SH ČMS za aktivní přístup při jednání. Příští jednání dle plánu práce VV SH ČMS se uskuteční dne 22. 11. 2008 v Přibyslavi.

Samozřejmě, tam jsou četné věci musíte mít na paměti o léčivých přípravcích. Můžete si koupit drogy z pohodlí své kanceláře. Co mohou zákazníci nakupovat na webu? Za posledních deset let se sortiment můžete získat na webu je skutečně široká. Některé léky se obvykle používají k léčbě různými typy bakteriálních infekcí, jako je zápal plic a infekcí hrdla. Rozhodně to není všechno. Už jste někdy slyšeli o co koupit Genericky Cialis? Je to účinná látka Sildenafil.

 

plakat chp-2017